Veliki problemi sa osmicama

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Vivak-vivivi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 14, 2009 4:26 am

Veliki problemi sa osmicama

Post od Vivak-vivivi »

Pozdrav! :D
(Pre je pouwaw, jer me toliko boli da govorim kao ludak, al' 'ajd'...)

Za početak, malo upoznavanje sa situacijom. Imam 26 godina, trenutno čekam za zaposlenje i nemam osiguranje, pa ću sve ovo morati da platim. Imam malecku vilicu i obrnut preklop koji nisam htela da ispravljam, jer sam videla na šta će mi ličiti brada. Imam, kako zubari kažu, savršenu oralnu higijenu i samo jednu plombu, pa me više niko ni ne kritikuje zbog preklopa.

Gornje dvojke mi nikad nisu izrasle, niti postoje njhovi zameci, no osmice su se, pre 5-6 godina, bez problema uključile. Nije mnogo ni bolelo.

Dole je sasvim druga priča, mlečne dvojke su imale korene kao stalni zubi, stalne dvojke nisu mogle da ih potisnu, te su izrasle iza ovih, koji su kasnije uklonjeni, na šta su se stalni pomerili malo napred, ali nikad skroz napred. Tad mi je rečeno da imam teskobu donje vilice, a da je gore priroda sama redukovala broj zuba. Nudli su mi da vadim četvorke i da nosim fiksnu protezu kako bi dvojke došle u ravan sa ostalim zubima, nisam htela. Jednostavno mi ne smeta. I svi su rekli da pretpostavljaju da nikad neću imati još zuba, tj. zaključili su da su gore redukovane dvojke, a dole osmice.

Sve se to promenilo od kako su mi prošle godine IPAK izbile donje osmice. U početku sam ih trpela, sad ne mogu od njih da živim,rastu naizmenično u smenama od po 10-15 dana, budim se sva naduvena, boli me kad jedem, hrana se zavlači u rupu pored njih, a moja vilica je toliko mala da četkicom jedva i priđem, koncem ne smem da dotaknem ništa jer boli kao ludo, a inače koristim i sredstvo za ispiranje usta.

U petak mi je rečeno da su mi sve četiri osmice pokvarene i da će morati napolje što pre - gornje jer su u poodmakloj fazi karijesa, a donje, koje će morati da budu operisane pošto još rastu. No, zubar je zaključio da prvo mora da se smiri upala sa leve strane, zbog koje sad ne mogu ni da spavam. Rekao mi je da treba da mi prepišu Orvažil (alergična sam na penicilin). Onda je rekao da on to neće napamet - hteo je da me otkači, jer su mu došle tri bakice - i poslao me je da u ponedeljak ili utorak odem na odelenje oralne hirurgije u Subotićevoj i da tražim da mi snime sve osmice i odluče kad će operisati donje i kako, te da li će pokušati da poprave gornje, ili će ih odmah vaditi napolje.

Međutim, mene ovaj zub sa upalom boli neprekidno. Šta da radim? Zna li neko koja je optimalna doza tog Orvažila za ovakav slučaj? I ima li neko savet u vezi sa celom stvari? I, poslednje, ima li neko ideju koliko će ovo da košta i da li treba da odem do studentske poliklinike i uzmem svoj karton, pošto nemam zdravstvenu?

Isto tako, zanima me da li mislite da je moj zubar prekršio kodeks time što me je poslao kući kad su mu došle "bolje" mušterije.

Kako sam se nalupetala...izvinite, frustrirana sam. :(
Voogla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 29, 2009 5:00 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Voogla »

Pozzz
Snimak je u svakom slucaju neophodan jer se ni jedno, a narocito hirursko vadjenje, ne bi trebalo raditi bez njega...
Orvagyl uzimaj obavezno, u principu je 4x250mg (mada postoje tablete i od 400mg u kom slucaju 3x400mg) u trajanju od 5 dana, mada sve zavisi kako ti je lekar nalozio...
Od ovog leka ces mozda imati stomatcne tegobe, ali izdrzi i nikako nemoj uzimati alkohol, ali nadam se da su ti sve ovo vec rekli...
Ja sam imao slican problem sa osmicama (mesta nije bilo ni za iglu) i do sada sam izvadio dve...
Moje misljenje je da treba da ih vadis sto pre narocito sto sto ti se bolovi mogu pojacati, a cela situacija iskomplikovati sa nekom tezom dentogenom infekcijom...
Moj savet je da regaujes sto pre, dakle sinimi zube i idi da ti se izvade...
Poz i sve najbolje...
It's probably me...
Vivak-vivivi
Novi član
Novi član

Post od Vivak-vivivi »

Hvala na pomoći.

Ni ja ništa ne bih radila bez snimka, pogotovo kad znam kakvi su mi koreni zuba (čitaj: nenormalno jaki) i kakve grozne stvari mogu da se dese.
marta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 15, 2005 9:55 pm

Post od marta »

Posto ti nije dogovoreno za cenu, evo cene, ali ako ti vadi doticne osmice profesor koji je vican tome (a to pacijen itekako oseti): 80eu po komadu (ali svaka para se isplati, veruj, jer je obican zubar mom prijatelju jednu takvu osmicu poceo da vadi, pa prestao i poslao ga na Stomatoloski, dok se to ne moze dogoditi kada radi profesor koji ima zlatne ruke i koji to radi izuzetno vesto i pazljivo).

Ali, znaj da sutradan moras da odlezis, da se periodicno stavljaju i skidaju hladne obloge, svi saveti se jasno daju kao i lekovi.

PS jedino ne rekoh ime profesora.....
Vivak-vivivi
Novi član
Novi član

Post od Vivak-vivivi »

Ja nemam taj novac, tako da ti ne vredi da me vrbuješ... :(
marta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 15, 2005 9:55 pm

Post od marta »

Sto bih te ja vrbovala - upravo zato i ne rekoh ime toga profesora, njemu reklama uopste ne treba.

Ali da ima zlatne ruke, to stoji, naravno nije on jedini.

Ja uvek savetujem da se nadje neko ko dobro radi jer je to zanat!
ILi ume ili ne ume!

Licno uvek idem po preporuci, zasto experimentisati.
poz i svakodobro
Korisnikov avatar
Chokito
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 20, 2008 11:10 am

Post od Chokito »

marta napisao:Sto bih te ja vrbovala - upravo zato i ne rekoh ime toga profesora, njemu reklama uopste ne treba.

Ali da ima zlatne ruke, to stoji, naravno nije on jedini.

Ja uvek savetujem da se nadje neko ko dobro radi jer je to zanat!
ILi ume ili ne ume!

Licno uvek idem po preporuci, zasto experimentisati.
poz i svakodobro
Podrzavam ovo ^. Fino i korektno razmisljanje.
Odgovori