Pamucne pelene umesto jednokratnih

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

donka napisao:
wiseslawa napisao: Nisu štetne za dete (bar ne za svako dete, vašem starijem su očigledno bile štetne. Ali jesu štetne za planetu. A pored zdrave guze (i kod dečaka jako bitno - ne pregrejanih testisa) ja želim da svojoj deci ostavim i zdravu planetu.
Radjena su uporedna testiranja ekoloske stete koju prave jednokratne i pamucne pelene. Pamucne se ne bacaju, ali se zato jednokratne ne peru, a kada se sabere struja, voda i deterdzent za godinu i po ili dve koriscenja pamucnih pelena, svede se na isto.
Ja sam skeptik pa dok mi ne navedete tačan izvor ove informacije (tj. ko je radio ta istraživanja) ja ću verovati da ih je radio i platio Pampers... Šta ću kad u sve sumnjam.
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Ako ste iz Srbije iluzorno je pricati o ocuvanju planete,jer retko gde ,ili gotovo nigde ne postoje odvojeni kontejneri gde bi se odvajala recimo plastika od stakla.To znaci da ako hiocete da sacuvate planetu onda nemojte koristiti nista plasticno,posto se to kod nas uopste ne reciklira,nemojte se ograniciti na pelene jer je to zaista malo u odnosu na sve ostalo sto koristite,a nije zdravo za planetu.Sem toga nije tacno da ono sto se ne unisti na 60 stepeni,ne unisti se ni na 90.Peglanje nije stvar estetike,nego se jedino peglom mogu unistiti,recimo gljivice,kojih ima u decijoj stolici,ali nije dobro da dospeju do pise,narocito kod devojcica.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član

Post od wiseslawa »

Po meni nikada nije iluzorno pričati o očuvanju planete. To je stvar i svest pojedinca i dok svi budu tako razmišljali stanje će biti isto. I svoju decu učim tako.
Ja se trudim da koristim što manje plastike, npr. uvek sa sobom nosim platnenu torbu i samo u retkim slučajevima uzimam plastičnu kesu u samoposluzi.
Sav veš perem najviše na 60 stepeni i nikada nismo imali problema (već 5 godina). Čak i kod soora mi je doktorka rekla da brushaltere i potkošulje perem na 60 stepeni i sve je bilo OK.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član

Post od wiseslawa »

Zaboravih: ja se u životu držim one "prvo počisti u svom dvorištu" i bukvalno i metaforički.
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

wiseslawa napisao: Ja sam skeptik pa dok mi ne navedete tačan izvor ove informacije (tj. ko je radio ta istraživanja) ja ću verovati da ih je radio i platio Pampers... Šta ću kad u sve sumnjam.
Istrazivanje je organizovala Agencija za zivotnu sredinu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, doduse ni u sta covek ne moze da bude 100% siguran, mozda i kod njih ima korupcije. Evo pregleda studije, a na kraju ima i link ka originalu u PDF verziji:

http://www.kca.com.au/environment/uk-nappy-lca.htm
tweety015
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Maj 28, 2006 3:28 pm

Post od tweety015 »

Hej,zene,zene... Sve to o planeti podrzavam. Ali ja i dalje ne znam koju velicinu pelena da porucim. Ima jedna g-dja u Sarajevu koja sije i isporucuje busom u Bg. Njene deluju kvalitetnije od ovih Bubi,ali da li je rizicno tako poruciti?
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član

Post od wiseslawa »

A vidi meni je prvu turu doneo drugar iz Zagreba, isto na neviđeno, Kamaris pelene. On je rekao samo kilažu deteta i oni mu dali. Popričaj sa tom ženom, mada meni se za ovu malu pokazalo bolje da imam neki broj manjih, a za kasnije većih pelena.
donka hvala za link, zanimljiv je. Ipak, ako je ekološki svejedno, ostaje da guzama svakako nije svejedno da li su u pamuku ili plastici.
lujka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 8:48 pm

Post od lujka »

tweety015 napisao:A sta mislite, da li da kupim univerzalnu velicinu. Imaju i neke koje se rade u Sarajevu,deluju lepse od nasih a cena je ok. Sada ne mogu da se odlucim.
haj, :D evo mene starije tete. Pozdrav za sve mlade mame :lol: :lol: :D i umorne mame :cry: :cry:

Ja znam da je pamuk bolji. ja sam иak svoje povijala u klasiиne pamuиne pelene, pojam je bio kad su se pojavile pampers pelene. Ali borba sa napretkom civilizacije ,je jako teљka, samo ako si lujka kao ja pa radiљ ono љto ti tad majиinski instik nalaћe. Samo sam pampers nosila u obdaniљte, da je lakљe tetama. A kuжi ne. i nije mi niљta bilo teљko ni meni ni muћu. Otkuvavala sam klasiиno pelene, peglala , dok su bili joљ manji иak sam i povoj upotrebljavala. Hvala bogu zadovoljna sam sada kada su odrasli.

Mala djeca treba i na se izluftiraju a ne stalno zavezana u pelene, joљ gore pampers, u onoj zatvorenoj hemetiиkoj znojavoj komori, sve se svari.

Toliko od dosadne stare ћene. sorij ,a malo gnjavaћice.
Budi svoja , vjeruj najveжe je tada zadovoljstvo..Pozdrav

:) :)
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mikalja »

Lujka mila :D :D :D !Nisi ti dosadna stara zena :roll: Svashta!Pa u pravu si i iznela si svoje mishljenje !A i super za odrzavanje ove planete :wink: Ali kako kazu?Svako vreme nosi svoje breme te tako i ljudi ne mogu protiv vremena u kojem su se zadesili !Ako cemo tako ,moja sestra naj starija mi prichala pre neku godinu kako se ona htela pohvaliti nashem pokojnom stricu ,kako je ONA moderna i gradska zena pa dobila od strike GRDNJE :D :D :D !Kaze kupim ja sinchicu (on tad imao oko 2 god) farmerke tad moderni Levis 501 Uske uz telo. Dete se uteglo ,koshuljica teksas moderno prelepo za ondasnja vremena retko ko je imao tako :D .Svrati striko kod mame na kaficu i da vidi bratichinu i unuka !A ja kaze sva vaaazna kazem mu :Striko,striko vidi kako moj sin se lepo sredio maajka mu nabavila naj modernije sve vidi ga kao maneken :D !A strijko ljutito zagleda u dete :oops: pa ce ti njoj ?Izvini cero a da tebe striko pita da li si ti normalna ?I da li je to pokondirenje zauzelo SVU tvoju pamet? :evil: Shteta a bila si neeeekad tako pametna devijka?Kaze JA :o ostala bez rechi!Stric povika skiiiiiiiidaj to detetu ludo jedna :oops: !Pusti ga da mu dishe guza i ono mushkosti da raste !Shta si ga tu okovala ,stisla !Navuci mu neku duzu majicu kad nemate onih koshuljica pusti mu to mushkosti da da visi slobodno da se razvija i raste!Kako ce se zeniti dedin unuk ?Srast ce mu to muskosti bit ce ko devojchica nije ni chudo shto sve vishe zene sa zenama ljubav vode a "muski" sa "muskima" kad im ono i ne izraste dovoljno te se b ne razaznaje kojo je zensko a koje je mushko? :oops: Kaze ja ucuta :lol: :lol: :lol: :lol: Toliko o pohvalama od pokojnog strica koje je ona ochekivala :wink: :D :D :D
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
lujka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 8:48 pm

Post od lujka »

Pozdrav.

Da u pamericama non sto djeca i piske i kake pa i kad su suva,,, zanaљ sama da su upakovani i sve se svari.

Evo ja predlaћem mamama da kupe sebi pamperice i neka ih za pokus, nose samo subotu i nedelju non stop. pa neka iznesu svoja zapaћanja.

:x :x
shoshon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 13, 2001 2:00 am

Post od shoshon »

Drage moje .... nije van pameti sve to što pričate. Naš prvenac je bio osetljiv na jednokratne pelene i nismo mogli da ih koristimo. Sada smo ponovo u pelenama ali ovoga puta nam pampoers i sl. ide na ruku. A što se tiče komocije moje princeze, moraću da povedem ozbiljan razgovor sa svojom lepšom polovinom. :o
tweety015
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Maj 28, 2006 3:28 pm

Post od tweety015 »

Cao svima. Moja curica danas ima 39 dana i od prvog dana smo u pamucnim pelenama. Kupili smo Bubi pelene i prezadovoljni smo. Kombinujemo sa tetra jer ih nemamo dovoljno,ali cemo dokupiti. Hvala svima na misljenju
zakici
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 03, 2006 3:32 pm

Post od zakici »

tweety, zelim da vam se zahvalim na ukazanom poverenju. Svetlana
Odgovori