Pamucne pelene umesto jednokratnih
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Pamucne pelene umesto jednokratnih
Da li neko ima iskustva sa pamucnim pelenama Bubi? Proizvodi ih firma iz Zrenjanina. Ja bih da ih kupim,ali bih volela da cujem jos necije misljenje. Molim Vas za hitan odgovor,nemam bas puno vremena.
Pamucne su,ali ne tetra. Sivene su kao pampers i peru se na 60 stepeni. Ima slika na www.bubipelene.com
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Ma, kao i sve ostalo - svi pamučni proizvodi po deklaraciji se peru na 40 (ako su bojeni) ili 60 stepeni. Ja ih uvek iskuvavam. Što je pamuk, ako ga ne smem iskuvati?
Od mama sa drugih foruma za platnene pelene čuh samo reči hvale. Činjenica je da su zdravije, da nema hemije, da je prirodnije... Ali sa druge strane često prevagne komocija jednokratnih pelena. Pravljene su tako da ne morate dete odmah presvući upiški li se, trpe otprilike koliko i jednokratne. Ima na netu, na raznim sajtovima i krojeva, za one koji su vični šivenju (i imaju snage da se još i tim bave).
Isplativost je diskutabilna. Kad se računi svedu, ispadne otprilike isto (osim ukoliko ne planirate uskoro još jedno dete, kad po ceni definitivno ispadaju prihvatljivije).
Ako sam dobro zapamtila, nekih 40-50 komada odrađuju posao za lagodno i bez žurbe pranje i presvlačenje. Sa manjim brojem se može, no je malo stisnutije.
Ono što je mene odbilo, osim moje komocije
jeste činjenica da kad nisam kod kuće, takvu pelenu nemam gde saprati i potopiti pre pranja, a onako "napunjenu" je vala ne želim vodati sa sobom bilo gde 
Od mama sa drugih foruma za platnene pelene čuh samo reči hvale. Činjenica je da su zdravije, da nema hemije, da je prirodnije... Ali sa druge strane često prevagne komocija jednokratnih pelena. Pravljene su tako da ne morate dete odmah presvući upiški li se, trpe otprilike koliko i jednokratne. Ima na netu, na raznim sajtovima i krojeva, za one koji su vični šivenju (i imaju snage da se još i tim bave).
Isplativost je diskutabilna. Kad se računi svedu, ispadne otprilike isto (osim ukoliko ne planirate uskoro još jedno dete, kad po ceni definitivno ispadaju prihvatljivije).
Ako sam dobro zapamtila, nekih 40-50 komada odrađuju posao za lagodno i bez žurbe pranje i presvlačenje. Sa manjim brojem se može, no je malo stisnutije.
Ono što je mene odbilo, osim moje komocije

Pamucne pelene jesu zdravije,ali one su pogodne za novorodjencad,recimo leti ,kad su vrucine.Kad dete poraste,u peleni ima vise sadrzaja,pa to cesto iscuri i pored najlon gacica.Sem toga ,ako niste kod kuce nije izvodljivo nosati ih pune,kao sto rece zena u prethodnom postu.Sem toga svakodnevno pranje i peglanje je stvarno muka i veliki napor.To znam iz licnog iskustva jer mi je starije dete bilo iskljucivo u pamucnim pelenama ,posto su je iritirale ove druge.Neko resenje izmedju je da se kupi odredjeni broj tetra pelena koje se saviju kao ulozak,pa se stave u jednokratnu pelenu,tako da je pamuk do koze,a opet ne propusta jer je ispod jednokratna.Drugo dete je srecom podnosilo jednokratne,tako da je mnogo lakse.Same po sebi jednokratne pelene nisu stetne,nego roditelji hoce da ustede,pa drze istu pelenu po nekoliko sati dok se ne napuni skroz,i normalno je da se onda namnoze bakterije.Ako se menjaju na dva ,tri sata nisu uopste stetne i detetu je sasvim udobno u njima.
pozdrav,
"nova generacija" platnenih pelena se ne pegla i ne iskuhava. naime dokazano je da je pranjem platnenih pelena na 60 stupnjeva sasvim dovoljno da se bakterije unište (a one koje se ne unište na 60 - ne unište se ni na 90).
peglanje također nije potrebno.
ekonomska računica također vrijedi, a da izgledaju dizajnerski ljepše i privlačnije o tome bi se moglo pričati.
dalje, odvikavanje djece od pelena ide brže s platnenim jer prije postaju svjesni što rade jer osjete kad je mokro.
ekološki su prihvatljivije jer dovoljno je pobrojati koliko se jednokratnih pelena potroši na dan, pa puta mjesec, pa puta godinu-dvije. brojka je zastrašujuća.
što se tiče komocije treba u jednadžbu uključiti i komociju djeteta, a ne samo majke.
"nova generacija" platnenih pelena se ne pegla i ne iskuhava. naime dokazano je da je pranjem platnenih pelena na 60 stupnjeva sasvim dovoljno da se bakterije unište (a one koje se ne unište na 60 - ne unište se ni na 90).
peglanje također nije potrebno.
ekonomska računica također vrijedi, a da izgledaju dizajnerski ljepše i privlačnije o tome bi se moglo pričati.

dalje, odvikavanje djece od pelena ide brže s platnenim jer prije postaju svjesni što rade jer osjete kad je mokro.
ekološki su prihvatljivije jer dovoljno je pobrojati koliko se jednokratnih pelena potroši na dan, pa puta mjesec, pa puta godinu-dvije. brojka je zastrašujuća.
što se tiče komocije treba u jednadžbu uključiti i komociju djeteta, a ne samo majke.

Evo i mog iskustva sa platnenim, možda se još neka mama odluči za njih. Mi smo prezadovoljni!!! Perem ih na 60 stepeni, sušim u sušilici ili leti na balkonu, ne peglam ih, iz sušilice složim u fioku i to je to.
Što se tiče iskuvavanja: posle velike nužde ruke peremo mlakom vodom i sapunom, nošu isto perem mlakom vodom i sapunom pa mislim da je onda pranje na 60 stepeni sasvim dovoljno. Ne volim preteranu sterilizaciju ničega, mi živimo u simbiozi sa našim kućnim bakterijama i zdravi smo
Ne peglam apsolutno ništa pa tako ni pelene.
Za starije dete sam ih nabavila kad je imala već 15 meseci, naučila je na nošu sa 2 godine. Mlađa ih koristi od rođenja i već neko vreme ih koristi samo noću, danju je bez pelene (16 meseci). Ostaće mi i za treće (ako bude trećeg hehehe).
Što se tiče nošenja pelene kad ste negde napolju: pa pored tolikih stvari koje nosimo (voda, voće, preobuka, kolica, igračke) jedna kesa sa prljavom pelenom nikad mi nije predstavljala problem.
Što se tiče iskuvavanja: posle velike nužde ruke peremo mlakom vodom i sapunom, nošu isto perem mlakom vodom i sapunom pa mislim da je onda pranje na 60 stepeni sasvim dovoljno. Ne volim preteranu sterilizaciju ničega, mi živimo u simbiozi sa našim kućnim bakterijama i zdravi smo

Ne peglam apsolutno ništa pa tako ni pelene.
Za starije dete sam ih nabavila kad je imala već 15 meseci, naučila je na nošu sa 2 godine. Mlađa ih koristi od rođenja i već neko vreme ih koristi samo noću, danju je bez pelene (16 meseci). Ostaće mi i za treće (ako bude trećeg hehehe).
Bez ljutnje ali šta rade tate ako ne mogu da napune mašinu vešom i posle isti rašire? Ja prva dva meseca ništa nisam radila oko veša, pranja, čišćenja....Dea napisao: Ali ja sam licno toliko bila umorna u pocetku i iscrpljena da ne mogu ni da zamislim kako bi sve bilo da sam jos umesto pampersica to prala i peglala.
Nisu štetne za dete (bar ne za svako dete, vašem starijem su očigledno bile štetne. Ali jesu štetne za planetu. A pored zdrave guze (i kod dečaka jako bitno - ne pregrejanih testisa) ja želim da svojoj deci ostavim i zdravu planetu.gloria2 napisao:Same po sebi jednokratne pelene nisu stetne
Što se tiče nošenja pelene kad ste negde napolju: pa pored tolikih stvari koje nosimo (voda, voće, preobuka, kolica, igračke) jedna kesa sa prljavom pelenom nikad mi nije predstavljala problem.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
[quote="wiseslawa"]
Bez ljutnje ali šta rade tate ako ne mogu da napune mašinu vešom i posle isti rašire? Ja prva dva meseca ništa nisam radila oko veša, pranja, čišćenja....
.[/quote]
Tata je toliko cesto na putu da se slobodno mogu svrstati u kategoriju samohrane majke. Kada bi mi on ukljucivao masinu prali bismo jednom mesecno....
Bez ljutnje ali šta rade tate ako ne mogu da napune mašinu vešom i posle isti rašire? Ja prva dva meseca ništa nisam radila oko veša, pranja, čišćenja....
.[/quote]
Tata je toliko cesto na putu da se slobodno mogu svrstati u kategoriju samohrane majke. Kada bi mi on ukljucivao masinu prali bismo jednom mesecno....
Radjena su uporedna testiranja ekoloske stete koju prave jednokratne i pamucne pelene. Pamucne se ne bacaju, ali se zato jednokratne ne peru, a kada se sabere struja, voda i deterdzent za godinu i po ili dve koriscenja pamucnih pelena, svede se na isto.wiseslawa napisao: Nisu štetne za dete (bar ne za svako dete, vašem starijem su očigledno bile štetne. Ali jesu štetne za planetu. A pored zdrave guze (i kod dečaka jako bitno - ne pregrejanih testisa) ja želim da svojoj deci ostavim i zdravu planetu.