Adeno Ca \ Mollim pomoc za izvestaj CT-a

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
KAYA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 10, 2009 1:40 pm

Adeno Ca \ Mollim pomoc za izvestaj CT-a

Post od KAYA »

Mom ocu je 15.05.2009. odstranjen gornji rezanj levog pucnog krila zbog TU promene, nakon toga analizom sadrzaja dijagnoza je T2N1M0 i konzilijum ga upucuje na III ture HT, koju sutra pocinje da prima (1/2 sutra a 2/2 za 7 dana...i tako 3 meseca). Uradili smo kontolni CT i ovo je izvestaj koji mi nije bas najjasniji pa ako ima nekog ko bi mogao da mi razjasni :

St post resectio lobi pulm sin cum SEL

MSCT TORAKSA I GORNJEG ABDOMENA SA IV KONTRASTOM

Stanje nakonresekcije gornjeg reznja levog plucnog krila. Ne vide se rec TU mase. U pleuralnom kavumu levo prisutan tecan sadrzaj / postop sekvela /. U preostalom delu pluca levo i u desnom plucnom krilu prisutne izrazene fibrozne i emfizematozne promene. U medijastinumu nema pat lgl. Pleuralni kavum desno slobodan. Na presecima kroz gornji abdomen, u jetri ciste 18mm i 7mm.

ZAKLJUCAK : ST POST RESECTIO LOBI SUP PULM SIN
NEMA REC LOC NI ZNAKOVA DISEMINACIJE

Da li postoje neke analize koje bi trebalo uraditi, s obzirom da ne znamo postoje li metastaze, a da tata nema svog onkologa jos uvek :o

Hvala unapred !
gagule
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 6:03 pm

Post od gagule »

Tvoj otac trebao bi jos uraditi scintigrafiju kostiju i eventualno CT glave.
Opis nalaza CTa grudnog kosa vrlo mi je cudan,kakve fibrozne i emfizematozne promene? Gde ste radili CT?Da li je bolovao od upale pluca?
Sledeci put probajte na VMA jer tamo postoji savremeniji skener koji pravi vise preseka!
KAYA
Novi član
Novi član

Post od KAYA »

CT smo radili u Rankeovoj, to je neka sluzba pri Stomatoloskom fakultetu. A pre operacije privatno u Hramu, u Skerlicevoj, tamo mu nista nisu nasli,
. Imao je pre nekih 8 godina emfizem na plucima tj...ja mislim njemu je pukla maramica, a na plucnom su ga 3 meseca cimali i izvlacili nesto i pokusavali antiobioticima da razbiju...nisu uspeli...nije hteo operaciju. Mene licno vise brinu te ciste na jetri...
Zavrsio je I ciklus HT...neverovatno dobro je podneo...pu,pu,pu. Pima gemzar, i carboplatinu
Znaci VMA, scintigrafija i ct glave, ok...ZAHVALJUJEM
Jako je cudno kako to niko od doktora ne kaze :(
KAYA
Novi član
Novi član

Post od KAYA »

a da i ta tecnost...jeli to ok...kad smo bili kod njegovog hirurga (za koga znamo da je strucnjak) on covek na skopiji kaze da izgleda kao i da nije operisan !?!?!?
Odgovori