Dijareja
Dijareja
Zdravo svima. Imam jako veliki problem. Sve je pocelo pre nesto manje od dva meseca, dobio sam dijareju koja je trajala vise od dvadeset dana, isao sam na wc ponekad i po 5 puta dnevno, imao sam jake bolove odnosno grceve kao i krvi i sluzi u stolici. Doktor mi je dao antibiotike misleci da je nekakva infekcija u pitanju i to je proslo, doduse na znam da li od antibiotika ili onako samo od sebe. Medjutim posle desetak dana ponovo se vratilo, imao sam jake grceve i dijareju ali ovaj put nisam primetio krv i sluz, drugih simptoma nisam imao kao na primer temperaturu i povracanje. Odneo sam stolicu na analizu i nasli su mi tragove crvenih i belih krvnih zrnaca i vise nista. Sada mi je bolje, nemam vise dijareju ali stolica jos uvek nije sasvim normalna dosta je mekna i imam dosta cesto gasove. Takodje imam i hemeroide odavno ali sada mnogo vise krvare, verovatno od cestog praznjenja. Doktor mi je preporucio da odradim jos neka istrazivanja, medjutim problem je se sto se nalazim na aljasci-SAD (to je nekakav studentski program) i svaki odlazak kod doktora me kosta 600 dolara, a cenu pregleda kod specijaliste necu ni da napisem. Rekao mi je cak i da sumnja na Ulcerative colitis,medjutim niko u porodici nije imao nista slicno a u nekom clanku sam procitao da je to uglavnom nasledno. U Srbiju se vracam za 3 meseca. Da li je to mnogo da cekam pa da uradim istrazivanja tamo. Molim za bilo kakav savet.
Ulserative Colitis i Morbus Crhon...tesko je reci koliko je sta nasledno, ja imam ovo drugo a niko u porodici mi to nema...obe bolesti su iz iste grupe IBD-a i gotovo se preklapaju osim sto Kron moze biti lociran i na tankom i na zeludcu i na jednjaku...
Najprostije ti je da uradis Fecal Calprotectin (iz stolice), taj test ne sme kostati vise od 50$ a najbolji je neinvazivni inflamatorni marker crevnog trakta marker. normalna granica je do 50 ug calprotectina na g stolice. Ako su ti vrednosti >100 shvati stanje kao ozbiljno, ako nisu 2 ili vise puta vece onda gotovo izvesno nije nista ozbiljno. Ovaj test pokazuje uvecanje pre svega na hrnonicne upale GIT-a, u duzem periodu bilo kakve etiologije: infektivne, infestacione, tumori, IBD ili polipoza
Najprostije ti je da uradis Fecal Calprotectin (iz stolice), taj test ne sme kostati vise od 50$ a najbolji je neinvazivni inflamatorni marker crevnog trakta marker. normalna granica je do 50 ug calprotectina na g stolice. Ako su ti vrednosti >100 shvati stanje kao ozbiljno, ako nisu 2 ili vise puta vece onda gotovo izvesno nije nista ozbiljno. Ovaj test pokazuje uvecanje pre svega na hrnonicne upale GIT-a, u duzem periodu bilo kakve etiologije: infektivne, infestacione, tumori, IBD ili polipoza