Dijareja

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
milad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 10, 2009 11:14 pm

Dijareja

Post od milad »

Zdravo svima. Imam jako veliki problem. Sve je pocelo pre nesto manje od dva meseca, dobio sam dijareju koja je trajala vise od dvadeset dana, isao sam na wc ponekad i po 5 puta dnevno, imao sam jake bolove odnosno grceve kao i krvi i sluzi u stolici. Doktor mi je dao antibiotike misleci da je nekakva infekcija u pitanju i to je proslo, doduse na znam da li od antibiotika ili onako samo od sebe. Medjutim posle desetak dana ponovo se vratilo, imao sam jake grceve i dijareju ali ovaj put nisam primetio krv i sluz, drugih simptoma nisam imao kao na primer temperaturu i povracanje. Odneo sam stolicu na analizu i nasli su mi tragove crvenih i belih krvnih zrnaca i vise nista. Sada mi je bolje, nemam vise dijareju ali stolica jos uvek nije sasvim normalna dosta je mekna i imam dosta cesto gasove. Takodje imam i hemeroide odavno ali sada mnogo vise krvare, verovatno od cestog praznjenja. Doktor mi je preporucio da odradim jos neka istrazivanja, medjutim problem je se sto se nalazim na aljasci-SAD (to je nekakav studentski program) i svaki odlazak kod doktora me kosta 600 dolara, a cenu pregleda kod specijaliste necu ni da napisem. Rekao mi je cak i da sumnja na Ulcerative colitis,medjutim niko u porodici nije imao nista slicno a u nekom clanku sam procitao da je to uglavnom nasledno. U Srbiju se vracam za 3 meseca. Da li je to mnogo da cekam pa da uradim istrazivanja tamo. Molim za bilo kakav savet.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Ulserative Colitis i Morbus Crhon...tesko je reci koliko je sta nasledno, ja imam ovo drugo a niko u porodici mi to nema...obe bolesti su iz iste grupe IBD-a i gotovo se preklapaju osim sto Kron moze biti lociran i na tankom i na zeludcu i na jednjaku...

Najprostije ti je da uradis Fecal Calprotectin (iz stolice), taj test ne sme kostati vise od 50$ a najbolji je neinvazivni inflamatorni marker crevnog trakta marker. normalna granica je do 50 ug calprotectina na g stolice. Ako su ti vrednosti >100 shvati stanje kao ozbiljno, ako nisu 2 ili vise puta vece onda gotovo izvesno nije nista ozbiljno. Ovaj test pokazuje uvecanje pre svega na hrnonicne upale GIT-a, u duzem periodu bilo kakve etiologije: infektivne, infestacione, tumori, IBD ili polipoza
Odgovori