lma bypass

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pavlebo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 06, 2007 8:50 pm

lma bypass

Post od pavlebo »

80 godina, dobro fizicko stanje, glavna leva arterija zacepljena 75%, desna strana se ne otvara, da li raditi bypass s obzirom na rizike, godine, mozdani udar i sl.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

NE!
ko je uopste predlozio bajpas?
intenzivna medikamentozna terapija
pavlebo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 06, 2007 8:50 pm

Post od pavlebo »

predlozio njegov kardiolog, u ovo vreme prosle godine imao srcani udar, nonstemi, brzo se oporavo, uglavnom nema angonozne bolove, trenutni EF 40%, th: dilatrend 6.25 2x,
zorkaptil 25 2x1/4, lasix na 3 dan, cardiopirin, Plavix, monizol,
inace moj dobar prijatelj, ali vec u godinama, jos fizicki i duhovno jak,
bojim se da bi mi takva teska operacija vise skodila nego pomogla, ali
tu je veliki rizik zbog velikog zacepljenja na glavnoj levoj, ne znam da
li iko na glavnoj levoj arteriji radi stentove sa lekom.
U svakom slucaju, hvala vam na odgovoru i pomoci oko odluke.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

u terapiji nedostaje statin, koji na ovom mestu treba zbog antiinflamatornog i stabilizirajuceg dejstva na plak propisati, i to atorvstatin (sortis, atoris)... u dozi od 40mg uvece.
stent se u glavno stablo stavlja samo u slucaju krajnje nuzde, jer posle toga vise nema prostora da se uradi bajpas operacija.
za konacnu odluku ovako granicnih slucajeva nalaz treba predstaviti kardiolosko-kardiohirruskom konzilijumu neke od sledecih ustanova: klinicki centar srbije, institut dedinje, institut sremska kamenica.
preliminarno - pacijentu koji ima 80 godina i kako kazete nema izrazene ang. tegobe po meni treba dopuniti terapiju ovako kako sam predlozio, po potrebi ima mesta i za sedativ i ne izazivati sudbinu...
Odgovori