MVP, tesko disanje |kome se javiti?|

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
giefmoreair
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 18, 2009 10:22 am

MVP, tesko disanje |kome se javiti?|

Post od giefmoreair »

Imam 30 godina. Vec nedelju dana kao da ne mogu da dodjem do vazduha. Jednostavno disem ali kao da ne mogu da se nadisem kiseonika, imam vrtoglavice i cini mi se da su mi vratni misici napregnutiji, nekada bolovi u sredini grudi, mada disanje mi je najveci problem. To se obicno desava pred spavanje ili ujutru.

Pre mesec dana sam bio kod kardiologa i ustanovljeno mi je sledece:

TA: 115/75

EKG: SR, SF 80/min, nema znakova za hipertrofiju komora ni poremecaja u repolarizaciji, stushodna depresija u v4-6, 1-1,5mm, T pozitivni

EKSTREMITETI: bez otoka

EHOKARDIOGRAFIJA: Leva komora kruzna, EDD 44mm, EF 72%, FS 39%, bez segmentih ispada u kinetici
Desna komora 24mm
IVS I ZZLK 12-15mm
Prolaps A2 i P2, MR 1+
Leva pretkomora 30mm, aorta 29mm
Aorta trivelarna, gracialnih kuspusa, dore sistolne separacijem, laminakni protok u sistoli.
Protok kroz AP uredan
Perikard b.o.

DG: Prolaps valvue mitralis
dvstonia meurocirculatoria

Od lekova sam dobio propranolol i magnezijum

Pre par dana isao sam kod pnumologa i radio sam spirometriju (fvc 83%, EV 1 87%) i profesor u toj ustanovi mi je rekao da su mi reazultati ok ako se uzme u obzir da sam operisao pluca zbog pneumatoraxa pre 2 god)Snimak pluca je takodje ok iako imam gomilu priraslica.

Takodje mozda je bitno napomenuti da sam se 2005 lecio i od bolesti zavisnosti i da sam pio ksalol par godina :D Nemam hepatitisic C i HIV.

Mislim da sam malo i ankciozan i da imam cesto napade neke adrealina.

Moje pitanje glasi:

Da li ici kod kardiologa, pulmologa ili psihijatra? :D hvala unapred :)
giefmoreair
Novi član
Novi član

Post od giefmoreair »

ZAboravio sam da dodam od izvestaja kardiologa

COR: Akcija ritmicna, jasnih tonova, SS 2/6 na vrhu srca
ABDOMEN: Mek, jetra i slezina se ne palpiraju
giefmoreair
Novi član
Novi član

Post od giefmoreair »

da li sam mozda ovo trebao da postavim u pulmologiji? pls help anyone :P svako vece pred spavanje ista prica ... gusenje :S
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

zavisi o tvom psihickom statusu (vlastiti problemi,strah, panika). Sasvim je moguce da ti je potrebna obrada kod psihjatra.
giefmoreair
Novi član
Novi član

Post od giefmoreair »

Da li je moguce da je od niskog pritiska imam probleme posto mi je u zadnje vreme cesto 90/50 :D

sto se tice psihijatra definitivno mi treba obrada cim pitam ovakve stvari na forumu lol
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

pritisak je nizi zbog propranolola, propranolol smanjuje dejstvo adrenalina, ali on nije dovoljan da kupira anksioznost.
javite se psihijatru, vama je potrebna psihoterapija! alprazolam se ne pije max. 3 meseca!
giefmoreair
Novi član
Novi član

Post od giefmoreair »

ok zahvaljujem :) mada mi nije jasna recenica: "alprazolam se ne pije max. 3 meseca!"
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

pije se max. 3 meseca - ne vise!
potkrala se greska
Odgovori