Jako izduzen zeludac

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
_ljiljana_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 12:36 pm

Jako izduzen zeludac

Post od _ljiljana_ »

Molila bih vas za savete/e. Vidim da je svako malo, problem sa zelucem.
Citam sve, tragam preko googla, ali opet ne mogu na sve nedoumice naci odgovor, a kod gastroenterologa mi je zakazano za 29 jul, pa, nije kratko vreme, a problemi ne cekaju.
Naime, moji problemi su-nadimanje, lose varenje, bol ispod desnog rebarnog luka, pa i levog kasnije, ponekad kiselina, nocu nekad kasljem, retko (mislim da je od kiseline), retka stolica (jedem kasastije), imam problem i sa hemoroidima, ali to je usputno sad :)
Dr.-ka opste prakse posalje me na UZ abdomena, a kako se u drzavnoj ustanovi ceka do oktobra, uradim ga privatno. UZ abdomena i bubrega, u redu nalaz. Posle toga odem opet Dr-ki opste prakse jer problemi ne prestaju, ona kaze, na psihickoj bazi, ja se ne slozim, ona mi da da odem do gastro i da uradim analize krvi. Analize krvi su u redu, KKS, AST, ALT, ALP, GGT...
Odem privatno, predloze mi Rtg zeluca i pristanem, racunajuci da ce svakako gastroeneterolog traziti neke preglede, a i da vec pronadjem uzrok. I, radiolog kaze, da ga jeste pronasao, i meni su posle toga svi simptomi imali smisla, a do tad mi je bilo nepovezano,...recimo, ne mogu dugo da stojim, kad legnem lakse mi je, itd.
Izvestaj Rtg snimanja- Akt gutanja uredan, Jednjak glatkih kontura, normalne duzine i sirine lumena, nesmetane pasaze kontrasta. Zeludac je glatkih kontura, znacajno elongiran i hipotonican, usporene pasaze kontrasta. Nativno se u zelucu prikazuje veca kolicina sekreta uz grub reljef sluzokoze. nema znakova ulkusnog oboljenja. Bulbus duodenuma je pravilno formiran, takodje grubih nabora sluznice. Duodenalni venac Rtg b.o.
Radiolog je rekao da je zeludac skoro do karlice i da on pravi probleme, da je pun kiseline, ujutru, ali, da je odlicno sto nije napravio pored tolike kiseline i hrane, cireve. Pride, da je pod upalom. Potrebna je dijeta od gastro i lekovi za kiselinu.
Pila sam Ranisan, pomogne malo, posle Rupuruta imam osecaj da mi je "suv" zeludac. Espumisan mi pomogne, izbacim gasove.
Dr-ka opste prakse mi je prepisala pre Rtg-a, Omeprol, nisam htela da ga koristim dok ne vidim da li on treba, a i da jesam, sta bih posle tih 10 dana,...
Negde citam da je bolje jesti 3 puta dnevno, bas zbog kiseline. Da se ne stvara suvise, negde, da je manje, a cesce bolje.
Cesto sam gladna, i kad pojedem malo, zasitim se, a, ako nastavim jesti, otvori mi se apetit, pojela bih cudo. Posle toga vrzlo brzo sam gladna. Kiselinu imam, ali ne mogu da definisem koliko i kako. Koliko da jedem, kako da kombinujem hranu?
Da li vezbe pomazu, trbusnjaci recimo? Kad jedem, pa se sagnem, zaboli me zeludac. Necu na pun vezbati sigurno, ali,...
Pomisljam da opet pocnem sa Ranisanom, do pregleda, ne znam...
Za upalu, sta koristiti? Pijem cajeve od kamilice, nane, pa kombinovano.
Pomozite mi savetima. Sta jesti, koliko, i eventualno koje bi lekove mogla koristiti do pregleda, da sebi pomognem.
Izvinjavam se na duzini, ne znam krace, a i kompletniju sliku imate.
Hvala svakom na odgovoru. Mnogo bi mi znacio svaki savet, pogotovo za lekove, ma i hranu. Npr. porcija od 5 kasika pahuljica, svih vrsta, ovsene, jecmene, psenicne, zobene, sa jogurtom, i ja sam posle pola sata gladna...je li to subjektivan osecaj, ili...ako jeste glad, kako tako brzo, sta je u pitanju? Mogla bih jesti svako malo...
Pozdravljam
Odgovori