Molim komentar doktora na prilozeni EKG nalaz.

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Genadij
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 27, 2009 8:41 am

Molim komentar doktora na prilozeni EKG nalaz.

Post od Genadij »

Postovani doktori,

Posljednjih godina osjecam intenzivan bol u lijevoj strani grudi nakon visecasovne fizicke aktivnosti. Kakakteristicno je da se bol javlja tokom ribolova koji zahtjeva konstantno bacanje varalice.

Obavio sam preglede kako Rentgen pluca tako i preglede internista ultra zvukom. Nista posebno nije konstatovano.

Nedavno sam posjetio Kardiologa posto sam tokom rutinske analize krvi otkrio visoku koncentraciju kako ukupnog tako i LDL Holesterola dok je koncentracija Triglicerida bila u granicama normale.
Specijalista Kardiolog mi je postavio sljedecu dijagnozu:

Neuralgia intercostalis in obs,
Dyslipoproteinemia tip IIa po Frederik.
Cor comp.

Terapija:
Sortis 20 mg 1x1 i prateca dijeta.

Napominjem da jos nisam obavio Ergometrijski test operecenja.

Molio bih Kardiologe da daju svoj komentar kako na dijagnozu tako i na dole postavljeni EKG Nalaz.

Srdacan pozdrav

Slika[/img]
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Sasvim uredan EKG nalaz, sa naznakama hipertofije leve komore.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Genadij
Novi član
Novi član

Post od Genadij »

Hvala doktore.
Genadij
Novi član
Novi član

Post od Genadij »

Imate li komentar na postavljenu dijagnozu?!
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

Sve je uredu, napisite jos godine tezinu i visinu.

Mozda i zakljucak ECHO nalaza kardiologa.
Genadij
Novi član
Novi član

Post od Genadij »

Imam 42 godine. Visok sam 180 cm i tezim 80 Kg.

Pritisak se krece u granicama normale 140/88 dok otkucaji srca idu povremeno nisko cak i do 52 u minutu. Inace su oko 60.
U mladosti sam bio jako aktivan pogotovo u voznji bicikla.

EHO nalaz glasi ovako:

Velicina sve cetiri srcane supljine u granicama normale.
Aorta: neznatno/blago hiperehogenih zidova, uredne sirine u vidljivim segmentima.
Valvularni aparat: morfoloski bez bitnih patomorfoloskih promjena.
Funkcionalno:evidentira se neznatna pulmonalna regurgitacija, dok je ostali valv. aparat prakticno uredne funkcije.
Perikard:dijelom hiperehogen, separacija listova u fiz. granicama 2mm.
Kinetika srca:uredna, sistolana funkcija LV ocuvana sa EF 63%, dijastolno ocuvana.

Pozdrav
Guevara
Aktivan član
Aktivan član

Post od Guevara »

Buduci da su nalazi uredu se valjda radi o kostano-misicnom preopterecenju.

Da li imate ikakvih psihickih problema?

Inace terapija vam je "vrlo jedonstavna". Tj. sortis, regulirajte dijetu maximalno i krecit ce, lagano i neki sport ako moze.
Genadij
Novi član
Novi član

Post od Genadij »

U principu nemam nekih bitnijih psihickih problema ako se izuzme stalni stres u vezi sa poslom.
U vezi sa bolom u grudnom kosu, juce neposredno prije promjene vremena, javila mi se jaka bol u lijevom dijelu grudnog kosa ka je nestala nako nekih 15 tak minuta. Pretpostavljam da to ima veza sa meteropatijom?!

Nedavno sam ponovo poceo sa laganim trcanjem i setnjom. Kao logicna posljedica dugogodisnje apstinencije od fizickih ativnosti, javila mi se jaka upala misica listova nogu. Nakon nekih 7 dana ponovo pocinjem sa trcanjem ali mi se onda javila jaka upala skocnih zglobova koja je jako bolna. Vjerovatno su to posljedice cestih upala i iscasenja doticnih zglobova iz proslosti.

Od tada redovno dobijam "savjete" da trcanje-lagani joging vise nije za moje kosti.

Sta vi mislite o tome?
Guevara
Aktivan član
Aktivan član

Post od Guevara »

Pa bilo bi dobro da sami procenite koliko vas stres na poslu i ostale psihicke okolnosti opterecuju i da li vam treba neka pomoc.

A sto se sporta tice. Lagane i duge setnje vam mogu puno pomoci. No tu je i Plivanje, termalna voda, fitness u smislu laganog rastezanja i ne (pre)forsiranja tela.

Ako je bol krajnije levo u grudnome kosu bilo bi dobro ispitat levi rameni zglob.

sve najbolje!
Genadij
Novi član
Novi član

Post od Genadij »

Hvala vam na brzom i iscrpnom odgovoru.

Nastojacu da kontinuirano vjezbam ali u manjemobimu prvenstveno u vidu brzih setnji plivanja itd.

Pozdrav

Mile
Odgovori