Postovani molim vas za savet i misljenje.Naime, imam istog partnera vec osam godina. On nije bio ranije seksualno aktivan, ja jesam. Nisam imala nikakvih ginekoloskih problema. Prije otprilike pet godina mi je na UZV otkrivena hronicna upala jajnika. NIkakvih simptoma nisam imala. Gin. mi je rekao da se takva upala ne leci i da je potrebno da se toplim i cuvam prehlada. Prije dvije godine pocinjem da pijem kontracepijeske pilule diane35 radi problema sa aknama. Stanje na licu se popravilo ali su nastali ginekoloski problemi. Suhoca rodnice, bolni odnosi i jako puno zuckastog iscedka. Do koristenja pilula sa sadasnjim partnerom sam koristila kondome i nisam imala problema s infekcijama i iscedkom, ali smo ih prestali koristiti kada sam pocela sa pilulama. Odma sam prestala sa pilulama i otisla na pregled. Uradjen mi je papa test na kojem je zabiljezeno da imam benigne i degenerativne promene. GIn kaze da je to normalno. Uradjen UZV na kojem se vidjelo da je desni jajnik uvecan i spusten prema maternici i da ima oziljak od ciste koja je najverovatnije nestala za vrijeme pijenja pilula. Propisane su mi neo-pentoran vaginalete i antimikotici za partnera i mene. ( on bas nije uredno pio terapiju, a ja sam svoju provela do kraja ). Stanje je bilo dobro do prvog odnosa. Nakon toga opet belo zuti iscjedak i bolni odnosi. Propisan mi je kanesten vaginalete. Stanje je par dana bilo ok, da bi se isecdak vratio. Nakon toga koristim ryazol vaginalete koje nisu imale nikakav ucinak. Od te posljednje terapije sam izbjegavala odnose dva mjeseca da vidim da li ce se stanje promjeniti. Nikakvog poboljsanja, a odnosi su mi sve bolniji, iscjedak je bijel a kada se osuzi zuti se. Nakon odnosa na kondomu ostanu vece kolicine belog pjenastog iscjedka. Na usminama ponekad imam male bele mrvice.U zadnjih par ciklusa osecam bolove u desnom jajniku koji udaraju prema nozi. Bol nije nepodnosljiva ali je jako neugodna.
Ciklusi su mi prije koristenja pilula periodicno bili uredni 28-30 dana, ali mi je ponekad znalo kasniti i po deset dana. Nakon pilula ciklus mi je uredan svaka 32 dana.
Nameravam uskoro opet kod ginekologa koji mi je rekao da ukoliko se stanje ne popravi nakon poslednje terapije koju mi je propisao da ce mi uraditi briseve. Zelela bih cuti vase misljenje o mom stanju. Strah me je da necu moci ostati u drugom stanju a planiram trudnocu iduce godine. Sta bi mogao biti uzrok mojih problema? Da li je moguce da vucem neku nelecenu infekciju koju sam dobila od ranijih partenra, s obzirom da imam hronicnu upalu jajnika vec godinama? I da li svi ovi problemi uzrokuju upalne akne na mom licu?Unaprijed hvala na strpljenju da procitate moj post i odgovoru.
Bolovi i iscjedak
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Ja onako laički mogu da ti kažem da
a. treba da uradiš briseve na ureaplazmu, mikoplazmu i hlamidiju (mogući uzročnici upale jajnika)
b. partner mora da se leči podjednako revnosno koliko i ti. Ako se oboje ne izlečite u potpunosti a nastavite da imate odnose, samo igrate ping pong sa infekcijama. Dakle, ako mu je stalo do tvog reproduktivnog zdravlja, nek se leči istovremeno kad i ti.
A ostalo ne umem da ti odgovorim, valjda će se naći neko stručan.
a. treba da uradiš briseve na ureaplazmu, mikoplazmu i hlamidiju (mogući uzročnici upale jajnika)
b. partner mora da se leči podjednako revnosno koliko i ti. Ako se oboje ne izlečite u potpunosti a nastavite da imate odnose, samo igrate ping pong sa infekcijama. Dakle, ako mu je stalo do tvog reproduktivnog zdravlja, nek se leči istovremeno kad i ti.
A ostalo ne umem da ti odgovorim, valjda će se naći neko stručan.
Jai Mahakali, ayo Gorkhali!