EHO srca za drbgd ili za dr ivicu

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

EHO srca za drbgd ili za dr ivicu

Post od danka »

Juce sam bila na kontroli i radjen mi jeEKG i EHO srca.

Nalaz:... akcija srca ritmicna, tonovi jasni, blag sistolni shum na vrhu (moja napomena: taj shum koji ja uvek imam silne godine unazad je upravo i razlog zbog cega ovo pisem jer zelim da mi se kaze da li su meni zalisci OK)
, TA je bio 140/80 (moja napomena: vrednosti u kuci su mi uvek oko 120/80, ali kod lekara mi znaju biti i znatno, znatno veci)

EKG: fr: 70/min, inkompletan RBBB, bez ST i T promena.

EHO srca: aorta normalne sirine, 30mm, centralno postavljenih veluma, ocuvane sistolne separacije, registruje se dashak AR.
Leva komora je normalnih dimenzija 50/36mm, normalne debljine zidova, bez segmentnih ispada u kontraktilnosti, usporene relaksacije.
Mitralna valvula je uredne konfiguracije, registruje se MR 1+ u normalnu levu pretkomoru, 35mm.
Desna komora je normalne dimenzije, 24mm, ocuvane pokretljivosti slobodnog zida, registruje se TR 1+ sa SPDK 32mmHg i sasvim mala PR.
Perikard b.o.

... izvinjavam s esto je ovako dugacak post, ali prosto nisam znala sta je bitno a sta nije....

...pa dalje ide dijagnoza (koja je jos od pre ista): hipertenzija i artmija supraventrikularna i ventikularna, kao i terapija (koja je jos od pre ista): propranolol 3x20mg, lercanil 5mg...itd... terapija mi sasvim odgovara.

Mene interesuje da li su meni zalisci OK (zbog onog shuma pri vrhu koji se cuje uvek i to se cuje i kod moje setre, a cuo se i kod moje majke)?

Takodje me interesuje kada treba raditi UZ srca (ja idem na kontrolu 1X u 1,5 godinu, da li je potrebno uvek tada raditi i UZ srca jer meni to deluje preterano cesto)?

pozdrav
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Sve dok imate istu ili priblizno istu EF (koju niste naveli) dok su ove regurgitacije (mala "popustanja ventila") na zaliscima ovako male, i dok nemate neke ozbiljnije subjektivne smetnje, nastavite sa kontrolama kao i do sada, ili jednom godisnje. Terapija Vam je, po mom skromnom misljenju, donekle nekomforna, jednostavnije bi bilo da uzimate npr. Bisoprolol 1xdnevno ili 2xdnevno umesto 3xdnevno da uzimate propranolol, ali ako se Vi ne bunite i ako Vas lekar smatra da ne treba nista da menja, onda u redu.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori