Pitanje za dr Severusa

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
stevka60
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 13, 2009 7:40 pm

Pitanje za dr Severusa

Post od stevka60 »

Molim Vas da prokomentarisete nalaze.

UZ pregled 26.08.2008.
Dojke intermedijarnog tipa sa znacima fybromicrocisticne displazije, bez solidnih TU promena.
U desnoj dojci na spojuUK hipoehogena ovalna promena vel. 9 x 7 mm mogla bi da odgovara staroj cisti.
Koza i pektoralne fa cije slobodne.
U axilama se prikazuju lgll vel. 9 mm, sonografski reaktivne.
DG: Dysplasio fybromicrocistica gl. mammae bill.

Mamografija 28.03.2009.
Dojke su gradjene po tipu ACR 3
Retromamilarni konus obostrano siri
Posebne TU senke i pat. Mikrokalcifiksacije se jasno ne izdvajaju
U donjem spratu l. aksile nodularna senka 8 mm,, dif dg lgl
BI RADS DD2 LD2

hvala unapred
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Dakle nema mesta za brigu imate fibrocisticnu bolest dojke ,negde sam detaljnije pisao o tome kakvo je to stanje i kakvu ima implikaciju sa karcinomom.A ovo pisem za sve zene koje ovo citaju redovno se kontrolisite rak dojke rano otkriven je izleciv!
dacka0706
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 10:34 pm

Post od dacka0706 »

Postovani doktore Severus, da li mozete da mi protumacite sta znaci ova dijagnoza: Carcinom Planocellulare HG2( radi se o karcinomu materice). Doktorica je rekla da treba da uradimo magnetnu rezonancu jer postoji mogućnost da se prosirilo na karlicu,jer grlic materice moje svekrve ide na levu stranu i nalepljen je na karlicu. Sta dalje da ocekujemo,da li je to metastaza,sta se radi ukoliko je preslo i na karlicu,kakvi su izgledi? Jako smo uplaseni jer se po prvi put u blizoj okolini susrecemo sa tom bolescu! Unapred hvala!
MIKI PFC
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 18, 2009 1:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od MIKI PFC »

Moja majka je obolela od karcinoma dojke.
Dijagnza je sledeca:
Duktalni adeno karcinom dojke dobro diferentovan i invazivan
Meta in hepate et ossis
Estrogen receptori 80 posto , HER 1 slabo pozitivan
Usledila je Th zracenje kostiju, i predlog za FEC hemioterapiju.
Pitanje?
sta podrazumeva FEC terapija, i sta moze da se ucini pored toga, i kakva su iskustva sa dr Borisovim ako neko zna?
hvala
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

dacka0706 napisao:Postovani doktore Severus, da li mozete da mi protumacite sta znaci ova dijagnoza: Carcinom Planocellulare HG2( radi se o karcinomu materice). Doktorica je rekla da treba da uradimo magnetnu rezonancu jer postoji mogućnost da se prosirilo na karlicu,jer grlic materice moje svekrve ide na levu stranu i nalepljen je na karlicu. Sta dalje da ocekujemo,da li je to metastaza,sta se radi ukoliko je preslo i na karlicu,kakvi su izgledi? Jako smo uplaseni jer se po prvi put u blizoj okolini susrecemo sa tom bolescu! Unapred hvala!
Radi se o kracinomu grlica materice ,karcinom tela materice je histoloski sasvim drugi tip karcinoma tzv adenokarcinom nastao iz zlezdi endometrijuma .Ovde se radi o planecelularnom karcinom tj karcinomu plocasto slojevitog epitela koji oblaze grlic,vaginu usnu duplju i jednjak.Ne mozete nista da ocekujete bez ozbiljnog vizualizacionog ispitivanja kakav je MR ili CT jer iako postoji klinicka sumnja da karcinom probija grlic i infiltruje okolne strukture pravo pitanje je :koje su to strukture??besika,parametrijumi.Dalje da li postoji prosirenost i limfne zlezde Dakle magnetna rezonanca i odredjivanje stadijuma i operabilnosti osnovne bolesti a tek zatim odluka o tome da li je potreban neki neo adjuvantni tretman ili je pacijentkinja u startu operabilna.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

MIKI PFC napisao:Moja majka je obolela od karcinoma dojke.
Dijagnza je sledeca:
Duktalni adeno karcinom dojke dobro diferentovan i invazivan
Meta in hepate et ossis
Estrogen receptori 80 posto , HER 1 slabo pozitivan
Usledila je Th zracenje kostiju, i predlog za FEC hemioterapiju.
Pitanje?
sta podrazumeva FEC terapija, i sta moze da se ucini pored toga, i kakva su iskustva sa dr Borisovim ako neko zna?
hvala
Vasa majka je u IV stadijumu karcinoma dojke kada sa stanovista zvanicne medicine se ne moze govoriti o izlecenje obzirom da ima diseminovane metastaze u jetri i kostima.Dakle ovde se HT i RT primenjuje u palijativne svrhe u smislu kontrole simptoma i produzenja zivota.FEC je hemiotrapijski protokol prve linije sa tri citostatika sa 5 fluorouracilom epirubicinom i ciklofosfamidom,a zracenjem se postize redukcija metastaza ,stabilizacija kostiju i sprecavanje patoloskih preloma.Obzirom da su ER visoko pozitivni bice ukljucena i endokrina th (tamoxifen,letrozol,anastrazol).
Odgovori