infrakt

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
maja82
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 8:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

infrakt

Post od maja82 »

Imam jednostavno pitanje: moj tata je imao jak infrakt juce u toku dana. Za par sati prolaze 24h koja su krizna. Doktorka kaze da je srce poprilicno osteceno jer je infrakt bio veoma jak. Kolike su sanse za ozdravljenje? Inace moj tata je oduvjek imao visok pritisak, koji tek par godina lijeci.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

To sve shto vas zanima pre svega zavisi od toga koliko je zapravo srchani mishic oshtecen i kako ce reagivati na lechenje i naravno kakvim ce zivotom kasnije ziveti (fizichka aktivnost, ishrana, lekovi).

I naravno mnogo ce se druziti sa svojim kariologom :)

Bitno je da je hospitalizovan, ima svu potrebnu negu i medicinsko osoblje.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

infarkt srca znaci da je deo srcanog misica, onaj koga hrani arterija koja se zapusila (tzv. infarktna arterija) odumro (nekroza miokarda). prema tome ozdravljenje na sadasnjem stepenu razvoja medicine ne postoji. sa druge strane, danasnja savremena kardioloska terapija je produzila srcanim bolesnicima zivot za oko 10 godina u odnosu na nekoliko decenija unazad.
ono sto vas otac moze da uradi za sebe je da utice na faktore rizika koji su doveli do bolesti (prestane da pusi, pripazi na ishranu, regulise vrednosti secera), redovno pije lekove, ode na rehabilitaciju, redovno ide na kontrole kardiologa.
maja82
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 8:07 pm

Post od maja82 »

tamaraft, drbgd, hvala vam na odgovorima...
Odgovori