E,vidis,vrtic ili kakva igraonica moze biti vrlo dobro resenje!nina-nana napisao:...hvala mameSta bih bez vas!!!
Joj,dete me nekad izludi,ali zaista,mislim nervni slom cu da dozivim koliko besa sabijem u sebe!Ja meeeesecima pokusavam sa ignosrisanjem ali kAKO IGNORISTATI UDARCE,dete bije,udara i to mamu svoju jer je ne dozivljava kao autoritativnu osobu,pogresih,kako ispraviti-hm,to je tesko pitanje?Kako?Ovo postaje sve gore.Kako da ne vicem,da se ne nerviram kada sve sto ga milion puta zamolim da ne uradi,on uradi namerno.Ja prvo cvrkucem dok mu se obracam,drugi put takodje,onda krene....znate vec sve...Igramo se,pevamo,posvecena sam mu maximalno,setamo,bla,bla...prepun je energije,kao da je nema gde na pravi nacin usmeriti.Planiram da ga upisem u vrtic ali je previse vezan z mene jer zivimo u inostranstvu i samnom provodi 24h,nemamo nikoga(bake,deke,strine,ujake).Problema imamo sve vise,iz dana u dan(rekoh presvlacenje,vezivanje u stolici u kolima....bije,lema,grebe)....ata mu je strah i trepet ali je poceo i na njega da reaguje isto.Mal sam konfuzna znam.
Recicu ti kako je bilo sa mojim sinom:toliko je znao da me izludi da sam zaticala sebe kako sam na ivici suza!Pun energije,uvek u pokretu,nije imao neke extremne napade besa (tipa udaranje,grebanje i sl) ali ni jedna moja molba,ponavljanje sta treba a sta ne,zabrane,ucene...nisu urodile plodom!Manjak autoriteta sa moje strane ali sta cu-takva sam,meka prema deci i tu leka nema!
Vezan je i previse z amene!Moja maza i to je to!
Od pre par meseci smo ga upisali tj vodim ga u jednu igraonicu(htela sam ja i u vrtic da ga dam ali su liste cekanja preduge)!Nisam ga upisalla u igraonicu da bih se ja odmorila(da me ne optuze oni bukvalisti da sam losa majka-a bice takvih) vec da bi se on ,sa drugom decom a uceci od njih,uklopio u kolektiv,naucio sta je autoritet ,naucio jos nekim stvarima kojima ja nisam mogla ili zbog previse popustanja nisam umela da ga naucim a (sto je najvaznije) da se malo odvoji od mene i osamostali(vec mu je cetiri)!!
Promena je bila vidljiva vec posle nekoliko dana(bilo je u pocetku suza ,naravno)!Ostajao bi prvo po sat vremena pa smo produzavali na dva sata pa sad ostaje cetiri! Ujutru sve pevajuci odlazi u igraonicu,po povratku mi sav radostan prica sta su sve radili,pokazuje interesovanje za knjige,slikovnice i sl(ranije mu nisu drzale paznju dugo osim da ih raskupusa),hoce da uci pesmice,smirio se,bolje jede(ziva istina npr doruckuje kuci pa u igraonici opet,cim dodje ,trazi da jede sa drugom decom),lepo spava i sto je najbitnije,lakse se odvaja od mene,hoce sada i sam da ode kod deke i bake i sl.Nema napada besa,jurnjave bez cilja ili kao da mu je turbo motor u guzi

Sta da ti kazem,osim pokusaj!Nece mu skoditi a sigurna sam da ce mu se bar igraonica svideti9ostaje krace bez tebe a opet vreme tamo mu je lepo ispunjeno)!