urodjena katarakta

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
saravuk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 28, 2009 3:27 pm

urodjena katarakta

Post od saravuk »

Sin mi je operisao urodjenu kataraktu s 4mjes. u Rusiju na desnom oku.Ujedno je imao heliodnu arteriju u oku koju su prilikom operacije sanirali,uklonili su mu socivo ali nisu ugradili vjestacko.Oko mu inace manje 2mm od lijevog.Receno nam je da je operacija bila uspjesna i da ce imati solidan vid u najgorem slucaju.Posle godinu dana stalnih kontrola kod njih receno je kad napuni 2god da se ugradi vjestacko socivo.Sada je napunio 2god i zbog njihovog odlaganja da nas prime mi uradimo samostalno na VMA nalaz VEP-a koji pokazuje da nije dobijen kortikalni odgovor flash stimulacijom i da je ocni nerv ugasen.Na VMA su rekli da je nemoguce ista uraditi, a kada su Rusi vidjeli nalaz rekli da ne obecavaju nista a da se moze probati stimulacijama koje su inace teske jer se sastoje od injekcija u oku i drugih.Interesuje me da li iko moze da me uputi kod nekog dobrog doktora nebitno gdje je,da li neko imao slicno iskustvo.
Unaprijed hvala mali Lazar
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Na zalost,kod takvog nalaza Vep-a,mislim da ne trebate gajiti nadu da dosadasnja dostignuca u oftalmologiji mogu pomoci.
Pozdrav!
saravuk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 28, 2009 3:27 pm

Post od saravuk »

klio napisao:Na zalost,kod takvog nalaza Vep-a,mislim da ne trebate gajiti nadu da dosadasnja dostignuca u oftalmologiji mogu pomoci.
Pozdrav!

Hvala na odgovoru,mada i dalje tragamo i nadamo se bar nekom vidu jer uprkos tome nalazu receno nam je da moze da ima periferni vid a ne centralni.Sada nam nije jasno sta to znaci,sta moze da vidi a sta ne i kako uopste moze da vidi ako ne nalaz takav.Pa molim vas da mi odgovorite sta to znaci.I da li treba i sta raditi ako ima sekundarnu kataraktu koju su ustanovili prije god dana a nista se ne preduzima povodom toga.Unaprijed zahvalni roditelji!
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od klio »

Potpuno odsutan kortikalni odgovor na zalost govori da to oko nije funkcionalno,i da nema osecaj svetla.Potpuno je nepotrebno opterecivati dete ugradnjom sociva,ili otklanjanjem sekundarne katarakte,uvoditi ga ponovo u opstu anesteziju.Nadajmo se da ce medicina napredovati i u tom smeru da se pomogne Vasem detetu,ali budimo realni...za sada u medicini ne postoji carobni stapic za izlecenje ovakve bolesti i nemojte nasedati i bacati novac u ruke onih kojima je samo novac bitan.Svaki posteni oftalmolog ce Vam reci isto ...
Pozdrav !
Odgovori