Ergometar

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
kozurikmiroslav
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Ergometar

Post od kozurikmiroslav »

Na pregledu za vojsku izmerili su mi visok pritisak 170/100 (a bio sam strasno nervozan) i poslali na eho srca i ergometar.

Imam 27 godina i odstupanje od 30% od ITM.U porodicnoj anamnezi postoji hipertenzija.

Merio sam redovno pritisak kod kuce i nalazi se u granicama normale.

Eho srca je uredan a za ergo pise "test prekinut na 4 stepenu opterecenja zbog povisene TA".
Test je radjen na tredmilu po Bruce-u i trajao je nesto iznad 8 minuta.

Doktorka mi nista nije rekla a regrutna komisija me je ocenila ograniceno sposobnog.

Kako vam se ovo cini (ako su podaci koje posedujem dovoljni)?
Da li bi trebao da posetim lekara i krenem sa nekom terepijom?

Unapred hvala na odgovorima.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

bilo bi dobro da uradire holter krvnog pritiska.

na regrutaciji ste imali "hipertenziju belog mantila", potrebno je da povremeno izmerite pritisak, i ako primetite povisene vrednosti odete kod lekara po terapiju
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Posto je vec napisano da ste merili pritisak kuci (pretpostavljam, tokom mirovanja), onda je potrebno meriti pritisak i tokom napora, odnosno neposredno posle napora. Idealan je kontinuirani holter pritiska, kao sto pise kolega, ali mozete i sami da se kontroliste, pod uslovom da imate merac. Mojim pacijentima koji imaju stra od belog mantila i pokazuju tu hipertenziju belih mantila obicno prvo pricam viceve, sale, pokusavam da se sa njima opustim, ponekad ih posaljem da im pritisak izmeri medicinska sestra ili im cak dam da sami sebi izmere pritisak ako znaju - koristimo "trokove" da uklonimo strah... Ako, medjutim, i pored toga stalno merim povisene vrednosti, bez obzira na to da li pacijenti kuci navodno mere normalne vrednosti ili ne, lecenje svakako zapocinjem, samo promenom zivotnog rezima ili i lekovima. Hipertenzija belih mantila je indikator da je osoba sklona da i u drugim stresnim prilikama reaguje hipertenzijom, sto znaci da ima potrebu za lecnjem - kontinuiranim ili intermitentnim. Imam blagi otpor prema "pravdanju" pacijenata i lekara, koji "hiprtenziju belih mantila" koriste kao izgovor za manje ili vise nonsalantni pristup. Naravno, nisam zagovornik medikacije (jatrogenizacije) po svaku cenu, lecimo se i previse, pregledamo se i previse, ima puno stvari u medicini koje se rade nepotrebno, ali u ovom slucaju, mislim da bi malo manje prostora trebalo ostavljati za alibi "belih mantila'.

S postovanjem.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori