Imam 41 godinu i pre dve godine sam imala spontani posle amniocenteze u 4tom mesecu trudnoce. Prva trudnoca u zivotu, ranije nisam pokusavala da zatrudnim i desila se nakon par meseci braka. Od tada, nakon 6 meseci pauziranja imam problem da zatrudnim. Evo sada ce 2 godine od spontanog a ja nista. Prvo mi je doktorka dala vreme da prirodnim putem zatrudnim. Desavale su se ciste nekoliko puta, koje su se od Orgametrila povlacile ali nakon par meseci ponovo i to po jedna ili zadnji put dve. Jednostavno kao da imam problem sa pucanjem folikula. Ja sam cistu od 37 x 37 mm imala i u vreme kada sam zatrudnela. Uz sve to sam imala problem bolova u donjem stomaku i krstima koji je kretao od 19 tog dana ciklusa i prosto mi lakne kada dobijem menstruaciju. Onda mi doktorka uradi HSG i pod pritiskom mi otpusi levi jajovod a desni je OK. Nakon toga me ostavi 2 meseca da zatrudnim a ja dobijem 2 ciste na desnom jajniku i ona mi ponovo ukljuci Orgametril u drugoj polovini ciklusa i baci me na laparoskopiju. Na laparoskopiji imala sam nekoliko tackica endometrioze na prednjem zidu besike i pretpostavljaju u unutrasnjost levog jajovoda koji su pod pritiskom hteli da propuste kontrast ali bezuspesno. Jajnike su obradili, onaj nefunkcionalni deo. Doktorka kaze da su mi sada jajnici odlicni, da nisam imala nikakve priraslice i da treba da lecim endometriozu gr. II 6 meseci kontraceptivima Jasmin. Da nebrinem za levi jajovod jer mogu da zatrudnim i sa desnim koji mozee da prihvati jajnu celiju i iz levog i iz desnog jajnika. Ja odmah pocnem da pijem Jasmin i treceg ciklusa se pogledam na UZ kad ono opet cista na desnom jajniku 23 mm i to 24 dana ciklusa, koja se smanjila u 5 danu narednog ciklusa na 12 mm da bi za 7 dana kasnije ponovo porasla na 23 mm. Cista je bistre tecnosti, pravilna i okrugla. Doktorka prokomentarise < sta bi bilo da nisi pila Jasmin, i baci me na Mikroginon jos 3 ciklusa. Druga doktorka iz Doma zdravlja upoznata sa celom mojom situacijom mi savetuje da sve to batalim i da nista nece biti od kontraceptiva i da odmah krenem sa inseminacijom ili vantelesnom jer mi godine ne idu u prilog. Sta da radim? Brinem i u panici sam sa mojim godinama a doktorka ne brine za to i kaze da ce biti sve u redu i cak hoce da mi da posle kontraceptiva kratako vreme da prirodnim putem zatrudnim pa onda vantelesna. Mene brinu te ciste koje ne reaguju na kontraceptive, pa i simptomi PMSa kao da ne pijem taj lek. Sve je isto od simptoma kao i pre, vrtim se u krug a nemam resenje. STA DA RADIM? Molim dr Obygain da mi kaze neki savet jer sam ocajna.
Inace PAPA mi je II grupa, nemam viruse i bakterije, a moj muz ima odlican spermogram i jako je voljan da mi pomogne a isto ima 41 godinu i jako se volimo. Mnogi mi kazu da mi je problem u glavi jer sam tesko podnela moj spontani i gubitak deteta koji sam toliko zelela a sada se bojim da ga necu ni imati. MOLIM VAS POMOZITE!
sta posle laparoskopije?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik