Svi mi znamo koliko kazu da je gastroskopija sigurna metoda za ispitivanje zeluca, slazem se jeste sigurna, ali evo iz iskustva sta moze da se desi, a da si gastroskopiju radio u renomiranoj poliklinici u nisu. Podsecam na nalaz:
Jednjak normalne sirine lumena, sluzokoza bledja, u distalnoj trecini sa znacima ezofagitisa gr.A
Kardija na 39 cm, zjapi.
U inverziji fornix kaskadan, SA VECOM PARAEZOFAGEALNOM HIJETALNOM HERNIJOM
Duz velike krivine zeluca manja kolicina zucnog sadrzaja.
Od kardije do pilorusa sluzokoza bez defekta epitela.
Sluzokoza antruma hiperemicna, sitnonodularno izmenjena.
Pilorus hiperemican, zjapi.
Bulbus pravilan, sa nekoliko inkompletnih erozija na oba zida.
Papila Wateri i dalje do D3 b.o.
Na savet dr. Zorana Joksimovica kojeg puno pozdravljam odlucio sam se na rengen zeluca kao potvrdu gastroskopije. Evo nalaza:
Akt gutanja spontan.Jednjak bez patoloskih prosirenja i suzenja.Zeludac u levom hipohondrijumu pravilnog oblika, ali sa preizrazenim GASNIM MEHUROM koji potiskuje levu hemidijafragmu i srce kranijalno i medijalno. Prilikom postavljanja pacijenta u Trendeleburg nema prelaska dela zeluca u torakalnu duplju. Kontura i nabori zeluca uredni. Duodenalni bulbus i venac nepromenjenih oblika i kontura.
Naime po recima rengenologa gasni mehur ponekad zna da napravi lazni signal kao da je hijetalna hernija u pitanju.
P.S. Potvrda drugom metodom nije na odmet[/b][/u]
Zamka gastroskopije
Ja imam IK i ponekad sam nadut i pun vazduha. Pijem flobion i on donekle pomaze, ali nije mi skroz dobro. Ponekad se nadujem dole u crevima, ponekad mi je nadut zeludac, pun vazduha, davao sam stolicu (1, ne 3 za redom) i nemam parazite bakterije i gljivice. I neznam sta mi to pravi tolike gasove. Tegobe su pocele pre oko 6 meseci i dogurao sam do gastritisa, koji sada nekako drzim pod kontrolom, ali gasovi me ubise, tj pun sam ih a ne mogu da ih izbacim. Molim ako imate neki savet.