sindrom suvih ociju

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
goxihno
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 24, 2008 11:51 pm

sindrom suvih ociju

Post od goxihno »

molim nekog ko zna mesto o ovome da mi pomogne. Imam ovaj problem dugo i tek skoro sam poceo da koristim vestacke suze i vidisik gel dva meseca ali nije mi bolje.osecam jak zamor cim ustanem ujutru, ne mogu ni da citam.
Da li je neko imao slicne probleme, i moze li mi pomoci i da li se izlecio
marija_ana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 6:03 pm

Post od marija_ana »

ja imam ovaj problem i trpela sam ga godina misleći da je zamor očiju ali nije, to je konjuktivitis i treba da se leči, ali i tu ima problema što ti ga doktori samo zaleče na izleče. Ima mast neka (nije taj gel) i veštačke suze i bude bolje za dan dva ali eto meni se vratilo posle 6meseci baš ovih dana. A simptomi su baš takvi kave si opisao.
goxihno
Novi član
Novi član

Post od goxihno »

meni su samo rekli da imam suve oci(radio sam shimerov test) i da treba da koristim vestacke suze, ali nije mi bolje. smeta mi svetlo najviše monitor i tv, to mi strašno zamara oci. u pocetku sam to podnosio i izbegavao sam komp, ali sada cim ustanem osecam zamor ponekad su mi crvene oči ali ne stalno.
da li su tebi odmah konstatovali konjuktivitis posto meni nisu nista rekli za to, i kako se to provaljuje koji su simptomi?
pozdrav.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Konjunktivitis je upala vežnjače (konjunktive) unutar kapka. Vežnjača se prostire na unutrašnjem delu kapka i pruža se preko beonjače do rožnjače. Upaljena vežnjača čini beonjaču (skleru) crvenom za vreme konjunktivitisa. Konjunktivitis je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama sveta i s obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja mođe da uzrokuje i odumiranje tkiva.

Uzrok nastanka

Konjunktiva je izložena mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije. Suze štite konjunktivu razređivanjem bakterija i njihovim ispiranjem. Suze takođe sadrže enzime i antitela koja sprečavaju razvoj bakterijske infekcije.

Postoje mnogi uzroci konjunktivitisa. Najčešći su virusne infekcije; drugi uzročnici su bakterije, hlamidije, gljivice i paraziti. Bolest "crvenih očiju" je specifična bolest koju uzrokuje bakterija (iz roda Haemophilus bakterija). Virusni i bakterijski oblici konjunktivitisa su izrazito zarazni i mogu se vrlo brzo proširiti među decom, katkad uzrokujući lokalne epidemije. Ostali uzroci su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost hemikalijama, iritacija vetrom, prašinom, dimom. Konjunktivitis može takođe pratiti običnu prehladu i osipe.

Novorođenčad može biti zaražena bakterijama (hlamidijama) u porođajnom kanalu. Ova se bolest naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis ili ophthalmia neonatorum .

Rizično je i nošenje kontaktnih sočiva, a posebno dugo nošenje sočiva. Rizični faktor su i kontakti s osobama koje imaju konjunktivitis.

Podela konjunktivitisa:

* virusni konjunktivitis
* alergijski konjunktivitis
* bakterijski konjunktivitis
* neonatalni konjunktivitis
* inkluzijski konjunktivitis (bazenski konjunktivitis) uzrokovan bakterijom-hlamidijom
* gonokokni konjunktivitis
* hronični konjunktivitis (trahom)

Klinička slika

Crvenilo konjunktive, smetnje suzenja, iritacija (bockanje, pečenje, svrab) oka i kapaka, a očni kapci su često slepljeni kod buđenja.

Kod nekih virusnih konjunktivitisa može se imati osećaj stranog tela u oku i preosetljivost na svetlost.

Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrab. Većina osoba ima i propratni rinitis. Svrab dovodi do trljanja očiju i stvaranja edema (otoka) i zadebljanja vežnjače, pa ona postaje neprovidna. Vežnjača stvara više sekreta kada je zapaljena. Taj sekret može da bude serozan, sluzav, fibrinozan, gnojav i lako sukrvičav. Sekret može da bude veoma obilan i da se sliva preko rožnjače, ometajući vid. U toku noći se sasuši na rubovima kapaka, slepi ih, te kapci mogu da se otvore tek posle ispiranja sasušenog sekreta.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda i brisa konjunktive.

Lečenje

Lečenje konjunktivitisa zavisi od uzročnika. Alergijski konjunktivitis leči se lečenjem alergija ili može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. Kao sasvim blaga sredstva mogu se primeniti oblozi od kamilice i 3%-tni rastvor borne kiseline.Antibiotici, obično kapi za oči, primenjuju se u lečenju bakterijskog konjunktivitisa. Virusni će se konjunktivitis povući sam po sebi obično unutar nedelju dana.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
goxihno
Novi član
Novi član

Post od goxihno »

problem je u tome sto meni nisu konstatovali konjuktivitis, promenio sam vise lekara i nista. samo suve oci.
rekli su mi da imam i mali blefaritis, da odrzavam higijenu kapaka. to sam i radio i zadnji put ivice su bile ciste. i to je to.ali tegobe se nastavljaju, stvarno ne znam vise sta je ovo.
tv mi smeta uzasno, monitor takodje, zaslepljuje me ne mogu da gledam ni pet minuta i oci mi tad pocrvene, ali inace uglavnom nisu crvene.
pocinjem da sumnjam u dijagnoyu da je sve to zbog suvih ociju. mora da je i nesto drugo, posto koristim vestacke suze 20 puta dnevno i nista.
da li je tako tesko konstatovati dijagnozu. ovo me muci poslednjih par godina stim sto je sve gore i gore da je vise nepodnosljivo.
lunass
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 18, 2007 9:48 am

Post od lunass »

Da li osecas i neke druge tegobe, osim umora i suvih ociju?
Recimo, da li imas problem sa zglobovima?
goxihno
Novi član
Novi član

Post od goxihno »

nemam problem sa zglobovima, a ni drugih ozbiljnijih problema. u kakvoj je to vezi, jel moze da bude nesto ozbiljno?
marija_ana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 6:03 pm

Post od marija_ana »

Imam pitanje:bila sam kod doktora pre 10dana i rekao je da je u pitanju hronični konjuktivitis, rekao je da upotrebljavam mast hlormafenikol pet dana uveče i pet dana bornu kiselinu3% a posle toga da nastavim sa kapima refresh contacts (vešt.suze).

Prošli put kada sam istu ovu terapiju od 5 dana imala (pre 6 meseci) ova mast mi je pomogla i posle pet dana mi je bilo bolje. Međutim sada mi nije ništa bolje i dalje me iritiraju oči, suve su, od ujutru do uveče su mi oči pod zamorom. Pitanje: da li mogu da nastavim da upotrebljavam ovu mast i preko tih pet dana do kontorle koja je tek za 7 dana.
goxihno
Novi član
Novi član

Post od goxihno »

kakav zamor osecas? meni npr smeta tv i komp, to me uzasno zamara. sad sam promenio lekara i ispostavilo se da moram da nosim naocare. a i dalje imam suve oci. da li su ti crvene oci, po cemu znaju da je konjuktivitis?
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

s

Post od vasa »

ja imam slicnih problema samo sa levim okom -najvise koristim vestacke suze a kad pocrveni onda i mast hlorefenikol (ako se dobro secam imena)
al stalno me muci-moram da izbegavam televizor,mobilni-poruke,komp.
Voleo bih neko trajno resenje al ni par doktora nisu pomogli.
Odgovori