Postovani doktore,imam 18 godina i problem sa limfnim zlezdama.U junu prosle godine mi se uvecala prva,a u oktobru sam radila UZ vrata.Nalaz je glasio ovako:"Levo,u donjoj polovini vrata,iza sternokleidomasteoidnog misica uocava se limfna zlezda promera 13 mm sa centralno masno infiltrisanom zonom.Sa desne strane,u srednjoj trecini vrata uocava se reaktivna,hipoehogena limfna zlezda velicine 9,6 mm a sa leve strane subokcipitalno uocava se zlezda istih karakteristika promera 5mm." Tada sam uradila i krvne pretrage na razne viruse.Pedijatar koji me je uputio je na osnovu toga dijagnostikovao da sam limfaticne konstitucije.Medjutim,nedavno su mi se pojavile zlezde ispod pazuha,i sa leve i sa desne strane i tada sam otisla kod hematologa.Pregledala mi je zlezde na vratu i rekla da su male,bezopasne i da nisu pozicionirane karakteristicno za limfome, a zlezde ispod pazuha nije uspela da nadje.Bila sam nakon toga kod hirurga koji radi na onkologiji.On je nasao i zlezde ispod pazuha,pregledao ih detaljno kao i one na vratu i takodje rekao da su bezopasne.Nedavno sam kontrolisala krvnu sliku,i nalaz je sledeci:
WBC 7,5
RBC 4,49
HGB 140
HCT 0.420
MCV 93
MCH 31.2
MCHC 334
RDW 13.1
PLT 260
MPV 8.1
PCT 0.210
PDW 13.3
LYM % 41.4
MON % 5.0
NEU % 50.2
EOS% 1.5
BAS% 1.9
ALY% 2.6 h
LIC % 0.5
IML % 0.2
IMM% 0.0
IMG % 0.2
Alkalna fosfataza 1.00
Kalcijum 2.50
Neorganski fosfati 1.34
C-reaktivni protein 0.22
Fibrinogen 2.2
Inace,kontrolisem TT i ona je uvek oko 36,5,nekad 37.Iako su mi svi dr kod kojih sam bila na pregledu rekli da je bezopasno,ja se uplasim s vremena na vreme.Ne shvatam zasto se zlezde pojavljuju i neke ne smanjuju a neke vrlo sporo.Da li to moze biti povezano sa problematicnim zubima?Najnovija zlezda koja mi se pojavila je smestena submandibularno i nije veca od 5 mm po mojoj proceni.Moram da napomenem da zlezde nisu bolne,jedino me s vremena na vreme "ziga" vrat i ispod pazuha.Da li sam zaista limfaticne konstitucije ili postoji mogucnost maligniteta?Unapred hvala!