variranje pritiska

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
vvstefani
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 01, 2009 9:58 am

variranje pritiska

Post od vvstefani »

Moze li mi neko odgovoriti usled cega dolazi do naglih promena u krvnom pritisku u kratkom periodu? Naime, moj suprug u roku od pola sata , ima pritisak 150/100,100/70,130/90,160/100. Radjen mu je EKG / nista alatmantno/ ultrazvuk srca , dopler krvnih sudova, ultrazvuk stomaka , sve je uredno. U jednom ovakvom momentu ga je pregledao i lekar iz hitne pomoci i nista nije mogao da kaze.Ovo stanje je praceno umorom i glavoboljom, Od terapije ima Presolol 2x1 od 50mg i Bromazepan. Da li neko ima slicna iskustva i sta dalje raditi?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

pa, ovo variranje nije drasticno (hipertenzija postoji), tj. moze biti fizioloski sasvim opravdano ako je u tih pola sata doslo do fizicke aktivnosti, stresa, itd.
zbog cega vas suprug pije presolol? koliko ima godina? koje su njegove tegobe?
vvstefani
Novi član
Novi član

Post od vvstefani »

Moj suprug / 59 god./ pije Presolol po savetu kardiologa zbog povisenog krvnog pritiska.Nikakva fizicka aktivnost nije prethodila ovakvom stanju.Ova situacija se obicno desava ujutru , po ustajanju. Stres stalan postoji,nekad manji nekad veci /takvim se poslom bavi/. Zaboravila sam da kazem da mu je biohemija u redu.Nema holesterola, triglicerida, sve o.k.
vvstefani
Novi član
Novi član

Post od vvstefani »

Da dodam, od simptoma prilikom ovakvog stanja, postoji blaga smusenost , bledilo , hladan znoj ,ali nisam sigurna da to nije posledica panike / mozda ne bas panike , ali straha sigurno/.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

presolol NIJE lek za njega.
trebalo bi uraditi kateholamine!
vvstefani
Novi član
Novi član

Post od vvstefani »

kakav je to pregled i gde se radi? Da napomenem puls mu je stalno usporen/ 60 otkucaja u minutu, ume da bude i nizi /56 /. Kad nema ove tegobe pritisak mu je , bez Presolola 150/95 , uz lek 140/85.
Na EKG-u se vide povremene sistole koje suprug oseca kao preskoke u radu srca.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

a, pa to u prethodnom postu niste naveli-napisali ste da je ekg u redu.

to je pregled tokom koga se skuplja mokraca i odnese se na pregled na kome se traze odredjeni hormoni.

uz presolol treba uvesti i bar jos jedan drugi lek
vvstefani
Novi član
Novi član

Post od vvstefani »

Izvinjavam se sto nisam napisala o sistolicnim promenama jer kardiolog nije tome pridavao preveliki znacaj, pa sam smatrala da je to nesto prolazno. Usled cega dolazi do ovih poremecaja u srcanom ritmu? Da li mislite da bi to moglo da bude uzrok setanju pritiska?
Da li se ovaj pregled koji ste predlozili radi u domovima zdravlja ili se mora ici u neku specijalisticku kliniku?
Unapred se zahvaljujem na strpljenju i savetima. Nadam se da cemo doci do nekog resenja.
Odgovori