Pozdrav svima
Pre dve sedmica sam operisala desnu dojku.Inace,imam 27 godina,nisam radjala.Tu promenu su sve do operacije smatrali verovatno benignim fobroadenomom,medjutim patohistoloski nalaz je pokazao da se radi o pretkanceroznom stanju,i ne zvuci mi uopste dobro.Patohistoloski nalaz je sljedeci:
HYPERLASIA EPITHELII DUCTALIS - USUAL DUCTUAL HYPERPLASIA(FLORID TYPE). lYMPHADENTITIS REACTIVA (1 LČ ). LYMPHADENTITIS REACTIVA ( 4LČ).
Nalaz:
Primljeni materijal cini isecak tkiva dojke propisno oznacen.Isecak je dimenzije 5x5x1,5 cm.Uzorci sa resekcionih rubova oznaceni( sa br. 1 i 2).
Na serijskim rezovima u centralnom dijelu isecka uocava se sivkasta promena,cvrsce konzistencije, dimenzija 1,2x0,7x0,7 cm.
Opisana promena je udaljena od blizeg resekcionog ruba 0,5 cm.
U materijalu nalazi se isecak masnog tkiva dimenzija 2,5x1x1 cm.
U materijalusu verifikovana 4 limfna cvora.
U histoloskom pregledanom materijalu nalaze se isečci tkiva dojke.Lobularna arhitektonika tkiva je ocuvana.POjedinacni duktusi su dilatirani, ispunjeni umnozenim epitelnim celijama koji fokalno ispunjavaju u celosti lumen, i pri tome grade sekundarne lumene, obicno periferno smestene, ovalne ili angulirane.
Proliferisala epitelna populacija je polimorfna, celije su izduzene, mestimicno vretenaste, krupnijih jedara, granuliranog hromatina, eozinofilne citoplazme. Mitotske figure su rijetke. U pojedinim duktusima uocavaju se pseudopapilarni izrastaj. Nekroticne promene u pregledanim isečcima nisu prisutne.
U okolini duktusa nalazi se mjestimično gušći inflamacijski infiltrat sagradjen od limfocita, plazma celija, neutrofilnih granulocita. U uzorcima uzetim sa resekcionog ruba ne uocavaju se morfoloske promjene ( u podrucju duktusa nema elemenata proliferacije).
Primljeni materijal cini cvor ( sentinel ).
Na uzorcima uradjena je imunohistohemijska analiza (imuno broj 215/09)
Cytokeratin (HMW)-proliferati epitelnih celija pokazuju uniformnu, visoku ekspresiju.
ESTROGENSKI RECEPTORI-pojedinacne epitelne celije proliferata u duktusima pokazuju ekspresiju.
Cytokeratin (HMW)-proliferati epitelnih celija pokazuju uniformnu, visoku ekspresiju.
ESTROGENSKI RECEPTORI-pojedinacne celije epitela duktusa pokazuju ekspresiju progesteronskih receptora.
HER 2-negativan (0)
U histoloski pregeledanom materijalu verifikovana su 4 limfna cvora.U limfnim cvorovima nalaze se znaci reaktivnog zapaljenja.Drugih morfoloskih detalja u materijalu nema.
Samo da kazem da je operaciju radio prof dr Radan Dzodic,koji vazi za priznatog strucnjaka kod nas i u svetu.Medjutim ,pregled koji sam imala kod njega je jako kratko trajao(on povremeno dolazi u moj grad) i sustini nisam nista saznala o celoj ovoj stvari,samo mi je rekao da sam stigla u posljednji cas.On me je uputio kod jedne doktorice iz mog grada i preporucio terpaciju Nolvadex Zoladex.Danas sam bila kod nje i malo sam se zabrinula zbog ove terapije jer bi morala da traje najmanje 5 godina i po njenom misljenju to je dosta lose za mene posto nisam radjala.Ona je rekla da ce sazvati konzilijum i da ce nekoliko njih odluciti koju terapiju da mi daju.
Jos uvek jako malo znam o ovome sto mi se desilo,i koliko je uopste ovo ozbiljno? Da li je neko bio u slicnoj situaciji i pio ove lekove,kako se podnose i koliko su stetni,jer mi doktorica rece da zoladex potpuno zaustavlja menstruaciju,a meni zvuci strasno da 5 godina nemam menstruaciju koliko bi najmanje terapija trajala....jos me zanima ovo,sta sa trudnocom i sta ako budem zelala da zatrudnim( mada za to sad nema izgleda),postoje li rizici u vezi toga? Ocigledno ne mogu planirati trudnocu dok budem uzimala taj lek. Sva sam zbunjena i prilicno uplasena,nadam se da ce mi neko malo ovo razjasniti.....Hvala i pozdrav!
pretkancerozno stanje
Evo nekih iskustva pri terapiji tim sredstvom:
www.forum.hr/showthread.php?t=145001
www.forum.hr/showthread.php?t=145001
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude
"Virusi ne postoje" - kojekude
I ja sam citala svasta za te lekove koji se piju....ne znam sta da mislim.Ovo kod mene nije preslo u neki ozbiljan stadijum pa doktorica zato misli da bi mogla da prodjem i sa nekim manje opasnim lekom.Ona cak razmislja da pre terapije uradim magnetnu rezonancu dojke i neka genetska ispitivanja na kancer pa bi tek onda rekla sta da pijem jer 5 godina nije malo da se koristi nolvadex...nadam se da ce da mi se javi neko sa slicnim problemom
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
revizija
Uradite reviziju Ph nalaza.Prof.Dzodic jeodlican hirug,ali on nije patolog niti internista onkolog,niti radiolog.Ako nalaz bude isti na osnovu gomile analiza konzilijumce odluciti o daljoj terapiji,ako ne daj Boze bude gori,to ce Vam biti terapija,bez obzira na nezeljene efekte.
Verujem da ima entuzijasta medju nama!