:-( Limfne zlezde :-(

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 20, 2009 5:46 pm

:-( Limfne zlezde :-(

Post od mica-maca »

:cry: Imam 18 godina i pre skoro godinu dana pojavila mi se uvecana limfna zlezda na vratu.Da skratim pricu,imam ih 4-5 na vratu i dve ispod pazuha.Radila sam sve moguce krvne analize.bile su u najboljem redu.UZ vrata,na kom su ustanovili da su zlezde najveceg promera 13mm i to samo jedna,ostale su dosta manje,oko 5.DR je zakljucila da sam limfaticne konstitucije.Medjutim,meni to nije bilo dovoljno i na svoju ruku sam otisla kod hematologa,s obzirom da idem u medicinsku skolu,takvi pregledi su mi omoguceni bez uputa i cekanja.Dr je rekla da su te zlezdice bezopasne,nije nasla potpazusne.Kada sam bila na kontroli kod onkologa (zbog fibroadenoma),on je napipao potpazusne i rekao da su meke,male i bezopasne.Svi pricaju istu pricu,a ja sam i dalje zabrinuta.Zlezdice se nisu povukle,ova sto se prva pojavila se malo smanjila,po mojoj laickoj proceni.Sestra od tetke ima takodje problem sa zlezdama.Ona ih ima dosta ispod pazuha,na vratu i u preponama.Pretpostavljam da to i mene ceka.Da li je ovo karakteristicno za limfaticnu konstituciju (to sto se zlezde vec neko vreme ne povlace i s vremena na vreme se pojavi po koja nova),ili bih trebala da insistiram na punkciji? :cry: :cry: :cry: Ja sam inace velik emotivac i stres je svakodnevna stvar u mom zivotu,da li to moze biti uzrok pojavljivanja zlezda?Unapred hvala! :(
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

:cry:
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Da li moze bilo ko da mi odgovori,neko sa slicnim iskustvom,bilo ko...Veoma sam zabrinuta! :(
cvet_bg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 26, 2008 10:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od cvet_bg »

mica-maca,
ti si izgleda jedna hipersenzibilna osoba i mozda ne bi bilo lose da razmislis o zanimanju kojim zelis da se bavis.Dali ti se desava da ,kad ucis patologiju,interne bolesti,pronalazis opisane simptome bolesti kod sebe?
Uradila si sve sto si mogla,UZ (koji nije pokazao patoloski izmenjene noduse i samo jednu malo vecu zlezdu koja se povukla posle nekoliko dana),pregledao te hematolog i onkolog i svi se slazu da nije potrebno dodatno ispitivanje i terapija.
Dalje,dugotrajno izlaganje stresogenim situacijama ili krace izuzetno teeskim stresogenim situacijama moze da dovede do pojave somatizacije,tj pretvaranja psihickih u fizicke simptome.Ti simptomi su najcesce izrazene kardiovaskularne smetnje,smetnje gastrointestinalnog trakta,genitourinalnog trakta isl.Limfadenopatija se ne dobija zbog stresa.Postoje brojne bolesti u okviru kojih postoji limfadenopatija,ali tebi je vec zakljuceno da si ,jednostavno,limfatican tip.
Trebala bi da se malo vise opustis i ne razmisljas o bolestima,da ne panicis i ne sumnjas uvek na najgore.Malo vise optimizma!!!Pa ti si svoje pitanje postavila,ni manje ni vise ,nego na podforumu ONkologija!!!

Posto si buduci medicinski radnik,u obavezi si da brines o svom zdravlju,ali bez preterivanja.Ono sto mozes da ucinis za sebe da bi bila mirna jeste mozda da jednom godisnje uradis kontrolni UZ.Nije tesko,a nije ni mnogo.
Pozdrav!
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Svesna sam ja toga :oops: ,ali mi nije jasno zasto su se sada pojavile i te zlezde ispod pazuha,a one na vratu se nisu povukle,mozda su se malo smanjile...Jesu mi govorili da imam taj tzv sindrom medicinske skole,ali sam bila potpuno bezbrizna osoba dok nisam napipala fibroadenom.E,od tada pocinjem da brinem za svaku sitnicu...Postoje periodi tokom kojih ne razmisljam o zlezdicama,prihvatim ih kao bezazlene,ali kao i ovi tokom kojih mislim da nesto nije u redu,i citajuci tekstove u ovom podforumu se jos vise zabrinem jer vidim da postoje osobe kod kojih se bolest mogla otkriti u ranijem stadijumu da ih lekari nisu protumacili kao virozu.Jednostavno ne shvatam zasto se s vremena na vreme pojavi nova zlezda,a ove stare ne nestaju!Hvala na ohrabrenju!!
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

:(
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

E ovako,sad sam se ponovo zabrinula.Na nekom forumu mi je dr koja je pedijatar odgovorila da te zlezde ispod pazuha mogu biti posledica maligne alteracije fibroadenoma i premrla sam od straha.Da li je moguce da je to tako,a hirurg na onkologiji koji godinama vodi moj slucaj kaze da su zlezde bezopasne.Da je fibroadenom maligno alterisao zar ne bi bilo nekih promena na dojci?Zar te zlezde onda ne bi bile tvrde i nepokretne a moje su meke i pokretne i velicine sa desne strane 5 mm a sa leve oko 1cm!?Molim vas pomozite mi! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Evo i tacni rezultati svih ispitivanja koje sam radila:
Epstein-Barr IgM <0.8
Adeno 1/4
Mycoplasma pneumoniae <1/4
Toxoplasma gondii <1/4
Paul-Bunell reakcija <1/10
CRP 3,0 mg/l
ASTO test <200 jedinica/ml
WAALER-ROSE test negativan
LATEX-RF test negativan

UZ vrata:"Levo,u donjoj polovini vrata iza strenokleidomasteodidnog misica uocava se limfna zlezda velicine 13mm,sa centralno masno infiltrisanom zonom.Sa desne strane u srednjoj trecini vrata uocava se hipoehogena reaktivna limfna zlezda velicine 9,6mma levo subokcipitalno uocava se zlezda istih karakteristika velicine 5mm.Nalaz na stitastoj,submandibularnim i parotidnim zlezdama uredan."

Uz obe dojke 10.12.2008. :"U GMK desne dojke na 1h perzistentan FA dijametara 28x12mm (diskretna progresija rasta).U GTLK leve dojke na 2 h FA dijametara 13mm.Ostali parenhim bez elemenata foklizacije.
U aksilama nema patoloski izmenjenih limfonodusa
BI RADS 2.
Odgovori