Postovani,
trudna sam , 37 nedelja. Majka sa kojom zivim je nedavno operisala rak dojke, i prepisana joj je terapija zracenjem.
Doktorka ( ginekolog) joj je izricito rekla da ne sme prilaziti ni meni sad, a ni meni niti bebi, kada se porodim.
Brine me, koliko je sve to opasno? Ne mogu se totalno izolovati, na kraju, koristimo iste stvari, istu kucu, treba joj nekad pomoc... Uplasena sam , iskrena da budem.
Molim vas da neko ko je strucan pokusa da mi objasni celu stvar.
Unapred hvala
Beba u kuci i terapija zracenjem
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Poštovana ,bezrazložno uplašena,mislim da je Evelina napisala kratko,jasno, šta misli o ovom tvom pitanju,ali,izgleda,nisi pročitala.Ne mogu vjerovati da danas,u 21.vijeku postoji osoba koja povjeruje u takav ‚‚savjet‚‚koji si dobila od Dr.
Dakle,koliko je meni poznato,(neka me demantuje neko stručan),nema nikakve opasnosti ni za tebe,ni za budućeg člana vaše porodice.Meni su ,poslije scintigrafije, rekli da ne bih trebala boraviti u blizini djece,u roku od 24 h,ali to je zbog radioaktivnog kontrasta,koji sam dobila intravenozno.Nadam se da ćeš se opustiti i pokušati pružiti podršku svojoj majci,istovremeno uživati u iščekivanju svoje bebice.
Dakle,koliko je meni poznato,(neka me demantuje neko stručan),nema nikakve opasnosti ni za tebe,ni za budućeg člana vaše porodice.Meni su ,poslije scintigrafije, rekli da ne bih trebala boraviti u blizini djece,u roku od 24 h,ali to je zbog radioaktivnog kontrasta,koji sam dobila intravenozno.Nadam se da ćeš se opustiti i pokušati pružiti podršku svojoj majci,istovremeno uživati u iščekivanju svoje bebice.
Jeste pozdravite vi vasu doktorku i lepo joj izlozite da situacija ide ovako:Kod karcinoma dojke se primenjuje transkutano zracenje ,odnosno izvor radioaktivnosti se nalazi izvan organizma,a vasa majka ode na zracenje,apsorbuje svoju frakciju od otprilike 2 Gy po seansi koji zatim u njenom organizmu pokrecu kaskadu radiobioloskih reakcija koje ostecujuci direktno DNK i proteine ili indirektno preko radiolize vode dovode do formiranja slobodnih radikala imaju za posledicu smrt eventualno zaostalih malignih celija i zatvaranje krvnih i limfnih sudova kojim se sprecava njihovo dalje sirenje.Dakle u vasu majku se ne unosi nikakav izvor radioaktivnosti da bi i ona sama bila radioaktivna. Ona ne emituje nikakvo zracenje.Kod scintigrafije je druga prica jer se tu u organizam unosi radioaktivni fokus da bi se njegovo nakupljanje registrovalo u nekom tkivu ili patoloskoj strukturi pri cemu se vodi racuna o poluzivotu radifarmaka,dakle za radiofarmak se ne uzimaju supstance koje bi npr decenijama vec vrlo kratko kako rece g-dja bila je radioaktvna 24 h.S druge strane za vas nije pozeljno da se obzirom na vasu trudnocu bavite na odeljenju radioterapije ili da dolazite u kontakt sa citostaticima sto je zdravstvenim propisima trudnicama zabranjeno,ali vam uopste nije prepreka da budete u kontaktu sa vasom majkom koja sasvim sigurno ne emituje nikakvo zracenje.Druga je stvar kada se radioaktivni fokusi implantiraju u organizam i tada je pacijent radioaktivan pa je potreban oprez.
Najlepse vam se zahvaljujem.
Sad sam se smirila
Svakako majci jeste potrebna pomoc, kao i svakoj osobi koja prolazi kroz kosmar kancera, te su moje brige zaista bile velike.
Nije samo u pitanju sa aspekta sigurnosti mene i bebe, vec generalno cela situacija je nalagala uzasne promene.
Drago mi je da postoji ovakvo mesto
Sad sam se smirila

Svakako majci jeste potrebna pomoc, kao i svakoj osobi koja prolazi kroz kosmar kancera, te su moje brige zaista bile velike.
Nije samo u pitanju sa aspekta sigurnosti mene i bebe, vec generalno cela situacija je nalagala uzasne promene.
Drago mi je da postoji ovakvo mesto

izvinjavam se sto upadam, da li je scintografija skener?evo mene napisao:Poštovana ,bezrazložno uplašena,mislim da je Evelina napisala kratko,jasno, šta misli o ovom tvom pitanju,ali,izgleda,nisi pročitala.Ne mogu vjerovati da danas,u 21.vijeku postoji osoba koja povjeruje u takav ‚‚savjet‚‚koji si dobila od Dr.
izvinjavam se sto upadam, da li je scintografija skener?evo mene napisao:Poštovana ,bezrazložno uplašena,mislim da je Evelina napisala kratko,jasno, šta misli o ovom tvom pitanju,ali,izgleda,nisi pročitala.Ne mogu vjerovati da danas,u 21.vijeku postoji osoba koja povjeruje u takav ‚‚savjet‚‚koji si dobila od Dr.
Nijenijenina napisao:izvinjavam se sto upadam, da li je scintografija skener?evo mene napisao:Poštovana ,bezrazložno uplašena,mislim da je Evelina napisala kratko,jasno, šta misli o ovom tvom pitanju,ali,izgleda,nisi pročitala.Ne mogu vjerovati da danas,u 21.vijeku postoji osoba koja povjeruje u takav ‚‚savjet‚‚koji si dobila od Dr.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nijenina,scintigrafija nije isto što i skener.Pošto sam laik,napisaću ti ono što znam,to ,naravno ,ne znači da je potpuno objašnjenje.Koliko je meni poznato,radioaktivni kontrast,koji se daje ,služi da bi se bolje vidjele eventualne promjene u strukturi kostiju.Snimanje je potpuno bezbolno i bez ikakvih neprijatnosti.Poslije dobijenog kontrasta,treba sačekati od 1,5 do 2 sata,treba piti najmanje 1 l vode,normalno mokriti(ne kao za UZ),a poslije tog vremena se radi snimanje.Prije snimanja neophodno je isprazniti bešiku.Nalaz je ,uglavnom, gotov istog dana,što,vjerovatno,zavisi od ustanove u kojoj se radi snimanje.Sve najbolje i pozdrav.