Ca mamae - poslije 6 godina metastaze na kicmi

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Bobana2009
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 18, 2009 1:22 pm

Ca mamae - poslije 6 godina metastaze na kicmi

Post od Bobana2009 »

Postovani,
Moja majka (63 godine) je 2002 godine operisana od karcinoma dojke (odstranjena desna dojka i podpazusne zlijezde - PH nalaz C alobulararea mamae inv) . Tada je odradjeno 6 ciklusa hemoterapije i zracenje, a potom je pila Novaldex 5 godina. Kontrole su bile dobre sve dok je krajem prosle godine nije pocela jako boljeti kicma. Uradjeni su rengen snimci(pluca, karlice, kukova, glave i kicme), CT kicmenog dijela i unutrasnjih organa i magnetna rezonanca kicmenog dijela.
Svi nalazi su u redu osim kicme gdje ima metastaze. Doslovce cu vam prepisati nalaz: "U prsljenskom tijelu L3, citavom segmentu, vidan T1 hipo, T2 hipersignal jasno diferentovan na STIR-u, uz smanjen KK promjer prsljenskog dijela, sto odgovara sek.dep. Manje promjene istih karakteristika vidne i u prsljenskim tijelima L1,L2,L4. Svi diskovi lumbalnog segmenta su bez signifikantnih degerativnih lezija i bez hernijacije. Spinalni kanal bez stenoze ili kompresivnih manifestacija. Konus i kauda normalne morfologije.

Konzilijum je danas odredio zracenje uz bisfosfonate (Zometa) i hormonska terapija Femare.

Ja ne trazim samo tumacenje nalaza, vec otprilike prognozu. Ona ima samo mene i moram svoj zivot organizovati da joj pomognem. Cak se me i neki pacijenti isprepadali da moze ostati nepokretna. Znam da je sve individualno, ali vas molim da mi kazete vasa iskustva. Takodje i sta je najbolje za bolove. Trenutno koristi durogestic flastere (25mg) i trodone po potrebi.
Hvala unaprijed
Bobana2009
Novi član
Novi član

Post od Bobana2009 »

Bas vam hvala. Nigdje odgovora danima. Svaka cast.
evo mene
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jul 23, 2008 7:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od evo mene »

Bobana,vjerovatno te dosta ljudi,koji su laici kao i ja,čitaju,ali ne znamo odgovor.Tvojoj mami i tebi želim sve najbolje.
Bobana2009
Novi član
Novi član

Post od Bobana2009 »

Hvala na podrsci. Zao mi je sto mi se nije javio ni jedan doktor :(
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ja sam se tek skoro vratio na forum, a tek sad vidim ovo pitanje.

Postovana,

Da bi se korektno utvrdilo da li se radi zaista o seundarnim depozitima, najbolje je uraditi MR kicmenog stuba, uz tumorske markere CEA i Ca 15-3, kao i obavezno uz lab. vrednosti za CRP, fibrinogen, sedimentaciju. Pozeljno je odrediti i nivo kalcijuma, kao i nivo ACT.

U medicini se obicno pacijent koji nema recidive (metastaze odn. "vracanje" tumora) 5 godina posle lecenja smatra izlecenim. Vasa je majka "granicni slucaj" - ne znam u kom mesecu 2002. je lecena operativno, ali po pravilu da se posle 5 godina svaki novi tumor smatra "novim" - a ne metastazom, onda je ovo u namjanju ruku neobicno.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Bobana2009
Novi član
Novi član

Post od Bobana2009 »

//
Poslednja izmena od Bobana2009 u Uto Apr 14, 2009 2:15 am, izmenjeno 2 puta ukupno.
Bobana2009
Novi član
Novi član

Post od Bobana2009 »

Postovani doktore,

Kao sto sam rekla od operacije je proslo 6 i po godina.
Nalaz MR sam vam navela. Ali mi i dalje niste odgovorili na pitanje - statisticka ii neka druga prognoza, iliti iz prakse i sta mogu da ocekujem? Kako da olaksam bolove majci?

Tumor markeri su bili poviseni, sedimentacija uredna, kalcijum u redu. Ali nismo radili lab. vrednosti za CRP, fibrinogen i nivo ACT-a jer nam to niko nije trazio.

Jos jednom vas molim da mi priblizno date odgovor na pitanje, iako se malo kosi sa doktorskim stavom o davanju prognoze.

Pozdrav,
Bobana
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Zaista je nemoguce dati bilo kakvu prognozu, posebno ne ovim putem. Prema mom skromnom iskustvu, MR valja ponoviti, ili dati snimke 9CD0 na "citanje" bar jos jednom radiologu - uz scintigrafski nalaz i lab. analize koje sam takodje naveo. Posle toga pravac na konzilijum. Bolove smirujte standardnom skalom:

blagi bolovi: aspirin, analgin, paracetamol
srednji bolovi: diklofenak, brufen, zodol... (antireumatici)
jaki bolovi: karbapin, neurontin
veoma jaki bolovi: trodon, durogestic flasteri.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Bobana2009
Novi član
Novi član

Post od Bobana2009 »

Postovani doktore,

Zahvaljujem na trudu. Javljacu se redovno zbog ostalih sa slicnim iskustvom.

Srdacan pozdrav,
Bobana
Odgovori