Pitanje za dr.Severusa
Postovani,
dobila sam HP nalaze za majku: Carcinoma ductale mammae invasivum wt infiltaritivum cutis (histoloski gradus II,nuklearni gradus II). Lymphangiosis carcinomata cutis. Infiltratio spati perineuralis e carcinomate.
750003x1, 750620x5, 750350x5
Molim Vas sta mozemo da ocekujemo i sta sve ovo tacno govori,
zahvalna unapred,
Uzgred, danas sam i ja uradila mamografiju dojki i stoji ovako:
Dojke gradje ACR III, bez izdvajanja formiranih TU senki i suspektnih kalcifikacija. U aksilarnom produžetku desne dojke, vidi se senka intramamarnog lgl, bg.morfologije. ZAKLJUČAK: BI RADS DD2 LD2
U odnosu na prethodnu mamografiju od 2000.god. vidi se fiziološka involucija žl.parenhima, bez pojave novoformiranih TU senki i susp.kalcifikacija. Savetna kontrola - mamografija obe dojke za 1,5 god. sa poredjenjem.
2000.te god.mi je na mamografskim snimcima vidjena dysplasio mammae fybrolipomatosa pantim cistica bil. Senke Tu se radiografski ne izdvajaju. Klinički i mamografski promena u levoj dojci nije suspektna na MG.
Tada sam imala 36 god, a ciklus menstrualni nemam već 6 meseci u svojoj 45-oj god.života. Ginekolog tvrdi da nisam pred menopauzom jer
mi je vadjen FSH i oko 27 je a ref.vrednost je 23-113. Da li je moguće da je sve ovo od stresova koji me prate od početka prošle godine intenzivno!
Inače, mamografiju sam danas uradila u KBC Bežanijska kosa na onkološkom odeljenju
Sa poštovanjem,
Pitanje za dr. Severusa
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Apr 09, 2009 11:44 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Pitanje za dr. Severusa
Natasa Stamenov
Ovde se dakle radi o izuzetno agresivnom vidu karcinoma dojke karcinomatoznom limfangitisu,kada se maligne celije sire limfnim sudovima ,formirajuci tumorske trombe i izazivajuci zapaljenje endotela limfnih sudova.I naravno glavno pitanje :ima li sistemskih metastaza,obzirom da je ovo agresivna forma postoji visok rizik od sistemske diseminacije ,a sa aspekta terapija pacijentkinja je za hitnu sistemsku HT i hormonoterapiju ako su receptori poztivni a u zavisnosti od odgovora posle se moze uraditi i mastektomija i zracenje ako naravno opste stanje dozvoljava.
A vi imate fibrocisticnu displaziju dojke koja je benigno stanje uzrokovano pojacanom estrogenom stimulacijom epitela dojke.Ali poseban oprez obzirom da imate hereditarno opterecenje za bolesti dojke treba dozivotno da se redovno kontrolisete da bi eventualnim karcinom bio rano otkriven ,a samim tim i lecenje uspesno.
A vi imate fibrocisticnu displaziju dojke koja je benigno stanje uzrokovano pojacanom estrogenom stimulacijom epitela dojke.Ali poseban oprez obzirom da imate hereditarno opterecenje za bolesti dojke treba dozivotno da se redovno kontrolisete da bi eventualnim karcinom bio rano otkriven ,a samim tim i lecenje uspesno.
-
- Novi član
- Kontakt:
Postovani dr.Severus,
sve pretrage tipa radiografije kostano skeletnog sistema, UZ abdomena, pluća i krvni nalazi su od pre 20-ak dana i negativni su tj. svi su dobri. Majka je jutros otišla na Konzilijum koji je zakazan na IORS i preplašena sam, kao i ona.
Ne znam šta da očekujem, šta Vi mislite? Ipak ona ima 76 godina ali vitalna je i zdrava u ostalim segmetnima.
Zahvaljujem na odgovoru
sve pretrage tipa radiografije kostano skeletnog sistema, UZ abdomena, pluća i krvni nalazi su od pre 20-ak dana i negativni su tj. svi su dobri. Majka je jutros otišla na Konzilijum koji je zakazan na IORS i preplašena sam, kao i ona.
Ne znam šta da očekujem, šta Vi mislite? Ipak ona ima 76 godina ali vitalna je i zdrava u ostalim segmetnima.
Zahvaljujem na odgovoru
Natasa Stamenov
-
- Novi član
- Kontakt:
pitanje za dr.Severusa
Zaboravila sam da napomenem da je mama pre 32 godine operisana tj.izvrsena je histeroctomia. Nalazi su bili benigne prirode,"Fybromiom uteri"
Natasa Stamenov