operacija mioma, za doktorku iz KANADE

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
todora
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 08, 2006 4:16 pm

operacija mioma, za doktorku iz KANADE

Post od todora »

POSTOVANA DOKTORKO,
ZELELA BIH VASE MISLJENJE ZA MOJ SLUCAJ,
MOJA DG JE MYOMA UTWERI PER MAGNUM
Uterus u AVF135x100x86. Kavum prazan, endometrijum jasan, prav debljine 4mm. U zidu materice više miomatoznih čvorova veličine do 8 cm.
Oba jajnika tipično postavljena desni 22x14 a levi 20x16. U trbuhu nema slobodne tečnosti.
Potreban je dopler pregled.
Doktor mi je predložio operaciju uz uklanjanje mioma a materica ostaje a dopler da vidi krvne sudove koji hrane miome.

ponovo sam bila kod drugog dr. na dopleru i evo : u celoj karlici tumorska masa 180x120x140. Samo telo uterusa potisnuto u levo 86x30x40mm
Uterus: konture nepravilne, tekstura nehomogena.
A. uterina dex. Ri: 0.92
A.uterina sin. Ri: 0.93

Ovarium dex. 27x20 tekstura normalna
Ovarium 37

dg. Myoma uteri per magnum .

Imam 35 god. nisam rađala i zelim da mi materica ostane.
MOLIM VAS ZA MIŠLJENJE, ZNAM DA NE POSTAVLJATE DG. ALI PUNO BI MI ZNAČILO VASE MIŠLJENJE
Miomi su mi otkriveni pre tri godine, nalaz jePOLIMIOMATA UTERI,
uterusu AVF,159*121*125mm,neravnih ivica usred prisustva mnostva miomatoznih cvorova1)na zadnjem zidu intramularni 60mm, na prednjem zidu 58mm, 66mm i nekoliko manjih.
UNAPRED ZAHVALNA

Nazad na vrh
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Todora,

Ono sto je sigurno jeste da sa miomima ove velicine necete ostati u drugom stanju. Obzirom da niste radjali i da zelite da pokusate da imate potomstvo i da imate 35 godina, ja bih u Vasem slucaju smatrala konzervativni pristup kao metodu izbora. Sto znaci slijedece:

1. Neko od kolega je gore predlozio davanje GnRh antagonist, sto je Depo Lupron injekcije koja moze dati 1 x 3 mjeseca prije operacije, poslije koje cete ostati bez menstruacije i koja ce dovesti do smanjivanje volumena ( nisam rekla velicine !) za 50-70 %. Jedan ginekolog Vercallini je proveo istrazivanje na 2 grupe zene, kojima je radio miomektomije, tako da je jednoj grupi davao Depo Lupron, a drugoj ne, i dosao do slijedecih zakljucaka:
- poslije prestanka djelovanja Luprona, miomi se uvecavaju i brze rastu nego u grupi koja in nije primila
- sto se tice kolicine krvarenja, duzine operacija, priraslica i efekta na fertilitet, nije bilo nikakve razlike izmedju te dvije grupe. Tako da je predlozio da se Depo Lupron daje samo u slucajevima izrazite anemije, kako bi se nivo Hemoglobina popravio prije operacije, i ni za sto drugo.

U Vasem slucaju potrebno je uraditi operaciju sa sto manje krvarenja, i sto manje manipulacije i traume tkiva. Dakle operater mora da bude strucan.

Ne znam koliko imate mioma i ne znam tacnu lokaciju, sto bi Vas operater sigurno volio i trebao da zna ! prije nego Vas odvede u operacionu salu. Velicina svakog i lokacija ! je pravilo kod miomektomije. Obicnim UZ pregledom se sve informacije mogu dobiti....ne znam samo sta ce promijeniti nalaz Dopplera ????
Doppler mi dodje kao ozbiljna igracka u rukama djeteta...koje ne zna sta ce poslije sa tom istom igrackom da uradi ! jer dobijene informacije ne sluze planu tretmana !!!

Receno je u nalazu UZ da su 'u zidu materice' pa ja pretpostavljam da su intramuralni, a ne submukozni. I jedni i drugi mogu znacajno da uticu na fertilitet ili mogucnost da ostanete u drugom stanju.

2. Ako imate mnogo mioma nemojte ocekivati da ce Vas operater moci sve odstraniti, ali oni koji su najveci i koji remete matericnu duplju i protok krvi u endometrijumu, su ti koji smetaju implantaciji oplodjene jajne celije i oni su prioritet u odstranjivanju.

3. Moje kolege i ja nastojimo da u ovoj operaciji smanjimo krvarenje i traume tkive i ponekad koristimo lijekove koji dovode do trenutne vazokonstrikcije ili stezanja krvnih sudova i smanjenog krvarenja. Nakon svakog odstranjenog mioma, potrebno je zasiti sve slojeve uterusa pojedinacno...dakle ako se udje u endometrijalnu supljinu onda taj sloj posebno, pa misic posebno, pa serozu posebno...3 sloja. Potrebno je sto manje raditi kauterizaciju zbog oziljnih promjena u srastanju, ali je idealna hemostaza ( zaustavljanje krvarenja ) neophodna.

4. Radi se kroz 'bikini' rez na kozi i nasi pacijenti zbog takve operacije obicno ostaju u bolnici izmejdu 2-3 dana, ne vise.

Vi niste napisali nista o Vasim simptomima i o tome da li ste pokusavali ranije da ostanete u drugom stanju, pa se to nije desilo, ili sada kada ste saznali dijagnozu, zelite da sto prije ostanete trudni, ali u svakom slucaju zene koje imaju probleme infertiliteta miomi su dijagnostikovani u 10-15 % slucajeva.

Kod pacijentkinja koje su lijecene miomektomijom % trudnoca je bio 40%, sto je veoma dobro.
Imate povecani rizik za spontani pobacaj, krvarenje u toku trudnoce, i ako sve bude u redu, potrebno je u 38 nedjelji uraditi carski rez, jer imate velik rizik za rupturu uterusa.

Ako ne postoji drugi faktor koji je uzrok ne ostajanju u drugom stanju, onda ako se nista ne desi nakon godinu dana, planirajte IVF proces.

Puno pozdrava i dobro zdravlje,
ObGyn
todora
Novi član
Novi član

Post od todora »

PUNO VAM HVALA NA OVAKO ISCRPNOM ODGOVORU!
Moji siptomi su:obilna krvarenja sa "parcicima", drugog i pola treceg dana ciklusa, u pocetku dok nisam pila cajeve imala sam produzena krvarenja i jedanput izmedju menstruacija, medjutim kako sam pocela sa cajevima , od maja 2003, a miome sam otkrila u januaru 2003., menstruacije mi traju 5 do 7 dana i dobijam od 23 do 28dana, najcesce 25dan.Redovno sam pratila na ultrazvuku kod svog lekara i doslo je do znatnog smanjivanja do pojave mog drugog velikog problema, Urtikarija hronica.
Urtikarija je stari problem koji je mirovao 8god, a koji sam uspesno bila sanirala cajem i ishranom( bez namirnica zivotinjskog porekla osim ribe) A sam se vratila staroj kuhinji stigli su stari i novi problemi. Znaci cim dobijem alergiju miomi se uvecavaju a na urbazon bujaju, ali nikada nisu bili veci od prvog otkrivanja. Elem, zakazala sam bila operaciju ali ne dobih dozvolu od od anesteziologa i sada moram na alegoloska ispitivanja na antibiotike, opste anestetike, analgetike, antipiretike.
Isla sam do sada na raznorazna ispitivanja zbog alergije ali triger nije nadjen i niko od lekara me nile slao na alergoloska ispitivanja iako sam trazila, do danas!!!!
Imam anemiju sa kojom se uspesno borim hranom i prirodnim preparatima, u decembru sam manje vodila racuna ohrani i nisam uzimala nista za gvozdje pami HGB BIO 70, A GVOZDJE 4,referentne vrednosti hgb 120, a Fe 8,9. Medjutim , vec u januaru sam popravila Hgb na 110, a Fe na 15, 5.
Zbog operacije u januaru nisam pila caj za miome pa mi je menstruacija trajala 13dana!!
U braku sam 1, 5 god. Pre nisam ni pokusavala da imam decu.
Inace sadasnji doktor je jedini za ove tri god, koji je rekao da ce mi raditi momaktomiju naravno, uz objasnjenje da moze da dodje i do komplikacija...
Medjutim posle misljenja anesteziologa i novih problema ne znam vise nista sta mi je pametno ciniti?!
VAMA KAO I OSTALIM DOKTORIMA NA SAJTU PUNO, PUNO HVALA!!
Ako imate vremena, volela bih ponovo vase misljenje.
VELIKI POZDRAV I SVAKO DOBRO,
Todora
P.s. izvinite na opsirnosti!
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

todora, mozete li mi reci kakve ste cajeve pili, i kakva vrsta ishrane vam je preporucena radi mioma
todora
Novi član
Novi član

Post od todora »

Pila sam caj od hajducke trave, i mesavinu cveta nevena, koprive i hajducke trave i neke gotove mesavine, pogledajte na sajtu www,herbateka.com
U zdravlje
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

hvala za herbateku

ali si spomenula i da si jela odredjenu hranu
todora
Novi član
Novi član

Post od todora »

Da, ne jedem nista zivotinjskog porekla( jaja, meso i mlecni proizvodi) osim ribe.
U zdravlje!
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

hvala
sladja_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 14, 2009 9:26 pm

Materica lako nehomogena

Post od sladja_ »

Na pregledu mi je ginekolog ustanovio da mi je materica "lako nehomogena", UZ pregled je uredan bez ikakvih promena vezano za uterus i ovarijume.
Molim Vas da mi pojasnite sta znaci materica lako nehomogena..?
Hvala unapred.
Odgovori