Tromboza

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
worm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 9:38 am

Tromboza

Post od worm »

Pozdrav, e ovako ne znam odakle da pocnem ali pokusacu ovako, ja sam momak koji ima 21god. prosle kodine u matru mjesecu ustanovljena mi je tromboza zadnje desne zatkolene vene nakon cega sam zadrzan(plembotrombosis valjda se tako pise) u bolnici i primao sam heparin u venu 12dana poslije toga sam pio Pelentan kolicina je zavisila od trenutnog PV i nosio sam el. zavoje pa poslije odredjenog vremena presao sam na carapu, to je sve trajalo 6 mjeseci, nakon cega sam pio andol100 jedan mjesec poslije sam radio color dopler poslije snimanja mi je utanovljeno da tromba vise nema da se istopio i da je sve sad ok! Nakon toga se osecam super nema nikakvih bolova oticanja nogu ili bilo kavih nezeljeni posledica kao sto sam cuo da mnogi imaju sa ovakvom dijagnozom...

Doktori kazu da je tromboza nastala zato sto sam bio poprilicno tezek(citaj masan) za svoju gradju V:172cm T:102kg, poslije bolnice i jedno mjesec dana T:79kg i jos plus to posao mi je da 8 sati radnog vremena 6 da sjedim(znaci nekretanje)

E sad zbog cega ovo sve, zato sto sam krenuo u teretanu prije 3 mjeseca i super se osjecam trcim, vozim biciklo... i interesuje me kakvo je vase misljenje o tome da li prerano za to ili sta vec... pitanje je ovakvo zato sto me starci ugusise kako to ne valja ovako onako...

Hvala unaprijed!!! :oops:
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Pa ja ne vidim razlog da škodi. Ukoliko tromba više nema, ti se dobro osećaš, a prethodnim ispitivanjem je utvrđeno da je tromboza bila posledica gojaznosti, a ne nekog preteranog zgrušavanja krvi (trombofilije i slične stvari), onda radi šta hoćeš. Stvaranju trombova pogoduje neaktivnost, a ne aktivnost.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
worm
Novi član
Novi član

Post od worm »

Hvala na odgovoru!!!

E sad jos jedno pitanje da li ima nesto na sta trebam posebno obratiti paznju sem naravno na tezinu(debljinu), mislim neke zivotne navike s obzirom da sam ipak mlada osoba i da se takve stvari ne bi desavale....
worm
Novi član
Novi član

Post od worm »

Sta nema nikog, da mi da nekakav koristan savet! Sad jos jedno pitanje, da li bi bilo dobro da recimo kad idem u teretanu stavljam neku elasticnu bandazu oko nogu recimo el. zavoj ili nesto slicno? :roll:
marija dr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 12:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od marija dr »

Mislim da bi trebao da nosis elasticnu carapu sto cesce,kreci se,sedenje i lezanje povecava rizik od tromboze.Izbegavaj prekrstanje nogu.Ne znam da li jos uvek pijes andol,ali on je dobra prevencija/andol 100 ili kardiopirin ne stete zelucu/I naravno vodi racuna o ishrani i kilazi jer dodatno opterecujes noge.pozdrav i sve najbolje!
marija dr
worm
Novi član
Novi član

Post od worm »

Hvala na odgovoru! Jos jedno pitanje, za sta ustvari sluzi carapa...
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Čarapa služi da poveća pritisak u venskom sistemu noge što poboljšava vensku drenažu, odnosno poboljšava protok kroz vene i smanjuje mogućnost tromboze. I ne bilo koje čarape, nego specijalne elastične čarape. Treba da ih nosiš kada očekuješ dugo stajanje ili sedenje. Takođe, kažeš da ti je posao sedeći, ali potrudi se da nekoliko puta u toku radnog dana ustaneš i prošetaš po kancelariji ili gde već radiš (ukoliko je izvodljivo).
Te čarape ne moraš da nosiš dok se baviš nekim intenzivnijim fizičkim aktivnostima, dok si u teretani, voziš biciklu i sl.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Sima
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 30, 2005 1:31 pm

Post od Sima »

Pozdrav svima,ja imam neki slican problem samo na ruci! Imam 20 godina i na levoj ruci imam tako prosirenu venu,kao neka zgrusana krv ili tromb,ja ne znam tacno kako se to zove!!! Uglavnom imam to jos kao mali i nikad nikakav problem nisam imao. Medjutim sad sam krenuo u teretanu i ne znam da li smem,to jeste da li od naprezanja ruke to moze da pukne ili ne. Primetio sam pri dizanju tegova kao i svaka vena ono se naduje i posle zavrsetka vezbanja polako spusta i vraca u svoj polozaj. Konkretno me interesuje da li mogu da nastavim da se bavim sportom(teretanom) ili ne,i kome da se obratim,da li je potrebna operacija ili moze da nestane pomocu nekih lekova!!
Hvala unapred na odgovoru,nadam se da nece biti neki problem da mi neko odgovori!
udruzene
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 13, 2009 5:45 pm

Re: Tromboza

Post od udruzene »

zdravo ja imam 19 godine pocetkom decembra sam dobio trom u levu nogu u prebune biosam 8 dana u bolnicu primio sam 28 inekcije u stomk pa ukinuli su mi inekcije pa sam presao na lekovi farin pa sam hteo da pitam posto sam tako mlad da li ima neki rizik i od cega treba da se pazim
udruzene
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 13, 2009 5:45 pm

Re: Tromboza

Post od udruzene »

zdravo ja imam 19 godine pocetkom decembra sam dobio trom u levu nogu u prebune biosam 8 dana u bolnicu primio sam 28 inekcije u stomk pa ukinuli su mi inekcije pa sam presao na lekovi farin pa sam hteo da pitam posto sam tako mlad da li ima neki rizik i od cega treba da se pazim
Odgovori