Punktiranje ciste na štitnoj

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Almaz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 07, 2009 4:27 pm

Punktiranje ciste na štitnoj

Post od Almaz »

Pozdrav svima :)
Molim ako bi neko stručan bio ljubazan da me bar malo informiše :)

ultrazvuk štitne pre 2 godine i pre godinu: ''štitasta žlezda je primerene veličine, homogene ehostrukture, normalne vaskularizacije, sa kolioidnom cistom u donjem polu levog lobusa promera 12x6mm (CCxAP). velike salivarne žlezde obostrano normalne ehomorfologije.obosreano na vratu duž jugularnog lanca i iza SCM prisutne sitne reaktivne lgl uzdužnog promera 11mm.''

ultrazvuk sada: ''š.ž. je normalne veličine i vaskularizacije, homogene strukture, u levom režnju koloidni nodus veličine 15x10x6mm sa hiperengenaim (!?) promenama unutar sa pojačanim prinodalno i intranodalnom vaskularizacijom. paratireoidne žlezde se ne vide na uobičajenim mestima. submadibularne i parotidne pljuvačne žlezde su norm. veličine i homogene strukture. na vratu obostrano reaktivno uvećanja lgl do 10mm. veliki krvni sudovi su normalne širine''

hormoni štitne su sada ok. ne osećam nikakve tegobe u poslednjih pola godine. imam 37god.

elem, da li je poslednji ultrazvuk alarmantan? doktorka mi nije objasnila najbolje ali me stručno isprepadala. da li ''hitno moram'' na punktiranje i kakav je to postupak?
Unapred hvala
tamarix
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 12, 2009 11:34 pm

Post od tamarix »

meni su punktirali cistu na stitnoj zlezdi u klinickom centru u bg decembra 2008 god .to nista ne boli traje par sekundi i rezultati su ti gotovi za 7 dana. nemoj se plasiti nije nista strasno.pozdrav
Odgovori