Broj izvadjenih limfnih nodova prilikom operacije

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
sentinel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 07, 2009 10:53 am

Broj izvadjenih limfnih nodova prilikom operacije

Post od sentinel »

Dragi moji,
u ranijim postovima sam opisala dijagnozu moje majke:
rak grlica materice, tip krupnih keratinizirajucih celija, G2NG2
operisana je - izvedena je radikalna histerektomija,
FIGO II b, T2b N1 Mx L1 v0

Broj izvadjenih limfnih cvorova je bio 6 sa leve strane i 7 sa desne (od ovih 7, jedan je bio pozitivan).

Majka je primljena na IORS, odredjena joj je terapija. Pocela je sa unutrasnjim zracenjem. Za spoljasnje ne zna se kada ce doci na red.

Nego, posto majka lezi na IORS, i tamo je u kontaktu sa zenama koje su isto operisale rak grlica materice, kod svih njih, broj izvadjenih limfnih cvorova je mnogo veci. Uglavnom je broj izmedju 15 i 20 sa svake strane. Zbog ove informacije se ona unervozila, pa sam i ja malo istrazivala po netu, i nasla na nekim sajtovima da je preporuka da se izvadi sto veci broj limfnih cvorova (10 - 20 i to obostrano i svaki uvecani limfni cvor).

Mene interesuju dve stvari:
- da li ovo znaci da operacija je mogla bolje da se uradi?
- da li se u slucaju jos nekih pozitivnih nodova, oni mogu videti na CT-u?

hvala unapred!
zabrinuta kci
Korisnikov avatar
protta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:00 pm

Post od protta »

Mojo ženi su našli svega 4 limfna čvora,svi negativni,iako su dodatno pregledali.Koliko sam ja shvatio iz onog što sam pročitao,moguce je da ih bude manje od tog broja(10-20).Mislim da to nema veze sa uspehom operacije.
sentinel
Novi član
Novi član

Post od sentinel »

Hvala protta!

A vezano za CT, da li je moguce iz CT snimka videti da li postoji jos neki pozitivan cvor?
Korisnikov avatar
protta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:00 pm

Post od protta »

To ne znam sa sigurnošcu,mislim da može ali ne znam.
cvet_bg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 26, 2008 10:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od cvet_bg »

[quote="sentinel"]Hvala protta!

A vezano za CT, da li je moguce iz CT snimka videti da li postoji jos neki pozitivan cvor?[/quote
Na zalost,moguce je da se na CT-u ne vidi postojanje izmenjenog limfnog cvora.Ne znam kako,ali na skeneru moje sestre nije se videla uvecana limfna zlezda velicine 6x8cm u supraklavikularnoj jami,koja je bila spolja vidljiva i opipljiva.
Posledica toga je bilo to sto su je doktori nisu uzimali u obzir( tu zlezdu), uz objasnjenje "ako se ne vidi onda je samo reaktivna " isl.Sve dok nismo nasli doktorku kojoj je to bilo sumnjivo pa je punktirala i nakon toga uradila i biopsiju.Naravno,radilo se o metastazi i bilo je vec kasno.
sentinel
Novi član
Novi član

Post od sentinel »

Hvala svima na odgovorima!

Evo nasla sam jedan tekst o poredjenju PET/CT i CT snimka, koji govori o detekciji pozitivnih limfnih cvorova.

Zakljucak je da CT nije pouzdan za detekciju prosirenja raka na limfne cvorove.

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 081207.htm
Odgovori