Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.
Molim da mi neko strucan odgovori kakva je perspektiva nakon ustanovaljene dijagnoze Tu mammae-neo mammae l.sin.cum oedema
cutis mammae. Meta in lgl axillae sin.
Nakon uradjene biopsije-zavrsna dijagnoza-OP Biopsio Tu et mammae pro HP et hormnono verificatio.
Nalaz je gotov 15.04.2009
Preparati poslati na standardni Hp pregled i dozažu receptora. Šta ovo tačno znači?
Zahvalna
Da li je kod pacijentkinje odradjena kompletna dijagnostika koja bi potvrdila ili opovrgla postojanje sistemskih metastaza??(CT trbuha ,thoraxa i glave i scintigrafija skeleta).Ukoliko nema sistemskih metastaza i opste stanje dozvoljava operaciju ,treba uraditi radikalnu mastektomiju sa disekcijom limfnih zlezda pazusne jame.Obzirom da je bolest lokoregionalno uznapredovala operacija mozda nece biti moguca u startu ,pa bi u tom slucaju bila indikovana neka preoperativna hemioterapija ili radioterapija ili obe u zavisnosti od agresivnosti tumora a na osnovu PH nalaza u cilju smanjenja tumorske mase.PH pregled znaci da se pod mikroskopom pregledaju iseci tumorskog tkiva i da se odredi proliferativni potencijal i tip tumora (da li je to lobularni,duktalnu,tubulopapilarni,skirusni,comedo ili vec neka druga forma karcinoma).Obzirom da je dojka organ koji podleze dejstvu zenskih polnih hormona(estrogena i progesterona)odredjivanje receptora ima svoju i prognosticku i terapijsku implikaciju a oni se standardno odredjuju svim bolesnicama obzirom da ukoliko su ovi receptori pozitivni hormoni stimulisu rast tumora bilo da se luce iz jajnika bilo da se oslobadjaju iz masnog tkiva kod postmenopauznih zena pa se receptori blokiraju inhibitorima receptora.
Postovani/a dr.Severus,
hvala na odgovoru. U pitanju je moja majka starosti 77 godina. Pre 30 godina je izvrsena histeroctomia kod nje. Nije bilo nista kancerogeno u
pitanju. Snimanja koja spominjete (kompletan kostano-skeletni sistem, pulmo i UZ abdomena kao i krvni nalazi su u potpunoj normali i CeA 15-3 je 6,8 bio pre mesec dana, Se-35). Brine me samo sto sada 7 dana po vadjenju tog Tu iz dojke radi biopsije, nju ponovo pocinje da boli ista i kao da je otvrdla oko same areole ali se crvenilo povlaci znatno. Rez je veliki i jos joj nisu izvadili konce tj. tek ce 15.04. kada dodje na Konzilijum i po PH halaz.
Ona,a i mi svi u kuci se plasimo hemoterapije vise nego operacije, tj. reakcije na nju. Zena je inace prilicno vitalna, ogranski zdrava - jedino njene godne i trenutno depresija u prilicnoj meri.
Kada bi samo operacija bila dovoljna?
Ali kod lokoregionalne uznapredovalosti operacija ne bi bila dovoljna jer je rizik za sistemsko sirenje veliki,a hemioterapija je jedini vid lecenja malignih bolesti koji deluje sistemski i ovde ce biti skoro obavezan.A otok i crvenilo su nesto sto bi najmanje trebalo da vas zabrinjava.