Nasao sam lijek za dijabetes!!!

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Nasao sam lijek za dijabetes!!!

Post od BoJJo »

Malo morgen.. elem, moram da se pohvalim, danas je sesti dan kako ne jedem nista slatko, znaci nikakve slatkise, sokove, dzemove i sve sto vec sadrzi secer vec samo slanu hranu i voce. (Voce ne racunam kao slatkise)
Dozu inzulina sam zahvaljujuci ovome smanjio za 20-25% a secer mi je stabilan kao nikada.

Razlog svemu tome je bio taj da sam manje vise totalno bio izgubio kontrolu nad konzumiranjem slatkisa.. znate, kad imate pumpu onda vam nije tesko da regulisete secer, koliko god smeca jeli ali to opet nije dobro za tijelo. Prva dva dana su bila katastrofa, kao da sam narkoman a onda je sve popustilo. Danas uopste ne mislim na slatkise, sto je jako cudno. Primijetio sam samo da slanu hranu, tj obroke jedem mnogo sladje.
I, dokle ovako? Pa dok se moze dobro je.. vjerovatno cu se negdje zeznuti i opet poceti ispocetka ali sta da se radi..
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Bravo i samo napred !!!

Post od iva5ra »

Sve je dozvoljeno ali umereno,pa ako kreneš ponovo na svo to "smeće"kako kažeš budi umeren od srca ti želimo,pozz :P :P :P
mladja55
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 17, 2008 1:10 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mladja55 »

napiši par reči na temu odnosa tj količine bolusa i bazala , buni me ako
sa novorapidom pokrivam sve šećerne jedinice koje unosim otkud onda glikoza za levemir , i da li se deo novorapida troši na sintezu glukogena .
važno mi je da odredim optimalan odnos levemira i novorapida jer držim 12 + 12 levemira a sve manje jedem tj sve manje i novorapida , jasno mi je da bih trebao da uzmem bar 24j novorapida ali to je odnos 1 : 1 .
npr. ako uzmem 10 + 12 + 8 novorapida u dozi za ručak od 12j sigurno
ne potrošim tih 12 j za dva sata tj 12 x 48 kcal samo od glikoze .
ovo mi je važno da znam jer izgleda da uzimam više insulina od unosa
uh . koji bi po tebi trebao da bude odnos bazal bolus , negde sam proćitao 2 : 1 za kratki i po tome za nivo 12 + 12 levemira tj koncentracija od 24jedinice za 24 h je jedna po satu onda bih trebao da uzimam da to pokrijem 2 x 24 tj 48jedinica novorapida podeljeno u doze što kod mene
uopšte nije slučaj , Drugo kako da držim dobar nivo ako se ne krećem
što je slučaj u zadnja dva meseca . sigurno može ali ja nemogu da provalim od 7mmol ujutro nabijem 12 do 13 do spavanja sve sam pokušavao čega sam se setio . kako da zadržim taj nivo a tek kako da smanjim to je tajna , pozdrav
mala marina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 7:09 pm

Post od mala marina »

procitala sam skoro sve teme i uclanila sam se jer imam pitanjce a cini mi se da ovde mogu da ga udenem mada nije bas vezano za temu. elem boJJo mozda mozes da mi das neko misljenje. imam decka koji ima tip 1 diabetesa i jede sve, ne preteruje sa mojim slatkisima ali sve ostalo da, a koliko sam se ja edukovala trebalo bi da vodi racuna. zabavljamo se relativno kratko i odmah mi je rekao ali iskrena da budem nije me bas pustao u svoj problem, da ga tako zovemo, s kojim zivi vise od 15 godina.s obzirom da smo matori i volimo se a treba da pocnemo da zivimo zajedno malo sam zbunjena
evo da budem jasnija, sarma, slanina, pasulj, ma stvarno sve jede, ne vezba, a rezultai su mu uvek odlicni, koristi penove tri puta dnevno i stvarno super hendluje ali dokle ce to tako moci???
mala marina
Novi član
Novi član

Post od mala marina »

greskom sam poslala dva puta, sorry :lol:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Mala Marina, a jel je Vas decko radio C-reaktivni protein? Pre i posle jela? I koliki mu je glikozirani hemoglobin, HgbA1c?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
mala marina
Novi član
Novi član

Post od mala marina »

:D :D :D
pa sta zena da uradi osim da se nasmeje. i odmah zatim da se izvini, ne smeje se vama doktore pitanje je sigurno na mestu ali odgovor je nemam pojma.
zaista ne znam. citava moja muka i jeste sto mi njegov "nacin" deluje pomalo neodgovorno ali rezultati ne lazu, sve je dobro.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Napravo sam lapsus, mislio sam na C-peptid, indikator pankreasne rezerve. A pitam zato sto sam pre dva meseca skinuo sa insulina coveka koji ga eje primao desetak godina, a ispostavio se da mu nikad nije radjen C-peptid, ja ga posaljem da se to uradi i zakljucim da zapravo ima sasvim dobru pankreaticnu rezervu, luci insulin u dovoljnoj meri i on nije ni bio DM tip 1. Eto, desava se i to.... Sad pije Amaril i Glukophage i sve je u redu.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
mala marina
Novi član
Novi član

Post od mala marina »

to zvuci zaista dobro, sigurno cu proveriti da li je to radio. a mozda uspem u medjuvremenu malo da uticem na nacin ishrane :wink:
pozz i hvala!
Odgovori