ajvar i dijabetes

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
branet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 6:00 pm

ajvar i dijabetes

Post od branet »

:oops: pitanje za moje prijatelje dijabetičare koji su iskusniji od mene u prilagodjavanju ishrane potrebama dijabetičara!
da li je dozvoljena upotreba ajvara u ishrani dijabetičara s obzirom da u njemu ima dosta ulja i šećera?
ako je dozvoljena u kojim količinama se može uzimati ?
slatkica-cro
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 24, 2009 4:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od slatkica-cro »

Ja jedem ajvar, pojedem nekad od zelje jednu zlicicu. Osobno mi je drazi pinđur, imam jedan recept iz dijabeticke kuharice kako se pravi sa tekucim sladilom, ako zelis mogu ti ga poslati.
branet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 6:00 pm

ajvar i dijabetes

Post od branet »

:D biću ti zahvalan,
slatkica-cro
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 24, 2009 4:01 pm

Post od slatkica-cro »

CRVENI PINĐUR

Pripremite za priblizno 4kg pindura:
5kg crvenih rog paprika, 3kg zrelih rajcica, 2dl ulja, 10ml tekuceg sladila, 1dl vinskog octa, 3 cesnja cesnjaka, 4dag soli.
Paprike oprati, ocijediti i staviti na lim u vrucu pecnicu. Sa svih strana ispeci dok se kozica ne smezura. Pecene paprike staviti u posudu i pokriti cistom krpom. Kad se ohlade ocistiti ih od sjemenki i oguliti kozu. Ociscene paprike sitno nasjeckati.Rajcice oguliti i samljeti u stroju za mljevene mesa. Staviti u siroku posudu te kuhati dok se kolicina ne ukuha na polovinu , dodati cesnjak, papriku, ocat, ulje, sladilo i sol. Pindur kuhati toliko dugo dok se masa u komadima pocne odvajti od drvene kuhace. Puniti u ciste zagrijane staklenke. Staklenke odmah zatvoritii ostaviti omotane kako bi se polako hladile tijekom 24 sata. Pindur se moze posluziti kao prilog uz meso s rostilja ili kuhano meso.
Po osobi, 5dag pindura, ima 210kj tj. 50kcal, sto odgovara 2 jedinice POVRCA..
Mogu reci da je ovo ukusno i vise puta isprobano, cak se i mojoj ne-slatkoj polovici jako svida...
dsara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 10:14 pm

Post od dsara »

Sta je ajvar,uprzeni paprika!E,kako ja radim,ispecem papriku,oljustim,zamrznem u kesama za zamrzivac.Dodje zima,izvadim kesu ,otopim,sameljem,dodam maslinovo ulje,sirce i so i verujte da uzivam!A ako jos zamrznem i peceni plavi patlidzan i to pomesam sa parikom u odnosu 3/1 za papriku,dodam i beli luk-to je vec poezija! :D Moji kumovi,zestoki gurmani, uvek uzmu tu salatu iako imam i klasicni ajvar!
Odgovori