Onkologija dojke

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
M1ra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 14, 2009 10:17 am

Onkologija dojke

Post od M1ra »

Pitanja za onkologa
Imam 53 godine.
U mamografskom nalazu mi stoji sledeće:

"Desno u GSK zoni sa grupisanim mikro-kalcifikatima bez formirane tu senke. Visoko prema aksili tri limfna čvora veličine 5-6mm.
Nešto više mekotkivna senka jasno ograničene veličine 13x9mm, lobulirana sa centralnim rasvetljenjem-palpabilna.
Levo na spoju lateralnih kvadrata asimetrična zona zaostalog žlezdanog parenhima bez formirane tu senke, viđena i na prethodnim snimcima. U DUK ovalna jasno ograničena senka veličine 8mm koja može odgovarati intra-mamarnom limfnom čvoru, nije viđen na prethodnim snimcima BI RADS 3"

Inspekcijom dojke od strane onko-hirurga konstatovano:

"Laka asimetričnost, sa obostrano prisutnim displaznim fibrocističnim promenama sa više izraženim desno gde se u GLK palpira promena promera 12mm, bez jasno formirane treće dimenzije. Areole kružne, mamile pravilno građene, retroareolar konusi slobodni.
Dat predlog da se promena u desnoj dojci odstrani hiruški.

1. Koliko ovo izgleda opasno?
2. Koliko je hitna operacija?
3. Šta je sa promenama u levoj dojci?
4. Da li će biti neophodano dalje lečenje u smislu zračne i hemo terapije?
5. Da li se radi pod totalnom anestezijom i kolika je prosečna dužina oporavka posle intervencije?

Unapred zahvalna na odgovru.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Nemojte da prejudicirate da imate Ca jer nema radiografskih elemanata za sumnju, a i potvrda Ca je patohistoloska.Ali treba da se operisete narocito ako imate hereditarno opterecenje jer fibrocisticna displazija moze maligno alterisati,a ja licno mislim da je bolje proci samo sa operacijom i nalazom "benigno"nego cekati da malignu alteraciju i tretman u vidu HT/RT i neizvesnom prognozom.
Odgovori