bilo kakva informacija dobrodošla-K56.7

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
*annie*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 26, 2009 12:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

bilo kakva informacija dobrodošla-K56.7

Post od *annie* »

Pozdrav svima i unapred želim da se zahvalim svima koji biste mi mogli pomoći sa svojim znanjem...
Mojoj baki(72god) je početkom decembra 2008.nakon što je imala stalno krvarenje dijagnostikovan tumor debelog creva,radjeni su joj i markeri Ca 19-9 i Ca 72-4 i kolonoskopija,i u krajem decembra su je operisali,sa dijagnozom
Neoplasma malignum recti infiltrans in organorum genitorum et retroperitonei et ossis sacralis K56.7
Ono što su nam rekli je da je odstranjeno pola debelog creva,i stavljena joj je kolostoma, i da su poslati neki nalazi na detaljniju analizu
i nakon 6 dana od te operacije su je opet operisali zbog umršenih creva,i postavljene su još dve nove dijagnoze C20 i D36.
Posle stabilizacije stanja,sredinom januara otpuštena je na kućno lečenje, gde ima svakodnevnu brigu medicinskog osoblja i porodice.
Pre nedelju dana radjen je bris rane koja zahvata predeo rane koji je od druge operacije, koja je pocela da se gnoji i pronadjena je Pseudomonas aeruginosa.
Inace,ima visok pritisak i anemiju, ali su joj u nekoliko navrata rezultati KKS bili problematični kada je nivo vitamina u pitanju.

Ukoliko sam nešto previdela od bitnih informacija, mogu vam reći kasnije,a ono što mene i moju porodicu zanima(a što niko od doktora nije rekao) o čemu se tu radi, kako joj možemo pomoći i bilo šta u vezi sa ovakvim slučajem... :(

pozz svima od nove članice...
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Koliko ja vidim iz gore navedenog vasa baka je imala karcinom debelog creva koji je infiltrovao genitalne organe ,sakralnu kost i retroperitoneum i to je prilicno lokalno uznapredovao tako da ne verujem da je radjena neka radikalna operacija vec samo palijativna zbog ileusa(Hartmanov postupak recimo) da ne bi doslo do perforacije.Obzirom da je tumor prilicno uznapredovao ne moze se govoriti o bilo kakvom izlecenju,ako opste stanje dozvoljava ona je samo za neku palijativnu HT.
Korisnikov avatar
*annie*
Novi član
Novi član

Post od *annie* »

:( :( :(
pa,mnogo Vam hvala na odgovoru...zaista je neverovatno da ide godinama redovno na preglede i da tek sad primete...
no,da li bi možda zračenje bilo od koristi,ako ste na to mislili pod palijativnom HT?
ono što znamo su da su drugi vitalni organi ( srce,pluća, bubrezi, jetra) uredno očuvani,i ona se dosta dobro drži, pa bismo voleli ako možemo nekako da joj pomognemo... :-?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Pa palijativna HT(hemioterapija) se samo priemnjuje da bi se privremeno smanjila tumorska masa i napredovanje tumora i produzilo prezivljavanje i smanjile komplikacije vezane za tumorski rast tj.njom se ne postize izlecenje.Nema potrebe da se zraci kod tumora rektuma zracenje se obicno primenjuje preoperativno kada je posle redukcije mase moguca radikalna operacija ili postoperativno da bi se prevenirao recidiv.A zracenje karlicnih tumora je cesto skopacana sa teskim komplikacijama koje mogu biti akutne (perforacije creva koje su urgentno stanje,dijareje,paraliticki ileus) i hronicnih(fistule ,fibroze opstrukcije).
Korisnikov avatar
*annie*
Novi član
Novi član

Post od *annie* »

hvala na Vasim odgovorima i ovde i na drugim temama,zaista znace...
ponovo imam neke dileme...
s obzirom na to da nam je od mog poslednjeg posta preminuo stric,koji isto oboleo od tumora,mojoj baki se pogorsalo stanje,bukvalno je prikovana za krevet,promenljivog je apetita i raspolozenja,no ko i ne bi kad izgubi dete...
no,zanima me,primetili smo da joj se koce usta i desni deo lica, i dobije neke crvene pecate, i tad dosta nerazumno govori...da li to moze biti povezano sa tim sto je zahvacena i sakralna kost,jer nam doktorica kaze da je moguce da dodje do mozdanog udara...
uzgred,baka se skoro svakodnevno zali na glavobolje u ceonom delu i povremeno na bolove u stomaku,za sta bi se mozda i moglo reci da je i posledica gasova zbog kolostome...
da li imate neki predlog, koje preglede bismo trebali da obavimo,kako bismo utvrdili trenutno stanje?
unapred zahvalna i veoma zabrinuta... :(
dragos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 17, 2009 3:08 pm

Post od dragos »

molila bih vas da mi pojasnite sta ste mislili pod recenicom-"nema potrebe da se zraci kod tumora rektuma" obzirom da je moj otac (1940.) je pre 15 meseci operisao karcinom rektuma koji je infiltrirao trticnu kost (T4,N3,Mx).Nakon toga je primao hemioterapiju-VIII ciklusa xelode (do 6.meseca 2008.) i svi rezultati su bili u redu do oktobra, kada su samo CEA markeri bili blago poviseni.U januaru, ove godine,je ponovo operisan i konstantovani su lokalni recidivi primarnog tumora na prednjem i levom bocnom zidu male karlice koji su adherirali vijugu terminalnog illeuma (dobro diferentovanim adenokarcinomom). Preporucena mu je FU-FA hemioterapija i zracenje (s obzirom da operacijom nije bilo moguce ukloniti ceo tumor). On poprilicno tesko podnosi hemioterapiju a za zracenje su nam rekli da zapocnemo sto pre, jer skener pokazuje da tumor adherira prostatu,seminalne vezikule i crevne vijuge u duzini od oko 8 cm.
unapred hvala
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Tumor je prilicno obzirom da je T4 i radikalna opracija nije moguce obzirom da je zahvacenja karlicna kost,da su zidovi karlice nezahvaceni tumorom eventualno bi dosla u obzir totalna pelvicna egzenteracija.Ovde dolazi u obzir neko palijativno zracenja za redukciju tumorske mase ,ali pitanje je da li je korist veca od stete zracenja obzirm da je bolest kod ovog pacijenta neizleciva.
Odgovori