ima li ikakve nade

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
teslam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 23, 2008 10:29 am

ima li ikakve nade

Post od teslam »

Molim Vas da mi pomognete, pokusacu da budem kratka. Covek je operisao rak pluca (uklonjeno levo plucno krilo) u junu 08., nakon toga sprovedene hemoterapija i zapoceta zracna, ali su se pojavile metastaze u tankom crevu i u novembru operisano tanko crevo (stavljena ileostoma). Rana i dalje curi, bolesnik jako loseg opsteg stanja, ne moze da se krece, boli ga kuk i stomak povremeno. Uradjen skener pluca i abdomena cije rezultate cu vam ukratko preneti, pa vas samo molim da mi kazete sta se desava, ima li mu ikakvog spasa i ima li nade da pozivi bar jos malo, ne znam da li su ovo metastaze ili koji je djavo, nista mi nije jasno-
CT ABDOMENA-
Izmedju kupole desne dijafragme i gornje strane desnog reznjka jetre vidi se tecna, rubno kontrastom opacifikovana TU promena dimenzija 10,7 x 4,5cm otvorene etiologije/Tu implant, ucaurena tecna kolekcija druge etiologije/. Oko ove promene i nekoliko manjih dim. do 20 mm.
Ispod kupole leve hemidajfragme i izmedju levog reznja jetre i zeluca, jos jedna promena istih Ct karakteristika dim. 13,2 x 6,5 cm.
Izmedju crevnih vijuga i uz njih u abdomenu prisutne multiple cisticne/ pseudocisticne Tu promene dim. od 10 do 23mm, najpre u sklopu diseminacije bolesti.
Jetra je Ap dijemetra desnog reznja 12,7cm uz izdvajanje u desnom lobusu hipodenznih fokalnih lezija dim 12mm i 13mm koje mogu odgovarati sek. depozitima. Pankreas, slezina, oba bubrega i nadbubrezne zlezde bo.
Retroperitonealno oko VCi i aorte vidljive umnozene pjedinacne Igl do 12mm.
Retrokuralno i parvertebralno levo vidljive multiple Tu promene dim 10mm do 28mm, najpre u sklopu diseminacije osnovnog oboljenja. U mekim tkivima/misicima lumbalne regije levo vidljiva meotkivna Tu masa/ implant dim. 46 x 26mm.

CT PREGLED TORAKSA
Levo supraklavikularno vidljiva pat. uvecana Igl dim. 22 x 20mm, desno 32 x 30mm. Stanje posle pneumonektomije levo, u postoperativnom prostoru vidljiva ucaurena tecna kolekcija. medijastinalni organi povuceni u levu stranu, leva hemidijafragma elevirana.
U medijastinumu prisutno konglomerati patoloski izmenjenih Igl koji se prate obostrano paratrahealno do karinealne regije-okvirne dim. konglomerata 10,3 x 5,9cm. Subkarinealno konglomerat pat. uvecanih Igl 5,5 x 3,8cm. U prevskularnoj grupi pojedinacne Igl do 25mm. U desnom hilusu vidljive uvecane Igl dim. do 26mm.
U plucnom parenhimu desno, predominantno u donjem lobusu, vide se nejasno demarkirane fokalne nodularne promene do 5mm- najpre odgovaraju sek. depozitima u formiranju.
Pleuralni kavum desno bez prisustva slobodne tecnosti.
ZAKLJUCAK- Obostrana supraklavikularna limfadenopatije.
Masivna medijastinalna patoloska limfadenopatije. Desanostrana hilarna limfomegalija.
Desno u plucima fokalne mikronodularne promene najpre u sklopu diseminacije osnovnog oboljenja/meta/.

Opsirno je, ali molim Vas, recite nesto.
larisabg
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

...

Post od larisabg »

Volela bih da Vam kazem nesto lepse...
Ovo je uznapredovali stadijum...
Na zalost,kod Vaseg oca prisutne su deseminovane,najjednostavnije receno rasute metastaze u trbuhu,narocito predelu jetre i grudnom kosu...
Prognoza nije najpovoljnja,ali se u svakom slucaju moze raditi na poboljsanju kvaliteta zivota,pokusajem palijativne terapije,analgeticima,nadoknadom tecnosti,vitamina,minerala i hrane i.v putem....
Obavezno zakazite konzilijum za tu pluca na IORS,da bi se navedena terapja sprovela,i da biste bez problema dobijali lekove i naloge za kucno lecenje...
Zelim Vam svako dobro!
P.S Ovo ne znaci da je terapija potpuno nemocna.Sigurno ce produziti i vreme i kvalitet zivota.
Ako mogu da pomognem,pitajte!
Verujem da ima entuzijasta medju nama!
teslam
Novi član
Novi član

Post od teslam »

Hvala na odgovoru, dali ste mi malo nade. Ja se zaista nadam da ovom vrstom terapije moze da se obezbedi da sto lakse prebrodi ovaj period i da, sto bi se reklo, ode na onaj svet kao covek, da se ne muci toliko. Malo je izgubio volju, nema toliko jake bolove, pomaze mu paracetamol, ali ne moze da se krece, tesko govori, a s vremena na vreme se, da tako kazem, pomalo izgubi (zaboravi sta mu se kaze, prica nepovezano...).
Inace, u pitanju je moj svekar, nije otac, ali nema veze. Nazalost, njegovi doktori nisu bili optimisticni kao vi, naime, svekrva je juce bila na plucnoj klinici KCS sa rezultatima da zakaze konzilijum, ali su rekli da nema potrebe, da on ima maltene bombu u sebi i da ocekujemo najgore. Naravno, svesni smo da ne moze da se oporavi kao da nista nije bilo, ali ne zelim da se pomirim sa tim da je tek tako gotovo. Odlucili smo da se obratimo Belhospice-u, za palijativnu negu, nadam se da ce biti od pomoci jer, koliko sam razumela, oni mogu da propisu terapiju, a i malo razgovora sa ukucanima bi bilo od pomoci.
U svakom slucaju, vama hvala na recima utehe, a ja cu se opet javiti, ako nista drugo, barem mi je lakse da prenesem nekome situaciju. Ako imate neki savet za ishranu, vitamine, preparate, bilo sta, recite...
gagule
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 6:03 pm

Post od gagule »

Da li je moguće da nije imao metastaze,baš niti jednu u julu 2008 kad je operisan,a sada toliko toga?
Tačnije hoću da pitam da li je bio detaljno pregledan pre operacije,tipa CT,UZ itd.?
larisabg
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

...

Post od larisabg »

Probajte i konzilijum za pluca na IORS,makar zbog tehnickih stvari,tipa pisanja uputa,lekova...
Za palijativnu negu ste dobro odlucili,a nadoknadu tecnosti i vitamina kroz nju mora da utvrdi lekar prilikom kontrole.Treba uraditi i bris rane i uvesti antibiotike preme antibiogramu.
Vi mu mozete davati negazirane kisele vode,a ako moze da guta i nije alergican,folan,bedoksin,bevipleks,protektin,neki od probiotika ako izbacuje sadrzaj redovno i akonemaproblem sa zadrzavanjem...
Pozdrav i javite sta ima!
Verujem da ima entuzijasta medju nama!
teslam
Novi član
Novi član

Post od teslam »

[quote="gagule"]Da li je moguće da nije imao metastaze,baš niti jednu u julu 2008 kad je operisan,a sada toliko toga?
Tačnije hoću da pitam da li je bio detaljno pregledan pre operacije,tipa CT,UZ itd.?[/quote]

Nije bilo vidljivih metastaza, radili su sve preglede, tada su rekli da je super uradjena operacija, i da jedino postoji mogucnost da je ostalo u limfnim zlezdama, ali se nista nije videlo na skeneru. ... a onda, za tri meseca creva....pa opet za tri meseca...sve ostalo...
teslam
Novi član
Novi član

Re: ...

Post od teslam »

[quote="larisabg"]Probajte i konzilijum za pluca na IORS,makar zbog tehnickih stvari,tipa pisanja uputa,lekova...
Za palijativnu negu ste dobro odlucili,a nadoknadu tecnosti i vitamina kroz nju mora da utvrdi lekar prilikom kontrole.Treba uraditi i bris rane i uvesti antibiotike preme antibiogramu.
Vi mu mozete davati negazirane kisele vode,a ako moze da guta i nije alergican,folan,bedoksin,bevipleks,protektin,neki od probiotika ako izbacuje sadrzaj redovno i akonemaproblem sa zadrzavanjem...
Pozdrav i javite sta ima![/quote]

Sto se tice konzilijuma, konsultovacemo se, mada mislim da su oni digli ruke od njega, a lekove cemo sami nabavljati, sta da se radi.
On vec pije bedoksin i bevipleks, a videcu sa ukucanima i za ostalo. Bicu toliko slobodna da i lekarima iz palijativne nege predlozim da se uradi bris rane. Trebalo bi danas da mi se jave da dogovorimo termin, javicu vam sta su rekli i kako ide dalje.
teslam
Novi član
Novi član

Post od teslam »

Danas je dolazila doktorka iz Belhospice-a, pregledala ga je, pogledala papire. Predlozila je trodon (do sada je pio febricet i po malo mu je pomagao), izbacila aminofilin zbog srca (nisam napomenula da je ranije imao dva infarkta), ubacila dexason, ciprocinal (zbog rane). Treba da mu uradimo krvnu sliku da bi ona imala potpunu predstavu o njegovom stanju. U svakom slucaju, njemu je lose, najgore od svega je sto je jako nervozan, ljuti se za svaku sitnicu i tuzan je s vremena na vreme. Ponekad pomislim, bice bolje, oporavice se bar malo, pozivece jos malo, a onda pomislim, gotovo je, brzo ce umreti. Ona ne daje nikakvu prognozu, ja visim na ovom forumu po ceo dan i stvarno ima neverovatnih slucajeva, u smislu sta sve covek prezivi. Znam da je nezahvalno davati prognoze, ali, sta vi mislite, od.... do....
Danas sam nabasala na internetu na neki austrijski preparat Isorel, ali ne znam da li bi u ovom stadijumu bolesti mogao da ima ikakvog uticaja, barem da uspori rast tih prokletih metastaza. Recite ako znate nesto o tome.
Pozdrav svima....
:-?
Korisnikov avatar
Biljaa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 10:10 pm

Post od Biljaa »

Danas sam nabasala na internetu na neki austrijski preparat Isorel, ali ne znam da li bi u ovom stadijumu bolesti mogao da ima ikakvog uticaja, barem da uspori rast tih prokletih metastaza. Recite ako znate nesto o tome.
Pozdrav svima....
:-?

Moj tata koristi Isorel vec 4 meseca,al samo dva puta nedeljno a sema je drugacija,trebao bi cesce.Mislim da mu dosta pomaze.To je bela imela,sto raste na drvetu i kaci se na tumor i jede ga.Kad se koriste te ampule nesmu se jesti proizvodi od belog brasna,masti i secera.To je proizvod iz Austrije i jedna ampula je oko 500 din.
Odgovori