Mopia i astigmatizam

Deo foruma gde će stručni saradnici dati odgovor na sva pitanja vezana za očne bolesti, određivanje dioptrije, operativnih zahvata oka.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
hunter
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Mopia i astigmatizam

Post od hunter »

Molio bih profesionalce da mi razluce...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Miopia ili kratkovidost je refrakcijska greshka u kojoj slika predmeta pada (fokusira se) ispred mrežnjache.

Kratkovidnost je vrlo chesta i procjenjuje se da vishe od 26% stanovnika zapadne Europe ima neki od oblika kratkovidnosti. Posebno se uchestalost povezuje s sve chestim radom na blizinu chitanjem, radom za rachunarima i sl.

Kratkovidnost moyemo korigirati odgovarajucim naocharima, kontaktnim sochivima ili refraktivnom hirurgijom (laserskim operacijama skidanja dioptrije).

A astugmatizam je refrakciona greshka koja nastaje zbog nejednake zakrivljenosti vertikalnog i horizontalnog meridijana rožnjache (rozni astigmatizam) odnosno lsechiva (astigmatizam sochiva).

Refrakcioni elementi oka (roznjanja i sochivo) nemaju uvek pravilnu sfernu zakrivljenost (poput kugle/lopte), vec vishe ili manje elipsodino izoblichenu (poput jajeta/radgby lopte), zbog chega se slika predmeta nejednako lomi u vertikalnom i horizontalnom meridijanu. Tako umesto jednog zarishta nastaju dve fokalne linije ili fokale koje mogu padati na razlichite nachine ispred ili iza mrežnice shto stvara neoshtru i iskrivljenu sliku.

Postoji vishe različitih tipova astigmatizma.

* jednostavni dalekovidni (jedan glavni meridijan je uredan a drugi dalekovidan)
* jednostavni kraktkovidni (jedan glavni meridijan je uredan a drugi je kratkovidan)
* složeni dalekovidni (oba glavna meridijana su dalekovidna u različitom stupnju)
* složeni kratkovidni (oba glavna meridijana su kraktkovidna u različitom stupnju)
* mešani astigamtizam (jedan glavni merdijan je dalekovidan a drugi kratkovidan)

Razlikujemo regularni astigmatizam gdje su razlichiti meridijani zakrivljenosti postavljeni na 180° i iregularni astigmatizam koji odstupa od te vrednosti.

Za korekciju astigmatizma koristimo cilindrična (torichna) stakla ili kontaktna sochiva. Isto tako moguca je laserska korekcija astigmatizma Excimer laserom LASIK metodom.

Astigmatizam chesto nastaje i kao posledica slabe operativne tehnike nakon operacije sive mrene narochito kod ekstrakapsularne ekstakcije sochiva zbog shirokog operativnog reza. Stoga se uvek kad je to moguce preporuchje suvremena metoda fakoemulzifikacije sochiva.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
hunter
Stalni član
Stalni član
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Dobar (3+)

VOD = sa -12,00 DS = 0,5
VOS = -17,00 DS = 0,3-

KOD 7,94/7,92 @ 167 stepeni
KOS 7,92/7,70 @ 3 stepena

Sad bih zamolio za profesionalno misljenje, a ne nauceno stivo!
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

???
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

???
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am

Post od klio »

Poslao: Čet Mar 12, 2009 12:59 am Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

VOD = sa -12,00 DS = 0,5
Vid na desnom oku je 50% uz pomoc dioptrije od -12.0 sfernih dioptrija

VOS = -17,00 DS = 0,3
Vid na levom oku je 30% uz pomoc dioptrije -17.0 sfernih dioptrija

KOD 7,94/7,92 @ 167 stepeni
KOS 7,92/7,70 @ 3 stepena
Keratometrija desnog i levog oka - Ona pokazuje poluprecnik zakrivljenosti roznjace,i nema znacaja za vidnu ostrinu ,gledajuci je samostalno,bez ucesca duzine oka i prelomne moci sociva.

Ono sto je najvaznije,pretpostavljam da je u pitanju Vase dete,je nalaz na ocnom dnu.Naime,ukoliko je rec o miopiji ,kratkovidosti uzrokovanoj velikom duzinom oka,onda je to onaj ozbiljniji,degenerativni oblik miopije.
Ukoliko je duzina oka normalna,a prelomni opticki sistem oka uzrok kratkovidost,onda tu nema puno razloga za brigu.
Ultrazvukom oka moze se lako utvrditi duzina oka (zna se kolika je prosecna duzina oka u kom uzrastu),cak postoje i noviji aparati koji istovremeno utvrdjuju i prelomnu moc roznjace i duzinu oka....

Pozdrav!
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

-5, skoro pa odlican. Da niste pretpostavljali, bilo bi 5 +. Bogu hvala nije rec o detetu, vec o supruzi!
Svaka cast, odgovor koji nije copy/paste, u njemu se olikuje strucnost i praxa - sasvim slucajno oftalmologija mi je veoma bliska! Pokusacu naci nalaze te osobe od pre dve godine, gde je bila jasno astigmaticna sa velikim razlikama u poluprecniku zakrivljenosti. Ovo je gotovo neprimetno, a ne mogu nicem zahvaliti osim Optix Leda soft kontaktnim socivima! Bosu hvala sto postoje! Soflens, Ciba, Focus, Hydron, Cooper vision, Optima FW, sta to bese! Ja sam odusevljen, iako se miopija malo pojacala, astigmatizam je gotovo pa resen!

Hvala Klio, jos jednom ste mi dokazali profesionalizam!

P.S. Da li biste toj osobi savetovali smanjivanje dioptrije hirurskim putem u Milos Klinici?

Zanima me do duse, ovde je cini mi se bio u pitanju samo pregled sa Spalt lampom i autorefraktometrom sa keratometrom, da li bi bilo korisno obaviti i jedan pregled sa sirenjem zenica?
Takodje me zanima zasto doticna persona ne moze da nosi naocare, iako sam ih platio u visini cene solidne puske... Ultratanki titani, HMC, u ti vreme tri puta proverena dioptrija, pa pravljena sociva za LAuru Biagotti, pazljivo biranu da se ta cilindricna sociva uklope u blago okruglast ram... Dva puta ih stavila i kaze vtroglavica, dezorjentisanost... i moja nesudjena puska dzudzi u plakaru nikad ne nosena! (Poklanjam slupocen ram za naocere Laurra Biagotti, a skupocene titane sa HMC om bacam u smece ) :lol: !
Korisnikov avatar
klio
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am

Post od klio »

Nepotrebno je siriti zenice u ovom slucaju.Naocare ne samo da nisu preporucljive,vec su i nedopustive kod razlike u dioptriji izmedju dva oka,vece od tri dioptrije.
Vrtoglavice pri nosenju naocara su rezultat dejstva cilindricnih stakala koje se propisuju radi korekcije astigmatizma...potrebno je vreme da se ,mozak,,privikne,,na cilindre,kod starijih gotovo nemoguce.Takodje je od znacaja i to da se kontaktnim socivima astigmatizam neuporedivo bolje resava ,postize se bolji vid.
Vasa supruga ne mora prihvatiti moj savet,ali moram reci. Rec je o vrsti kontaktnih sociva.Naime,nosioci GP polutvrdih sociva i posle vise decenija nosenja ne dobijaju nikakve promene na roznjaci,kao ni dobro poznati folikularni konjuktivitis,dok se za nosioce mekih KS to ni slucajno ne moze reci.
Takodje joj ne bih savetovala LASIK,bez obzira na njegovu popularnost.Skeptik sam prema istanjivanju tkiva roznjace koje je debelo tek 0.5 mm.O operaciji zamene sociva radi korekcije dioptrije....ni pomisliti!Takve oci se jednostavno ne smeju ,,maltretirati,,.
Pozdrav!
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

Bogami skoro pa 5+... Na zalost, gas propustljiva sociva joj oko prosto ne prihvata. Uzdamo se u optix, ovaj put nece biti leda soft, vec nesto drugo, bazirano na Soleku! U njih vise nemam sumnje!

Pravo pitanje za pravu osobu je bio LASIK! Verujem da sam dobio i pravi odgovor od profesionalca!

S postovanjem, Lovac!

P.S. Ako nekome trebaju lepe, kvakitetne i brendirane zenske naocare, dajem na poklon! Miopija prednost, manji elipsicni dijametar okulara, srebrne, sa futrolom, ne koriscene...
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

Zvrsena licitacija!
Naocare otisle u Sumadiju sumovitu, tj. u ponedeljak ce!!!
Odgovori