KORIŠĆENJE TABLETE PRESOLOL

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
unasa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 4:40 pm

KORIŠĆENJE TABLETE PRESOLOL

Post od unasa »

Postovani,
već godinu dana koristim tablete presolol.
Naime, ima srceane smetnje (inace to ja nazivam preskakanjem srca...) vec duzi niz godina. Bila sam kod kardiologa i naravno radila EKG i ultra zvuk i nalaz glasi ovako:
mitralna valvula redudantnija, uz granične kriterije sa telesistolni prolaps uz minimalnu telesistolnu regurgitaciju. Ostale valvule kompetentne. Gadijanti nad ušćima uredni, artija urednih dimenzija, aorta uredne širine...
uz napomnu da prilikom vadjenja zuba ili sl. uzimati antibiotik 2 sata prije i nastaviti jos 48 sati.
Kardiolog mi je konstatovao šum na srcu (kaze da je urođeni, al ga otkrili tek u 23. god. :roll: zivota, koliko ja i imam godina), takodje je konstatovao i malo zadebljale srcane listove koji se prlikom rada srca po nekad dodirnu stvaraju smetnje.
Terapija: presolol 1x50 mg uvece a 2 puta nedeljno još 25 mg ujutro i naravno nakon 2 mj. javiti se na kontrolu.
Medjutim, ja se nisam javila na kontrolu jer mi se stanje smirilo i smatrala sam da nema potrebe da idem vise doktoru, pa sam koristila tablete po potrebi, čak sam i jedno vrijeme prestala da konzumiram tablete jer mi nisu bile potrebne. Medjutim, u poslednje vrijeme preskakanje srca se ponovo javilo, ali samo pred menstualni ciklus (7 dana prije), i tada ukljucim tablete u istim količinama, i naravno kada se smire smenje prestanem sa upoterbom.
Malo sam dugo opisivala, ali sta cu.
Interesuje me da li smijem na ovakav nacin konzumirati tablete, mogu li mi naskoditi, i da li BAS MORAM ici ponovo doktoru?
Hvala
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

beta blokator koji treba uzimati kod prolapsa je PROPRANOLOL.

svaki beta blokator se uzima iskljucivo redovno!

vi niste bolesni, ali vase stanje zahteva da postoji kardioloski nadzor, "za svaki slucaj"
unasa
Novi član
Novi član

Post od unasa »

hvala jos jednom!
A da li je propranolol isto kao i presolol, ima li isti efekat? Da li pijem pogresan lijek??
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ista grupa lekova (beta-blokatori).
ne pijete pogresan lek, ali ovaj je "malo bolji" za vasu dijagnozu.
Ogi_USA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 6:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Ogi_USA »

drbgd napisao:ista grupa lekova (beta-blokatori).
ne pijete pogresan lek, ali ovaj je "malo bolji" za vasu dijagnozu.
zar ne bi bilo bolje da se koristi b1 selektivni blokator?Propranolol moze da ima efekte na b2 receptore koji imaju i druge uloge u telu osim vezane za srce...
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ne.
kod prolapsa se daje neselektivna blokada zbog sarolike simptomatologije (koja je i ova clanica foruma opisala), sto se i kupira preko beta 2 receptora.
pusenje znacajno smanjuje efekte propranolola.
unasa
Novi član
Novi član

Post od unasa »

Pozdrav!
Evo opet se javljam...
Bila sam na kontroli kod kardiologa. Naime, ipak sam ostala na presololu, ali u smanjenim dozama, 25 mg svako vece, a po potrebi povecati dozu.
Mejdutim, hocu Vas da pitam, jer me bilo sramota pitati doktora u lice :), s obzirom da sam mlada i izlazim cesto, pa se naravno nekad desi da popijem i casu-dvije vina :lol: , pa je moje pitanje da li bi ja smijela to raditil?
pozdrav
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Moram reci da je neophodno prihvatanje doktora u pravom smislu te reci. To je covek koji brine o nasem zdravlju a od zdravlja nema nista vrednije. Ne mozemo od njega ocekivati maksimum ako smo neiskreni i u poluodnosu. Laz prema doktoru je nepotrebna i treba da se zamislimo zasto lazemo. Bice da ponavljamo neku vec poznatu dinamiku.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

moze po neka casa vina
Odgovori