Kompjuter i efekti
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kompjuter i efekti
Hm da li kompjuteri i njihovo zracenje mogu da dovedu do pada IQ vrednosti? Bash sam danas slushao od jednoga doktora kako kaze da kompjuteri toliko zrace da izazivaju mutacije u polnim celijama i da dovode do pada IQ, gubitka logike i sve ga toga. Koliko je istine u tome? Mislim malo me sablaznjava ta "cinjenica" da je to tako rapidno gubljenje. Hvala 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
Kompjuter-oko-vid
Poslenjih par meseci citala sam i analizirala o uticaju kompjutera /neta na ljude ali nisam nigde nasla o uticaju na polne celije sto ne iskljucuje moguci uticaj...
Gde god se na netu postavi tema o stetnom uticaju , zavisnosti koju kompjuteri mogu izazvati- (par puta sam pokusavala na forumima, cak i na jednom drugom med. sajtu >nista a zasto je to tako jos mi nije jasno
Ovde na ovom Forumu predlagala sam jednom nick-u koji se predsrtavlja da je psihijatar - nije prihvatila iako je rekla da kao psihijatar zna odnosno...
To je obrazlagala pored ostalog ...da nema toliko vremena ...{iako je taj nick i dalje cesto na ovom forumu)
Ja nisam kompetentna ali cu ti reci da sam zakljucila da u svetu vec postoji veoma veliki broj obolelih od BOLESTI ZAVISNOSTI OD KOMPJUTERA - nastale prekomernom (patoloskom upotrebom kompjutera i Neta.Cak je Kimberli Young skucala Test od 20 pitanja kojim se moze testirana osoba orjentisati da li je vec postala zavisnik.
Sustina je da zavisnici vise ne tretiraju niti ih interesuju zbivanja u realnom svetu jer su preseljeni u virtuelni ....gde im je sve od vitalne vaznosti...
- otvorene su i klinike za lecenje (u Kini 2004 g. prva sa 200 postelja , sada ih verovatno ima i vise, u Nemackoj u jednom gradu na Baltiku( cini mi se da se zove Boltenhagen) otvoren je kamp za lecenje dece - zavisnika...
- Ja sam u udzbeniku psihijatrije ucila karakteristike odnosno o onom sto cine droge (hemijske psihoaktivne supstance ) ali ova zavisnost ( nehemijska ) cini mi se da je teza i da se teze leci...
Imala sam nameru da ipak nesto i napisem ( jos nisam odustala ) al sigurno znam da ce nositi naziv : Kolateralne zrtve tehnologija treceg milenijuma.Mislim bez preterivanja da ce ova zavisnost postati(ako vec nije postala) kuga treceg milenijuma.
Nisam odgovorila na tvoja pitanja "al smo bar malo popricali".
poz.R.
PS: Pogledaj na :* REKLAMA *
citala sam tekst u kom se objasnjavaju ostecenja vida nastala upotrebom kompjutera.
Gde god se na netu postavi tema o stetnom uticaju , zavisnosti koju kompjuteri mogu izazvati- (par puta sam pokusavala na forumima, cak i na jednom drugom med. sajtu >nista a zasto je to tako jos mi nije jasno
Ovde na ovom Forumu predlagala sam jednom nick-u koji se predsrtavlja da je psihijatar - nije prihvatila iako je rekla da kao psihijatar zna odnosno...
To je obrazlagala pored ostalog ...da nema toliko vremena ...{iako je taj nick i dalje cesto na ovom forumu)
Ja nisam kompetentna ali cu ti reci da sam zakljucila da u svetu vec postoji veoma veliki broj obolelih od BOLESTI ZAVISNOSTI OD KOMPJUTERA - nastale prekomernom (patoloskom upotrebom kompjutera i Neta.Cak je Kimberli Young skucala Test od 20 pitanja kojim se moze testirana osoba orjentisati da li je vec postala zavisnik.
Sustina je da zavisnici vise ne tretiraju niti ih interesuju zbivanja u realnom svetu jer su preseljeni u virtuelni ....gde im je sve od vitalne vaznosti...
- otvorene su i klinike za lecenje (u Kini 2004 g. prva sa 200 postelja , sada ih verovatno ima i vise, u Nemackoj u jednom gradu na Baltiku( cini mi se da se zove Boltenhagen) otvoren je kamp za lecenje dece - zavisnika...
- Ja sam u udzbeniku psihijatrije ucila karakteristike odnosno o onom sto cine droge (hemijske psihoaktivne supstance ) ali ova zavisnost ( nehemijska ) cini mi se da je teza i da se teze leci...
Imala sam nameru da ipak nesto i napisem ( jos nisam odustala ) al sigurno znam da ce nositi naziv : Kolateralne zrtve tehnologija treceg milenijuma.Mislim bez preterivanja da ce ova zavisnost postati(ako vec nije postala) kuga treceg milenijuma.
Nisam odgovorila na tvoja pitanja "al smo bar malo popricali".
poz.R.
PS: Pogledaj na :* REKLAMA *
citala sam tekst u kom se objasnjavaju ostecenja vida nastala upotrebom kompjutera.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.
))

-
- Aktivan član
Test- kompjuterska zavisnost
Tanja,
taj test sacinila je Dr Kimberly Young(nacicu adresu pa cu ti je ispisati malo kasnije ) .Ima vise testova ( za razlicite "profile" bavljenja netom .
Ali na svakom se pita da li zelite da koristite ovaj test ( otvoris a ono -calenzi bite ).
Vrlo rado bih ga postavila ovde, mogla bi se napraviti neka statistika -sto bi bilo dobro.Prepreka je : autorsko pravo i ja se ne bih upustala u te vode.
Ali, svakako mogu da napisem adresu tog sajta gde se svako pojedinacno moze testirati " odlaskom na taj sajt).
Adresa sledi kad je pronadjem u arhivi mog kompjutera.
Poz.R.
taj test sacinila je Dr Kimberly Young(nacicu adresu pa cu ti je ispisati malo kasnije ) .Ima vise testova ( za razlicite "profile" bavljenja netom .
Ali na svakom se pita da li zelite da koristite ovaj test ( otvoris a ono -calenzi bite ).
Vrlo rado bih ga postavila ovde, mogla bi se napraviti neka statistika -sto bi bilo dobro.Prepreka je : autorsko pravo i ja se ne bih upustala u te vode.
Ali, svakako mogu da napisem adresu tog sajta gde se svako pojedinacno moze testirati " odlaskom na taj sajt).
Adresa sledi kad je pronadjem u arhivi mog kompjutera.
Poz.R.
))

-
- Aktivan član
Za Tanju-Test komp.zavisnost
Tanja, pronadjoh adresu , na srecu dosta brzo.
Zelim Ti dobre rezultate testa:))))
poz.R.
http://www.netaddiction.com/resources/i ... n_test.htm klikni!
Zelim Ti dobre rezultate testa:))))
poz.R.
http://www.netaddiction.com/resources/i ... n_test.htm klikni!
))

-
- Aktivan član
za tanja
Tanja,
ja sam ga prevela - ali ako ce ga prevoditi prevodilac molim Te posalji mi taj
prevod.Da proverim.
Ako si nestrpljiva mogu ti poslati tajsto sam ja prevela.poz,R
ja sam ga prevela - ali ako ce ga prevoditi prevodilac molim Te posalji mi taj
prevod.Da proverim.
Ako si nestrpljiva mogu ti poslati tajsto sam ja prevela.poz,R
))

-
- Aktivan član
zaTnja68
sinoc sam ti poslala Test - koji sam ja prevela iako nisam prevodilav.Poslat na pp. R.
))

-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Dec 22, 2006 6:49 pm
Nisam lekar, ali se dugo bavim s kompjuterima pa da napisem.
Danas je zracenje minimalno i koliko pratim nije dokazano da je stetno, cak su pratili trudnice i nema dokaza.
A raspored zracenja kod sada vec starih CRT (katodna cev) monitora je 10% napred, 90% pozadi. Kod TFT modela nema zracenja.
Po pitanju zracenja je verovatno stetniji mobilni telefon.
Od nekih monitora strvarno boli glava i posebno oci. To je kad se stedi na tome. Novi modeli ne prave takve probleme.
Tesko je reci koliko su kompjuteri stetni, ali znaju biti i korisni. Neke jednostavnije igre pomazu da se oci lakse oporave. Probali se negde da pacijentima daju elektronski upitnik i bilo im je lakse da ga popune nego da slusaju lekara. Verovatno je bilo vise pitanja, a s druge strane nije bio neko ko zuri. Kompjuter uvek ima vremena.
Za pad IQ pored racunara ne verujem da je tacno. Ali s druge strane ko se bavi racunarima i posebno programiranjem sigurno ima drugaciji nacin razmisljanja i kao se posveti tome drugima deluje cudno, neko bi rekao pomalo asocjailno i tako to...
Danas je zracenje minimalno i koliko pratim nije dokazano da je stetno, cak su pratili trudnice i nema dokaza.
A raspored zracenja kod sada vec starih CRT (katodna cev) monitora je 10% napred, 90% pozadi. Kod TFT modela nema zracenja.
Po pitanju zracenja je verovatno stetniji mobilni telefon.
Od nekih monitora strvarno boli glava i posebno oci. To je kad se stedi na tome. Novi modeli ne prave takve probleme.
Tesko je reci koliko su kompjuteri stetni, ali znaju biti i korisni. Neke jednostavnije igre pomazu da se oci lakse oporave. Probali se negde da pacijentima daju elektronski upitnik i bilo im je lakse da ga popune nego da slusaju lekara. Verovatno je bilo vise pitanja, a s druge strane nije bio neko ko zuri. Kompjuter uvek ima vremena.
Za pad IQ pored racunara ne verujem da je tacno. Ali s druge strane ko se bavi racunarima i posebno programiranjem sigurno ima drugaciji nacin razmisljanja i kao se posveti tome drugima deluje cudno, neko bi rekao pomalo asocjailno i tako to...
Profesionalna deformacija. Za komjutere i programiranje potrebna je nešto drugačija logika, jer i najmanji korak treba isprobati.dragancesu napisao: Za pad IQ pored racunara ne verujem da je tacno. Ali s druge strane ko se bavi racunarima i posebno programiranjem sigurno ima drugaciji nacin razmisljanja i kao se posveti tome drugima deluje cudno, neko bi rekao pomalo asocjailno i tako to...
Da li znate da i ljudski mozak radi po principu kompjutera?
- Podaci (informacije) čuvaju se u kori velikog mozga (hard disk, CD/DVD), a obrada se isključivo vrši u čeonom režnju (RAM memorija), samo što je taj proces nesvestan i mnogo brži. E, sada programeri koji rade na razvoju nekog velikog ozbiljnog programa, (operativni sistem, razne simulacije realnih okolnosti, programski paketi, ...) moraju da te činjenice uvek imaju u vidu i posle više godina takav način razmišljanja postaje primaran.