Koliki je normalan BPM pri opterecenju?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
sikeey
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 10, 2009 2:41 pm

Koliki je normalan BPM pri opterecenju?

Post od sikeey »

Imam 29 godina i krenuo sam ponovo u teretanu.Interesuje me do koje granice smem da idem kada su u pitanju otkucaji srca(BPM) prilikom trcanja.
Nisam trcao neko vreme i BPM mi ide zavisno od opterecenja ide i do 195 (neka srednja vrednost je 175 otkucaja u u minuti na pretrcanih 5km).Trcim oko pola sata ,osecam se dobro samo me brinu ti otkucaji srca ,trcao bih jos ali se plasim da su te vrednosti visoke.
Da li su to normalne vrednosti a ako ne do kojih vrednosti smem da se opteretim ?
Da li visoki BPM moze da ostavi posledice na srce?
Hvala!
Superhik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 19, 2008 3:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Superhik »

Maksimalna srčana frekvencija za tvoje godine je u nivou te vrijednosti 195 bpm.Ciljana frekvencija pri treningu treba da bude od 60 pa maksimalno do 90 % od maksimalne frekvencije srca.Bitna je heart rate reserve tj. razlika između maksimalne frekvencije srca i frekvencije pri mirovanju.Što je ona veća širi je raspon mogućeg opterećenja pri treningu.Srčana frekvencija pri treningu zavisi od mnogo faktora,s obzirom da nisi u formi treba da lagano doziraš i vremenom povećavaš opterećenje.Više posvećuj pažnje tome kako se ti osjećaš i kako podnosiš napor a manje razmišljaj o frekvenciji srca.Vremenom,sa treningom, ona bi trebala da bude manja pri istom opterećenju .
Ako kaniš pobijediti,ne smiješ izgubiti
sikeey
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 10, 2009 2:41 pm

Post od sikeey »

Ja se osecam SUPER ,mogao bih jos da trcim ali se plasim da ne preopteretim srcku.
Odgovori