Pitanje za kardiologa ????

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
micony
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 10, 2005 6:32 pm

Pitanje za kardiologa ????

Post od micony »

Koliki je normalan puls kod coveka cc. 43 god.???
Da li bolovi u gornjem delu leda imaju neke veze sa kardiovaskularnim problemima ???
Zahvaljujem na ogovorima!!![/i]
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

65(u miru) do 85(pri aktivnostima), moze i malo vise da ode u vecem naporu, ali treba da se brzo normalizuje.
bol u gornjem delu ledja moze biti porekla srca ("zamena za anginozni bol") i u tom slucaju se javlja isto kao i klasicni anginozni bol (sa lokalizacijom u grudima) - pri naporu, pri naglom izlaganju niskoj spoljasnjoj temperaturi, nakon obilnog obroka, i i u ovom slucaju prolaze nakon upotrebe nitroglicerina.
bol u gornjem delu ledja koji je porekla kicme, sa druge strane, javlja se bez pravila, masaza pomaze (makar samo u trenutku masaze), popusta nakon upotrebe nesteroidnih antiinflamatornih lekova (aspirin, diklofen, itd)
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

Post od gogi999 »

Za dr:
Moze li dugotrajni kasalj od mesec i po stetiti srcanom ritmu?
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

Post od gogi999 »

I jos nesto,posto moram da radim uskoro holter ekg-a nece li kasalj ometati postupak?
micony
Novi član
Novi član

Post od micony »

drbgd napisao:65(u miru) do 85(pri aktivnostima), moze i malo vise da ode u vecem naporu, ali treba da se brzo normalizuje.
bol u gornjem delu ledja moze biti porekla srca ("zamena za anginozni bol") i u tom slucaju se javlja isto kao i klasicni anginozni bol (sa lokalizacijom u grudima) - pri naporu, pri naglom izlaganju niskoj spoljasnjoj temperaturi, nakon obilnog obroka, i i u ovom slucaju prolaze nakon upotrebe nitroglicerina.
bol u gornjem delu ledja koji je porekla kicme, sa druge strane, javlja se bez pravila, masaza pomaze (makar samo u trenutku masaze), popusta nakon upotrebe nesteroidnih antiinflamatornih lekova (aspirin, diklofen, itd)
Zahvaljujem vam na brzom odgovoru...
Kod mene ta bol neprolazi tako lako duzi period imam sa tim probleme ,,
podosta pretraga sam uradio i svi nalazi su mi uredu..CT kicme takoder...
Bol bude toliko jaka da mi se puls poveca do 100 pa i nekad vise od ove vrednosti neznam sta da radim cak mi je jedan Dr.reko da je ta bol moguca i na nervnoj bazi al nisam u nista vise siguran...
Jos jednom hvala i sta bi mi vi preporucili da jos uradim sa tim da sam uradio (ekg,krvnu sliku ,abdomene C.T.pluca snimo sam i levo rame )
Cak sam nedavno zavrsio na hitnoj telo mi je izmoreno totalno ovim problemom .....
Ella83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 04, 2009 2:03 pm

Post od Ella83 »

Pozdrav. Imam 26 godina, aktivni pušač od dvadesete godine. Prije mjesec dana prestala sam pušiti i došlo je do nekakvih promjena. Prvo Krvni pritisak mi je 90/50, a broj otkucaja srca se kreće u intervalu od 50-56, a javlja se i tupa bol u predjelu srca. Je li to dobro ili loše?
Radost je umijeće koje se moze naučiti.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

@micony

uradite test opterecenja, da bi srce bilo iskljuceno.

ako je to ok - reumatoidni faktor (iz krvi)

ako je sve ovo OK, onda je psihogeni problem
micony
Novi član
Novi član

Post od micony »

Reumatoidni faktor ????
Da li je to test iz krvi koji ukazuje na postojanje reumatizma ????

Jedno pitanje jos u vezi muskulature leda i ramena :
postoji li nacin da se proveri stanje muskulature i utvrde eventualne povrede ili nepravilnosti....
Hnala.
JEXI
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 4:15 pm

Post od JEXI »

moja cerka je operisala koartaciju aorte i vsd,asd ,od terapije je jos ostao zorkaptil ima godinu dana a operisana je u 8danu zivota koa.idrugu operaciju je imala sa 6meseci. Mene zanima kako te izgleda sa tim plucnim pritiskom koliko dugo ce ga imati i kakve su posledice? unapred hvala
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

@micony,
da, to je test koji pomaze u postavljanju Dg reumatizma, ali nije potpuno osetljiv, sto znaci da negativan nalaz ne znaci da nema reumatizma i obratno.
takodje, moguce je da je po sredi neka od neuropatija, najverovatnije trunkusna neuropatija. za njenu dijagnostiku i terapiju trebalo bi se obratiti nekoj vecoj klinici.
ukoliko sve ovo ne da rezultate - kod psihijatra, jer se u tom slucaju radi o "nervnoj bazi"

@JEXI,
plucni pritisak se mora redovno pratiti ehokardiografskim pregledima da ne bi doslo do trajnih promena na srcu i krvnim sudovima pluca. ovako nije moguce dati prognozu
nermin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 2:02 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

pitanje za kardiologa

Post od nermin »

molim vas kako se mjeri taj plucni pritisak jer i ja imam smetnje i bol u gornjem dijelu ledja i uradio ultra zvuk stitne i srca i holter i sve u granici normale je aa ja i dalje osjecam bol i stezanje u ledja i grudi
Odgovori