Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.
imam 29 god.i imam neki sum srca za koj znam od 10 god.
Napravio sam EKG i Ehokardiografija i utvrdeno je ( EF 50 % .Umerena Aortna stenoza i propratna aortna regurgitacija 2 stepen.)
nemam nikakvi tegobi, normalni krvni pritisak 120 / 80 mmHg.
Preporuka lekara je redovna kontrola.
Molim za savet
u ovom trenutku je jedini savet da se pridrzavate redovnih kontrola.
za sada niste za operaciju, redovne kontrole ce pokazati kada i ako to bude resenje za vas
drbgd napisao:u ovom trenutku je jedini savet da se pridrzavate redovnih kontrola.
za sada niste za operaciju, redovne kontrole ce pokazati kada i ako to bude resenje za vas
Hvala na brzi odgovor
Dali mi mozete dati opsirnije objasnenje za moje situacije,sta znaci EF 50 %,dali mozem da pijam kafu,po neka casa alkohol i na sta trebam vnimavati da ne bi doslo do ugrozavanje na moja sadasna situacija.Bavim se so rekreativan sport od mladih godina,basket,tenis....dali smem produziti rekreacijom.
Unapred Hvala
EF 50% znaci da imate granicnu vrednost snage kojom srce pumpa krv, trebalo bi da je taj broj veci od 55%, odnosno za vase godine veci i od 60-tak%
normalno se ponasajte, ALI uz redovne kontrole.
ukoliko se pojave ma kave tegobe, ili "nesto novo" odmah kod kardiologa