Iznenadan bol zuba...

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Archangel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 12, 2009 1:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Iznenadan bol zuba...

Post od Archangel »

Pozdrav svima.
Pre 2 dana me probudio nocu bol koji se javio na jedinici i dvojki (gornja vilica - desno). Bol me je iznenada i prestao i preko dana nisam osecao nista. Slicno mi se desilo i pre oko 2 godine.
Nisam bio siguran da li me bolela jedinica ili dvojka. Oba zuba sam pregledao na ogledalu i nisam zapazio ni najmanje ostecenje. Tacnije imao sam osecaj da me boli nesto izmedju zubi...
Zato sam otisao danas da slikam te zube, a gospodji koja je slikala skrenem paznju da slika prostor izmedju ta dva zuba.
Ovo dole sto vidite su slike koje sam dobio. Potom odem kod stomatologa, i on mi nije tacno mogao da kaze o cemu se radi, pa ce mi hirurg obaviti pregled u subotu. Zelim i ovde da se raspitam, sta bi molo da bude...
Stomatolog mi je rekao da nije siguran da li je u pitanju cista ili nesto drugo... ili je u pitanju razredjenje kosti...
Zub je malo klimav a i dalje osjecam blagi priguseni bol.
Zanima me, sta bi moglo biti, na koji nacin se lijeci i kakve su cijene takvih intervencija.
Unapred vam hvala i izvinjavam se ako slike nisu dovoljno ostre.

Slika Slika
What is it? Please tell me! What is it?!... Tell me!
Fine! Don't tell me! :)
mamamia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 17, 2008 8:54 am

Post od mamamia »

da li je bilo nekad kakvih trauma, udaraca, padova i ostecenja tih zuba?
Slika
dr cat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 15, 2008 7:35 pm

Post od dr cat »

ili je traumatska cista u pitanju ili razvojna.
pitanje je da li će ti zubi biti spašeni. no, dobro je što je zakazan pregled kod hirurga, on će svakako dati završnu reč.
Archangel
Novi član
Novi član

Post od Archangel »

Eh, evo samo da se javim...
Bila je cista u pitanju... stara oko 3 godine.
Izvrsena je operacija (bas me bolelo, jer je bila i upala istovremeno), a oba zuba su bila ostecena, ali su spaseni, odnosno izvrseno je punjenje, i hirurg rece da ce biti OK.
Vadjenje konca za 10 dana, slikanje ponovo za 6 meseci, do kad treba da kost zaraste.

Eto, toliko... odoh stavljati hladne obloge... :)

Nije bilo nikakvih udaraca u ove zube...

Pozdrav svima!
Archangel
Novi član
Novi član

Post od Archangel »

Da li sad, nakon popravke jedinice i dvojke, da ocekujem da ce mi sigurno potamniti ta dva zuba... obzirom da su mi "izvadili zivac"... ili moze a ne mora???
Archangel
Novi član
Novi član

Post od Archangel »

Eh da, molim vas da neko odgvori na ova moja pitanja, jer imam osecaj da vodim monolog ;)

Desava mi se sada da, nakon 2 dana posle operacije jos uvek imam otok koji nocu dok spavam bas se poveca, a prekodana spane (ne apsolutno, ali je dosta manji).
Zanima me da li smem ispirati desni i cime?
Doktorica mi je rekla da jedem uglavnom hladnu hranu... Zasto?
... i moze li mi iko odgovoriti, da li zub koji nije vitalan mora da potamni ili moze a ne mora?
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

Otok se obicno uvećava do 72h nakon operacije, a naon toga počinje da se povlači. normalno je da nakon dužeg ležanja/spavanja bude nešto veći zbog distribucije telesnih tečnosti pod uticajem gravitacije, a potom nakon dužeg sedenja/stajanja, tokom dana da se smanji.
Nema potrebe za isiranjem usta nikavim dodatnim rastvorima/čajevima, sve deluje normalno.
Hladna hrana, odnosno izbegavanje toplih napitaka i vruće hrane, pre svega se preporučuje u prvih dva-tri dana nakon operacije da bi se izbeglo krvarenje ili prekomerno oticanje usled porširenja krvnih sudova u okolini rane.
Avitalan zub najčešće vremenom potamni, ali nije obavezno, a savremena stomatologija ima rešenje i za taj problem, tako da nema mesta panici.
Sve najbolje!
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Archangel
Novi član
Novi član

Post od Archangel »

Mnogo Vam hvala na odgovoru :wink:
Archangel
Novi član
Novi član

Post od Archangel »

Da li cista na zubu moze da se obnovi kasnije posle operacije, odnosno da se ponovo pojavi?
Odgovori