morbus hodgcins

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
danijelic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 6:20 pm

morbus hodgcins

Post od danijelic »

Moj brat je prije 2 mjeseca zavrsio zracenje i hemoterapiju. Radio je nalaze i pokazuju da je tumor limfnih zlijezda uklonjen, postoje li mogucnost da se tumor vrati i kako to sprijeciti??
Unaprijed hvala!!!
bobrock
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Apr 07, 2008 4:06 am

Post od bobrock »

Hodgin može da se vrati, meni se vratio posle tri godine. to ti niko pouzdano nemože reći. Uostalom to ti je da "oprostiš" šupak bolest, tj. liječi se i nije toliko opasno koliko mi mislimo da jeste. Mislim jeste kancer al onako manje opasan.
pozdrav Bio Rock
bloodraine
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 02, 2009 12:48 pm

Post od bloodraine »

Hodgkin moze ali i ne mora da se vrati.

Pozdrav svima.

Bobrock dokle si ti stigao, da li si zavrsio zracenje ?

Imala sam Hodgkin IIA - zahvacen vrat, plucna regija do dijafragme, 6 tura hemoterapije abvd, na 15 dana + 22 dana zracenje pluca odbila da zracim slezinu, to je zavrseno marta 2005. I to je to.

Najvaznije u celoj stvari je biti optimista, biti jak i tvrdoglav, ne dozvoliti da vas bolest pobedi + najvaznija stvar morate razmisljati sami, postavljati hiljadu pitanja i raditi ono sto vasem organizmu prija.

Npr. kada je u pitanju hemoterapija, prvu sam imala na odeljenju gde je bilo ljudi koji su imali leukemiju, pozitivnije, normalnije ljude nisam davno videla.Prvo su se salili da ne smem da pisnem ni da se bunim jer je moja bolest sala u odnosu na njihovu, tako da je prva hemo prosla uz kaficu i pricu i sale.

Kasnije kada sam na 15 dana isla da me kao robota ukljuce 4 h na primanje otrova koji ce mi pomoci u borbi sa celijama raka, uvek sam sedela, a kod zadnje boce i neugodnog mirisa- ubedila sam sebe da mirise na kamilicu , odlazila sam sa bocom da ispusim cigaretu i ne nisam povracala, jer sam resila da mi nije muka.

Da pusac sam i pusila sam i za vreme hemoterapije, jer je veci sok za organizam da napravis presek i naglo se odreknes cigareta, posle 4 ciklusa, uradjen je kontrolni skener i poboljsanje je bilo neverovatno, mislila sam da patentiram cigare+hemo/ i jedno i drugo je otrov, ali ocigledno kod mene sinergisticki deluju/ salim se naravno.

Posle svake hemoterapije, bilo je leto-a moj jadni muzic kupio montazni bazencic, koji je prekrio suncobranima- i ja sam plivala i prijalo mi je beskrajno- ovo sto se tice kupanja i plivanja za vreme hemoterapije, jer procitah da neki to izricito zabranjuju- glupost samo se ne treba izlagati suncu -sto i zdravi ne treba da rade.

Sto se tice klope, jedes sve, izbacis svinjetinu - mada i to moze u manjim kolicinama, maslinovo ulje , poneka ribica, zatvor se resava ponekom ljutom papricicom, ne treba gutati slatkise, jer se zbog kortikosteroida koje primamo, covek moze mnogo ugojiti.

Svako jutro dozirala sam sebi sledecu vitaminsku terapiju Beviplex, ABC+, Ecomer- cilj je pojacati i dignuti pali imunosistem.
Za mene je ovo odlicno radilo, jednom sam popila 1 tab. Ondasana, ali sam resila da mi nece biti muka i nije je vise bilo, sto se tice ostalih lekova nista od hemije nisam primenjivala. Vidim ljudi koriste Klometol, Ranisane itd. ja nisam.

Moji su rezultati pre svake hemoterapije bili dobri, cak su se tehnicari salili da takvih nalaza krvi ovde nema, leukociti nisu padali, i mogla sam da primim terapiju na vreme.

Jos jedna stvar koja mnogima mozda nije vazna, ali meni kao zeni je bila.

To je opadanje kose, najvise u zivotu mrzim patetiku, i ne volim da vidim zene sa poluotpalom kosom, koje na prvi pogled izgledaju bolesno. Ne volim da me iko sazaljeva, pa tako za moju bolest sem mojih najblizih niko nije znao, pa sam vec posle druge hemo. kada je moja bujna crna kosa napunila kadu- iako se jos uvek nista nije primecivalo-uvek sam imala kosu za tri glave- osisala sam se do glave. Muz mi je kupio dve perike plavu i crnu, imala sam priliku da prvi put u zivotu izgledam kao prava plavusa, tako da svakih 15 dana eto mene doterane i nasminkane, idem u KBC, resena da pobedim bolest.

Za razliku od Bobrocka , dala sam otkaz na poslu 20dana pre nego sto sam ustanovila da sam ozbiljno bolesna, izjurila sam sama o svom trosku analizu krvi ct pluca, otisla na Vma, naletela na divne doktore, izvadila limfni cvor iz klavikularne jame, histopatoloskim nalazom utvrdjeno o cemu se radi, nastavak KBC i tako.

E sada da nisam sama pojurila nalaze, mozda bi moj Hodgkin stigao do IV faze jer je doktorka-nacelnik tvrdila da imam virozu, iako je skolski primer Hodgkina, kada vam limfna zlezda iskoci supraklavikularno levo, mozda ja ne bih pisala sada o svom iskustvu, a mozda bih bila u grupi od 10% koji prezive bolest bez terapije, to ne znam, ali znam da morate da budete hrabri, gledate sve sa lepse strane i ne dozvolite da vam stres unisti imuni sistem toliko da se razbolite :)
pajtara
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od pajtara »

Bas ste lepo sve objasnili!Sve je tako, samo glavu gore, i ne treba se predavati bolesti.Treba biti u glavi jaci od prokletog hodgkina i pobedjuje se sve.Evo i moj suprug je hvala milom Bogu trenutno u remisiji i oseca se kao nov posle 3 godine borbe sa njim.Ma jaci smo mi od njega!Covek treba da misli pozitivno i ima pozitivnu okolinu oko sebe i uspece.Pozdrav za sve
Odgovori