problemi sa nadutošću II. dio

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 5:41 pm

problemi sa nadutošću II. dio

Post od aberdojdedonke »

dragi moji nakon dugo vremena odlucio sam da opet pisem na forumu.

nekoliko puta javljao sam se za pomoc u razjasnjavanju mog problema sa enormnom nadutoscu.

od tada sam bio kod nekoliko gastroenterologa, medjutim, pomaka nema.

nakon sto je moja gastroenterolog naglasila da helicobacter (iako mi je nadjen, ne moze uzrokovati nadutost u tolikoj mjeri, i nakon sto nakon tri analize stolice, nije izolovana kandida niti jaja parazita, i nakon sto su moji nalazi krvi pokazali sve regularne velicine, dakle bili su sasvim ok, a izgledaju ovako:

Slika

odlucio sam opet pisati na forum u nadi da cu nekako uspjeti uz pomoc strucnih ljudi i iskustava pacijenata, doci do rjesenja svog problema, odnosno izljecenja.

nekoliko stvari su cinjenice u mom slucaju:

1. nadimam se do te mjere da ponekada mislim da ce mi se crijeva rasprsuti, ne mozete ni zamisliti koje su to kolicine gasa u mojim crijevima!

2. moja stolica je normalna, dakle formirana, normalne boje i redovna. jedini problem je to sto je izmjesana sa tim gasovima.

3. nadimam se najvise nocu i samo nocu imam bolove u crijevima od te napetosti. 95% moga problema nastupa nocu, posebno pred jutro. po danu, kada sam aktivan, taj problem nije toliko izrazen

4. kolicina gasova, odnosno intenzitet nadimanja ne zavisi ni od cega, dakle pomno sam pratio ishranu i pokusavao povezati neku namirnicu koja bi bila kao indikator, medjutim takva ne postoji. na kakvoj god dijeti bio, problem je konstantan - ni manje ni vise, uvijek ista kolicina gasova. osim u jednom slucaju - konzumacija alkohola. dakle, krigla piva, ili casa vina, ili casica zestokog pica uzrokuje HAOS. nakon konzumiranja alkohola problem se visestruko poveca, rekao bih za 200% se poveca stvaranje gasova. (napominjem da ne pijem alkohol redovno i da nisam alkoholicar, zapravo ga nikako i ne pijem jer ne mogu da podnesem posljedice koje stvara)

5. imam apetit, osjecam se zdravo, kako psihicki tako i fizicki, nemam nikakvih posebnih problema u zivotu - cak naprotiv. u zadnje vrijeme sam se cak i udebljao poprilicno - sto bi moja majka rekla "popravio" :) i mislim da sad imam neku normalnu tezinu, mozda koji kg bih trebao skinuti cak, 26 mi je godina...

6. ovi problemi, odnosno moje stanje traje vec 5 godina konstantno. nema poboljsanja, ali nema ni pogorsanja.

nakon sto smo odbacili kandidu kao uzrocnika i helicobacter (koji mi samo povremeno stvara zgaravice, ali ako izbjegavam neke namirnice kao paprika ili neoguljeno voce, zaista nemam problema sa zelucem), sta ostaje?

koji su jos moguci uzrocnici ovakvog stanja?

ameba? (jos nisam radio provokaciju na amebu, ali imam uputnicu i uskoro cu i to uraditi) medjutim, napominjem da nemam apsolutno nikakvih drugih problema osim te same nadutosti. koliko znam, ameba uzrokuje prolive, krvave i neformirane stolice, opstu slabost itd.

ako mi ne nadju amebu, sta onda preostaje?

strucno misljenje?

od srca hvala!

aberdojdedonke

[/b]
Odgovori