tumacenje ekg

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Lady_J
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 10:33 am

tumacenje ekg

Post od Lady_J »

Moze neko da mi "prevede" ovo? tj da objasni sta znaci?

EKG: sinuni ritam, f 98/min, rr u V1, V2, bez ES, bez dinamike.

inace imam 22 god, posle prehlade sam isla na kontrolu i dr me uputio na ekg i analiza krvi i urina-ti nalazi su odlicni
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

nista, normalan
Lady_J
Novi član
Novi član

Post od Lady_J »

a zasto sam onda dobila uputnicu za ultrazvuk srca?!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ekg ne iskljucuje da postoje promene u strukturi srcanog misica.
promene u dimenzijama srcanih supljina bi se verovatno videle u ekg-u, ali ne mora ni to da znaci.
pretpostavljam da se ovde radi o sumnji na koksaki?
Lady_J
Novi član
Novi član

Post od Lady_J »

"blag sistolni šum na ??hu"
to pise na uputnici za internistu
nije pominjan koksaki
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

kada se obracate lekaru, cak i putem foruma u vasem interesu je da napisete SVE aspekte svog zdravstvenog problema! (ako mislite da je ovakva komunikacija sa dr nacin da "proverite" njegovo znanje varate se - i mozete sebi jako nastetiti!!!)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
da li je nekada ranije na sistematskim pregledima konstatovan sum na srcu? da li ste tokom ove prehlade imali visoku temperaturu?
sum na srcu znaci da se neki od zalistaka ne zatvara kako treba, sto znaci da se deo krvi vraca nazad, i(li) postoji otpor potiskivanju krvi u onoj meri u kojoj bi trebalo da prodje. krv se zbog toga vise ne krece laminarno, nego se na mestima oko zaliska vrtlozi, sto daje "sum".
uzrok moze biti, kod odredjenoh manjeg broja ljudi konstitucionalne prirode (pod ovo potpada nekoliko stanja o kojima mislim da ne treba da se siri prica)
od patoloskih stanja uzrok moze biti neka od urodjenih srcanih mana - kod kojih na odredjenim mestima u srcu postoje otvori koji ne bi trebalo da postoje, i takodje prouzrokuju vrtlozenje krvi. ovi sumovi su prisutni od rodjenja.
od stecenih sumova - nakon bakterijskih infekcija dolazi do ostecenja srcanih zalistaka zato sto antigene determinante nekih bakterija "lice" imunom sistemu na tkivo srcanih zalistaka koji ih zbog toga ostecuje
Lady_J
Novi član
Novi član

Post od Lady_J »

nisam imala temperaturu,
bila je lagana prehlada u pitanju

nikada do sad nije bio konstatovan nikakav sum, niti nesto slicno
uopste-zdrava sam,
imam 178cm a 59kg-ne izgledam mrsavo-takve sam gradje
dr mi je odmah rekla da moze biti nesto trenutno u pitanju
a ja sam nestrpljiva