p53 gen

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

p53 gen

Post od nabla »

Da li neko zna...
Da li mozaicna forma broja kopija p 53 gena moze na neki nacin biti povezana s predispozicijom za neki maligni tumor. Kod mene je ustanovljeno da 50% celija nose normalan signal, a 50 % tri kopije.
Do sada sam uspela da pronadjem da se samo delecija i mutacija p53 dovode u vezu s multiplim tumorima. Nigde se ne spominje kako veci broj kopija deluje.
Ako nemate odgovor na pitanje, da li moze bar preporuka za docu koji je zagazio u ovu oblast.

Hvala i pozdrav :D
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
smalijana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 30, 2006 8:10 am

Post od smalijana »

Ja vec duze vreme trazim labaratoriju gde bih mogla da uradim test gena p53...cekam na odgovor Aqvalaba,ali mrka kapa....gde si ti radila analizu u kojoj ordinaciji....uglavnom, u Novom Sadu postoji jedan sjajan geneticar i homeopata dr.A. Krstic, koji ti moze jako puno pomoci...on je meni preporucio da uradim ovu analizu jer su mi i otac i majka oboleli od karcinoma, kaze da je to najprecizniji nacin da vidimo da li sam nasledila taj gen....ja cu ti poslati njegov telefon i mejl ako si zaineresovana, on je sjajan cikica,mojim roditeljima jako puno pomaze homeopatijom
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Uradila sam FISH upravo u Aqualabu pre godinu dana, ali to ne rade ili nisu do sad radili u komercijalne svrhe. Tada su radili istrazivanje, pa eto dobih priliku.
Ja imam satelitiran 17. hromosom, a takav se hromosom sporadicno povezuje sa ucestalim spontanim pobacajima i u literaturi a i praksa je pokazala kod njih u labosu.
Pre nego sto je Aqualab kupio probe za p53, krv su slali u Nemacku- ako zelis, mozes i tu opciju s njima da guras. Jesi li proveravala s Institutom u Vinci ili Kamenicom- oni su pisali neke p53 radove, pa mozda rade i analize na molekularnom nivou?

Mozda je bolje da ti prvi korak bude da uradis klasican kariotip- G ili Q banding tehnikom. Pa ako ima odstupanja u strukturi 17. hromosoma da onda guras pricu sa FISH analizom.
A drugi pravac je da vidis ko bi mogao da uradi proveru da li postoji mutacija p 53 (Mislim da Institut za molekularnu genetiku i genetski inzinjering to ne radi, bar ne komercijalno)

Ja sam tezak laik, bolje mi ide "ucenje" endokrine i ginekologije :lol: , ali zar p53 nije samo jedan od gena koji su tumor supresori?
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
Odgovori