Euforija i sisanje ovaca u vezi maticnih celija

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Euforija i sisanje ovaca u vezi maticnih celija

Post od BoJJo »

Gledam tako juce, po ko zna koji put, medijsku hajku o tome koliko je dobro i pametno sacuvati maticne celije iz pupcane vrpce djeteta u nekoj neidentifikovanoj banci celija u Briselu za 1100 EUR (cena sitnica), za ne daj boze, ako bi se dijete razbolilo. Bilo je o ovom programa i reportaza u mnogim novinama, na nacionalnoj televiziji (gdjica Miljkovic) a sinoc im se pridruzio i B92.
Scenario: Mala Jana, 6.5 godina, boluje od tip 1 dijabetesa. Mama koja je trudna je odlucila da iz pupcane vrpce brata koji ce tek da se rodi, uzme maticne celije, posalje je u tu "upitnik" banku celija u Brisel, da bi (citiram) "Mala Jana, sada učenik prvog razreda, sačekaće na presađivanje nekoliko godina, kada bi trebalo da se zauvek oslobodi neprijatne bolesti i svakodnevnog primanja insulina". Tako sada pise na sajtu, a sinoc su rekli 2 godine.

E sada, sta je tu zanimljivo? Zanimljivo je to da se nigdje ne spominje modifikovanje tih celija, da bi se sprijecilo unistavanje tih istih od strane imunog sistema, kao i da bi te iste proizvodile inzulin, modifikovanje koje nije odmaklo mnogo dalje od testiranja na misevima.
Zakljucak? Jednostavan - jako smo daleko od komercijalnog proizvoda koji ce biti dostupan velikim masama i obicnim ljudima u malim zemljama kao sto je Jana. Ja bih ono "nekoliko godina" u citatu iznad, rado promijenio u 10-15 godina, ako ne i vise, samo eto, pokvario bih tu senzaciju u vijestima.

Sta je jos zalosno.. pa zalosno je to sto ce sada stotine, ako ne i hiljade ljudi da pohrle u bolnice i da se raspituju za ovo. Mnogi ce da daju 1100 eur, neki vjerovatno i vise da bi se te celije prebacile u Brisel, ko zna gdje, bez ikakve garancije da ce od njih ikada imati koristi. Isto mi ide na zivce sto mi cijeli dan danas stizu poruke i mailovi iz Srbije i Bosne, od ljudi koji su gledali ovo smece od reportaze, koji su eto, zdravo za gotovo kao sto je i predstavljeno - pomislili da je lijek za dijabetes tu, i da samo sutra trebam da odem u bolnicu u Cacak i da me poprave.

Ovo je po meni jedno veliko sisanje ovaca.. ogromne se pare tu obrcu, a uopste me nebi zacudilo da mediji imaju neki procenat u svemu tome. A i ovo svakodnevno ispiranje mozga, o necemu sto je u vecini slucajeva jos uvijek na samom pocetku istrazivanja i, kao sto sam vec pomenuo, daleko od komercijalizovane primjene, me stvarno slama.

Evo ga i link ka clanku:

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=346538
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Svi koji su upućeni u priču o matičnim ćelijama znaju da to neće biti sutra. A do tada, neka rade šta misle da treba. Tužno je što ovoj ženi niko nije rekao da to neće biti lek za njeno dete, nego se sve svelo na reklamu za Ministarstvo zdravlja.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori