Trake na recept

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Trake na recept

Post od Nikola11 »

Da li je neko upucen,hoce li biti skoro nekih izmena a vezano za izdavanje traka za glikemiju na recept za starije od 26 godina?Hoce li moci da se uradi nesto po tom pitanju.Trake nisu skuplje nego u inostranstvu ali za nase prilike i nisu jeftine kada se uzme u obzir da pakovanje od 50 kom. ne moze da "zakrpi" mesec dana.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Mrka kapa za sada... Za tri dana idem na sastanak kod g. Svetlane Vukajlovic, direktorke Rep. fonda i pokusacu da istrajem u nasim zahtevima da se ta glupa diskriminacija prekine.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Stela,ima li novosti u vezi sa tracicama a i ostalim stvarima?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Bice novih izmena Pravilnika, sastanak smo odrzali i izrazila je najbolje namere da se nasi zahtevi ispune, ali je rekla da je to jako tesko u ovom trenutku jer drzava nema para (klasika prica). U svakom slucaju, izmenice se broj iglica za osobe preko 26 godina sa 30 na 60 kom. mesecno, a tracice cemo jos da sacekamo.
Svi preko 26 koji koriste Novolet insuline ce verovatno preci na metalnu brizgalicu NovoPen i karpule, a za Novolet se govorka da ce biti participacija... Sve u svemu, nista epohalno u ovom trenutku, ali sad se znamo pa cemo i lakse da komuniciramo (nadam se). Sve sto vam se desava u zivotima saljite, pa cemo da objedinimo zahteve za naredni put. Za sada nam ostaje da cekamo te nove izmene Pravilnika.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Samo za novolet penkala ili i za karpule koje se koriste sa penom ce se placati participacija?
Pa mislim stvarno!!!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ne za karpule, samo za Novolet. Novopen III i karpule ce biti besplatne, a AKO neko bas hoce plasticne penove - verovatno ce biti participacija.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

A bas me interesuje razlog?Jeftinije im da nabavljaju samo karpule?Znas li mozda,hoce li se naci OptiSet kod nas skoro?Lepo je kad imas komplet penkalo iako je verovatno skuplje.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Pakovanje insulina u karpulama jeste jevtinije nego pakovanje Novolet. Za Optiset ce biti ista prica kao i za Novolet, bojim se... opet ce reci da je skupo. Najvise bi voleli kad bismo svi koristili spriceve i igle. To vec moraju svi koji primaju insilin jednom ili dva puta dnevno (stariji od 26), da ne pricam da medju takvim ljudima ima radno aktivnih, kao i starih, koji jedva sebi mogu da daju insulin. Zamisli da tokom radnog dana vadis bocicu, igle, spriceve, alkohol, vatu i tako svaki dan... :roll:
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Jao kad se samo setim vremena kada sam isao na ekskurzije,pa u kutiju od parfema stavljam stiropor kako bih drzao bocice na hladnom.Ne ponovilo se!!!
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Omladino, omladino...

Ja ne znam, meni su ovi "Penset" fazoni uvijek isli na zivce. Prvo - plastika, nisam imao osjecaj da je to nesto stabilno. Najbolje su mi bile one prve metalne olovke mislim da su se tu dole kod nas zvale PlivaPen, a pravile su se na licenci od NovoPen (Novo Nordisk). Elem, bile su tanke a od alumijiuma ako se ne varam, ma odlicne.

Sto se vate i alkohola tice, to slobodno zaboravite. Nema potrebe, osim ako se ne tusirate jednom u pola godine. Samo uhvatis komad koze, boc, pritisni, izvuci, gotovo. Isto i sto se igala tice, ja sam moje koristio po dva-tri dana dok ne osjetim da se istupe, dok i dan danas ima ljudi (pacijenata, ne doktora) koji insistiraju da ih mijenjaju nakon jednokratne upotrebe.

E za ovaj stiropor i zahebancije, prije dvije godine sam uzeo jednu stvar koju sam proslog ljeta i Montenegru prakticno isprobao. Rijec je o malim kao futrolama za jednu ili dvije olovke koje su napunjene kristalima. Ta futrola se nakvasi u vodi i onda drzi temperaturu vode 2-3 dana dok se kristali ne osuse. Odlicno za ljeto. Kasnije se opet nakvasi i mirna Bosna.
Ima i za pumpe i ostale sprice. http://www.friouk.com/
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
GoranB
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 04, 2005 12:27 am

Post od GoranB »

Ja imam jedno glupo pitanje. Koristim NOVOLET Insulatard i Actrapid. Šta se dešava sad sa tim? Ako sam Vas dobro razumeo neću moć da ih nabavljam ili šta?
Biće tu velikih problema sa moje strane!!!

P.S. "Diabeta" - iako sam obećao nisam stigao da se vidimo u guzvi sam. Računaj da ću te kontaktirati narednih dana.
SHOW MUST GO ON
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

GoraneB, verovatno ces dobiti metalne penove u koje ces stavljati karpulu Actrapida u jedan, a u drugi karpulu Insulatarda. Nema neke velike razlike, osim sto je pen metalni i ne baca se. Ali to jos uvek nije sve do kraja definisano, ovi u fondu se ponasaju kao da imaju sve vreme sveta. Rekoh vec, cekamo nove izmene pravilnika, jer u ovom sadasnjem nisu ni pomenuli plasticne penove, odnosno Novolet pakovanja.
Tebi (mozda) sada mogu da prave problem sto ce ti davati samo 30 iglica po novom, a to je sumanuto malo za ljude koji primaju dve vrste insulina. Ono sto je jedan od roditelja rekao kada je bila frka sa decom, najtuznije je sto ta iglica kosta tricavih 14 din.

P.S. Ma nista... Vidimo se, nismo na kraj sveta :wink:
Odgovori