TRUDNOCA I RENDGENSKO ZRACENJE

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
optolet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 11, 2005 10:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

TRUDNOCA I RENDGENSKO ZRACENJE

Post od optolet »

Javljam se iz Beograda,
imam 30 god i dete od 5god.Prva trudnoca je protekla bez ikakvih problama,porodila sam se na carski rez(4350 g).
03.06. sam operisala kamen u zucu,klasicnom metodom.Posle mesec dana sam saznala da sam trudna!!!!(ciklusi su mi vrlo neredovni,a doktori koji su me operisali su vrlo"strucno" obavili pripremu za operaciju,tako da ni oni nisu "primetili")!!!!!
Poslednji ciklus je bio 30.03,tako da sam za vreme operacije bila 9.5 nedelja trudna.Sama operacija je protekla bez ikakvih problema.Od lekova primala sam LONGACEF,GERAMICIN i NOVALGETOL.Medjutim ono sto mi ne da mira je ZRACENJE.Radila sam 1 snimak pluca pre operacije(oko 18.05.)i 2 snimka zucnih kanala u toku operacije(kontrastna metoda)!
STA DA RADIM?
DA LI DA ZADRZIM TRUDNICU?
Kada sam otkrila da sam trudna bila kod nekoliko ginekologa,uradila sam sve analize na koje su me uputili(skrining,4D ultrazvuk...).Svi rezultati su bili SUPER!Ali ja se i dalje PLASIM!!!
Takodje,zbunjuje me i to sto svaki doktor ima SVOJU TEOTIJU.Po jednima treba odmah da prekinim trudnocu(bez obzira na dobre rezultate) jer sa zracenjem se nikad ne zna,drugi su za to da se trudnoca i dalje prati pa da se kasnije odlucim,dok me treci hrabre i govore kako ce to sva biti dobro!
KOME DA VERUJEM?
Jos su mi rekli da postoji mogucnost da se dete rodi normalno,ali da u prvih3-4 godine moze da oboli od mnogih NEIZLECIVIH bolesti.
DA LI JE TO TACNO?
Sada sam u 19 nedelji,sledece nedelje idem na kontrole.Verovatno ce mi predloziti da uradim amneocentezu.
DA LI DOBAR REZULTAT NA AMNEOCENTEZI MORA DA BUDE GARANCIJA DA JE SA BEBOM SVE U REDU?
Bila sam i u genetskom savetovalistu.Tamo su mi rekli da postoje MNOGO vece sanse da sve bude u redu,ALI oni nemogu da mi garantuju da ce tako i biti(takodje su mi rekli da oni ne mogu da mi daju uput za prekid trudnoce,jer je po njima sve u redu tako da to mogu da uradim samo po svojoj IZRICITOJ ZELJI)!!
Tako da sad stvarno ne znam sta da uradim.Zelim to dete vise od svega na svetu,ostala sam trudna posle 3 god cekanja,ali sama pomisao na sve moguce posledice o kojima su mi pricali me dovode u strasnu dilemu.
STA DA URADIM?????
Ako neko zna odgovor na bilo koje moje pitanje neka mi pomogne,ako je neko cuo za neki slucaj slican mom neka mi se javi,jer vreme za konacnu ODLUKU je vrlo blizu!
Unapred hvala
SANDRA N.BGD
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Pretpostavljam da ste vec procitali moj odgovor gdji Patraskovic, o kolicinama zracenja koje embrion i fetus moze dokazano da podnese bez ikakvog ostecenja i jedinice mR i Rada koje nosi svaka pretraga.
Posto na svijetu nista nije 100%, pocevsi od naseg odlaska na posao i sanse da nas udari cigla u glavu, ili auto...tako Vam niko ne moze obecati ili garantovati da ce Vasa trudnoca biti 100% u redu. Najvjerovatnije u 95% da ce biti, ali Vi sada poljuljani raznih komentarima trazite nekoga ko ce Vam garantovati da je sve u redu i da ce sve biti u redu. To Vam niko nece reci, i tih 5% je Vasa odluka.
Mene bi zanimalo koji su anestetici koristeni kada ste imali operaciju, koliko je operacija trajala i koliko ste dugo koristili antibiotike, mislim koliko dana i kolike doze...eto o tome bih mozda da dam neki komentar, a sto se tice zracenja...ne brinite...evo Vam jos jednom jedinice...

Kolicina zracenja koju jedan embrion/ fetus moze podnijeti bez ikakvih organskih promjena na organima je mnogo veca nego sto mi pretpostavljamo...prema protokolu o radioloskim pretragama u trudnoci Americkog Drustva Ginekologa i Obstetricara, jer slijedeca:
- niti jedna pojedinacna radioloska procedura je dovoljna da osteti zdrav embrion/fetus.
- rizik za fetalne anomalije, zastoj u rastu ili spontani pobacaj se ne povecava ukoliko embrion/fetus nije izlozen vise od 7 rada.
- granica koja izaziva mentalnu retardaciju je izmedju 20-40 rads

Procedure i iznos radijacije u radima: ( 1 rad = 1000 milirads )
1. snimak pluca-------------------0.02-0.07 milirad
2. snimak abdomena u jednom pravcu---100 milirad
3. snimak kuka ( u jednom pravcu ) -----200 milirad
4. mamogram----------------------------7-20 milirad
5. snimak crijeva sa kontrastom-------2-4 rads
6. CT scan glave ili grudnog kosa----- < 1 rad
7. CT scan abdomena i lumbarne kicme----3.5 rads
8. CT karlice/zdjelice-----------------------250 milirads

Dakle to sto ste Vi imali snimak abdomena uopste nije ostetilo Vas fetus ni u kome smislu, ukoliko je sve prije toga bilo u redu.
optolet
Novi član
Novi član

Post od optolet »

Kao prvo hvala Vam na odgovoru.
Ne znam koji sam anestetik dobila(pogledacu ovih dana pa cu Vam javiti),ali anesteziolog mi je rekao da nije problem i da se daje trudnicama.Od antibiotika sam dobijala GARAMICIN od 18.05 do 22.05 dva puta dnevno,jer mi je bila upaljena zucna kesa.Operacija je bila 03.06 trajala je oko 50 min,posle operacije sam pocela da primam LONGACEF u naredna 3 dana 2 puta dnevno.U bolnici sam uzimala i RANISAN i KLOMETOL(po potrebi,ukupno oko 4-5 tableta).Posle operacije sam dobila jednu ampulu NOVALGETOLA.
Jos sam htela da Vas pitam da li cu mozda imati problema sa ranom ako ostavim trudnocu.Hirurg je napravio "divan" rez od nekih tridesetak cm(13 kopci !!!).Da li to sto je rana jos sveza moze da mi pravi probleme tokom trudnoce?
Evo jos nekoliko podataka o meni koji Vam mogu biti od pomoci.
Nikad nisam bila pusac,mislim da se hranim prilicno zdravo,ni u mojoj ni u muzevljevoj familiji ni bilo slucajeva da su se deca radjala sa nekim problemom,do sada nisam nista operisala,prvi porodjaj je bio na carski rez jer je beba bila dosta krupna(4350 g).Generalno gledano mislim da sam zdrava i normalna osoba,jedini zdravstveni problem koji imam je povisen BILIRUBIN,to mi je urodjeno i otkriveno je u sedmoj godini,ali nikad i nikakav problem nisam imala sa tim(osim sto vodim racuna o tome sta i kad jedem).
Unapred hvala,
SANDRA N.BGD
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:-?Slažem se da su lekari trebali da budu oprezniji, ali niko nemože više misliti i brinuti o vama od vas samih!?
Zar vam nije bilo čudno što vam ciklus kasni bar mesec i po dana? Nakon toga zašto niste prekinuli trudnoću odmah nakon operacije?
U pravu je koleginica kada kaže da Rtg snimanje ne oštećuje plod, ali šta je sa udaljenim genetskim posledicama na potomstvo, ko je to proučio? Rtg zračenje se kumulira tokom života, a eksponaža (dužina izloženosti) je sigurno duža nego na zapadu, zbog zastarelosti aparata, zatim često se radi skopija pre snimka.
Genetsko ispitivanje nemože vam dati potpuni odgovor, niti se sve što je u genima vidi na nama, niti je sve što se vidi na nama zapisano u genima! dosta toga je i od uticaja spoljnih činilaca.
Da ne preteram sa kritikom evo vam i savet, idite u neko GENETSKO SAVETOVALIŠTE NPR: IGA-Višegradska sa svom dokumentacijom gde će vam dati kompetentne savete!
optolet
Novi član
Novi član

Post od optolet »

Dragi gospodine Pedja,
hvala Vam na odgovoru i na savetu,ali moram da primerim da niste najpazljivije procitali sve sto sam napisala.
Kao prvo,ceo zivot imam neredovne cikluse,u proseku na 2-2.5 meseca,a nekad i na 4-5!Isla sam na razne preglede da otkrijem zasto se to desava,i receno mi je da se to javlja kod odredjenog broja zena,da se ne uzbudjujem zbog toga i da prihvatim to kao cinjenicu.Pre par godina su mi dali i neke hormone,ali posto nije bilo APSOLUTNO nikakvih rezultata ubrzo sam prestala da ih uzimam.Na osnovu ovoga mozete zakljuciti da na osnovu kasnjenja ciklus NEMAM SANSE da znam da li sam trudna!
Imala sam neke simptome dan-dva pred operaciju,ali sam to povezala sa problemima sa zucom.Posto sam vec bila u bolnici gde su mi radili razne analize,mislila sam da ce neko primetiti ako sam trudna.
Kao drugo,pitate me zasto nisam odmah prekinula trudnocu?
Saznala sam da sam trudna u 14-oj nedelji.Doktorka mi je odmah rekla da sam zakasnila za klasican abortus(po njoj krajnji rok je 13-ta ned),i da moram da radim nasilni prekid.Takodje mi je receno da je mnogo bolje da se to uradi oko 18-20 nedelje,nego odmah u 14-oj.
Tako sam ja ostavljena mesec dana da cekam i naravno nisam mogla da sedim skrstenih ruku,nego sam krenula da saznam sto vise o ovome sto me je snaslo!Tako sam stigla i do ovog foruma!
VELIKI POZDRAV
P.S.
sutra idem na kontrolu,tako da cu biti mnogo blize konacnoj odluci!
optolet
Novi član
Novi član

Post od optolet »

Pozdrav svima,
ja sam se porodila 27.12.05.Dobili smo ZDRAVOG I LEPOG
decaka
teskog 4 kg i dugackog 56!Zelim da se zahvalim svima koji su mi
uputli reci podrske i korisne savete,a POSEBNO dr.OBGYN!
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm

Post od patraskovic »

S R E Ć N O :-)
Bravo svaka čast !!! Kakva lepa i krupna beba !!!
Da li je porođaj bio prirodnoi ili carski rez !
Lepi pozdravi
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Heeeeeeeeeeeeeeej, pa to je prekrasna vijest!!!
Neka nam je djecak ziv i zdrav ! Kako vi to nama tek sada javljate...evo idem odmah po casu vina da nazdravimo za novi zivot !
Cestitam srecnim roditeljima,
obgyn
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

super cestitke i od mene, uzivajte u svom blagu :D
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Poznajem zenu koja radi kao tehnicar na snimanju. Isto je imala neredovne cikluse i nije znala da je trudna a radila je te svakodnevno bila izlozena riziku od zracenja jer joj je to posao. Kada je saznala da je trudna nastala je panika jer nije znala sta da radi a zelela je bebu. Predlozeno joj je da radi sve testove koji se rade u trudnoci i da to obavezno prati. Zadrzala je bebu i rodila je zdravog decaka sto i tebi zelim!
Bravo za novopecene roditelje! :D
Pozdrav,
Blonde
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
optolet
Novi član
Novi član

Post od optolet »

Hvala svima na cestitkama,stvarno je to najlepsi novogodisnji poklon za sve nas od Boga.Porodila sam se na carski rez i to mnogo bolje nego prvi put. Inace,celu trudnocu a i porodjaj mi je vodio profesor Vasiljevic iz Narodnog fronta.Imala sam srece sto sam dospela kod njega na pregled i tako nastavila do kraja trudnoce.Covek je divna ososba,a jos bolji stucnjak.Sve vreme me je ubedjivao u najbolje i ja sam mu verovala sto se na kraju i pokazalo.
Moj sin ima 35 dana i dosta je placljiva beba,ali najvaznije mi je da dobro napreduje i da je ziv i zdrav.
Na porodjaju je dobio ocenu 1O/1O i svi su ga obozavali u bolnici.Zove se NOVAK i to mu je ime dala sestra koja ima sest godina.
Pozdrav za sve koji su mi pisali. :D
Odgovori